Student la Kinetoterapie – Ce trebuie să știi

Ai terminat clasa a XII-a și nu știi pe ce drum să o apuci? Te-ai gândit să intri la Facultatea de Kinetoterapie sau de Balneofiziokinetoterapie? Foarte bine ai făcut! Facultățile de Kinetoterapie au ajuns să fie cele mai vânate facultăți în ultimii ani și îmi dau seama de ce. Tot ce ține de sănătatea umană se caută peste tot în lume, poți lucra oriunde îți dorești (dacă îndeplinești condițiile impuse de fiecare stat în parte).

Cum îți dai seama că ești făcut(ă) pentru Facultatea de Kinetoterapie? 

Dacă vrei să ajuți oamenii în suferință și vrei să ai un loc de muncă interesant, dinamic și stabil, atunci nu mai sta, înscrie-te imediat! De asemenea, kinetoterapia este o meserie care te ajută și pe tine, nu vei fi blocat(ă) 8/12 ore în fața unui calculator, ci te vei mișca odată cu pacientul, vei transpira cu el și vă veți bucura împreună atunci când se pășește pentru prima dată după accident. Dacă vrei să experimentezi aceste lucruri, atunci ești făcut(ă) pentru așa ceva.

Ce trebuie să știi:

  • Ca la orice facultate din România, vor fi materii importante și altele mai puțin importante. Trebuie să înveți bine Anatomia, Fiziologia, Neurologia și materiile de specialitate (Măsurare și evaluare, Deficiențe fizice etc.). Un specialist nu poate lucra fără a cunoaște disciplinele menționate. Dacă ai intrat la Educație Fizică și Sport pe specializarea Kinetoterapie și Motricitate specială, trebuie să știi că poți folosi exercițiile din diferite sporturi (volei, handbal, fotbal, atletism etc.) pentru a aduce un „aer proaspăt” în ședințele de kinetoterapie.
  • Din facultate vei ieși numai cu baza teoretică. Chiar dacă se fac stagii de practică în timpul facultății, acestea nu vor fi suficiente pentru a vedea ce înseamnă să lucrezi cu pacienții. Recomand să faci voluntariat oriunde apuci. Nu contează că este spital sau cabinet privat, important este să faci voluntariat în timpul facultății. Pe mine m-a ajutat enorm și cred că te va ajuta și pe tine.
  • Dacă ai o problemă, o deficiență fizică (scolioză, cifoză, platfus), să știi că nu râde nimeni de tine. Și kinetoterapeuții sunt oameni și au problemele lor. Partea bună este că vei experimenta pe propria piele exercițiile de recuperare. Important este să încerci să corectezi, pe cât posibil, acele deficiențe. Știu că se spune că noi trebuie să fim un model pentru ceilalți, dar în unele cazuri nu putem controla ce se întâmplă cu organismul nostru. Suntem oameni și suntem diferiți. Trebuie reținut faptul că nimeni nu este perfect.
  • Participă la cursuri de specialitate. Te vor ajuta atunci când vei începe să lucrezi cu pacienții. Un kinetoterapeut bun trebuie să știe câte ceva din fiecare terapie actuală. Cursurile sunt foarte scumpe, însă nu trebuie făcute toate în același timp. Economisește bănuți și participă la cursurile care-ți fac cu ochiul.
  • Nu ești un simplu maseur! Nu termini o facultate pentru a lucra toată viața ca maseur. Kinetoterapeutul se ocupă de recuperarea medicală, de gimnastică medicală. Da, învățăm masaj pentru că ne ajută în procesul de recuperare (ține minte ce am spus la punctul de deasupra), însă noi nu trebuie să profesăm exclusiv ca maseuri. Probabil vei face masaj în timpul facultății, așa vei câștiga niște bani, dar nu o face toată viața!
  • Când ți se cere să realizezi un program de recuperare, lasă-ți imaginația liberă! Încearcă să creezi un program original și distractiv, nu unul monoton. Trebuie să convingi pacientul să efectueze exercițiile fără a adormi în sală. Realizează-ți propriul stil! Pentru asta trebuie să înțelegi anatomia și biomecanica, deci învață, învață și iar învață!
  • Citește cărți de psihologie sau dezvoltare personală. Kinetoterapeutul lucrează atât cu fizicul pacientului, cât și cu psihicul acestuia. Un om care a suferit un accident vascular cerebral nu va zâmbi (mai sunt și excepții). Când vezi că nu-ți mai poți folosi mâinile și picioarele, sau când nu mai poți vorbi, cazi într-o depresie urâtă. Kinetoterapeutul trebuie să scoată pacientul din acea stare, deoarece un pacient depresiv nu va accepta ajutorul nimănui.

Ce zici, este grea meseria de kinetoterapeut? Ai vrea să o practici?

Dacă ai întrebări, nu ezita să mi le adresezi. Îți voi răspunde în cel mai scurt timp posibil.

*Sursă imagine*

208 gânduri despre „Student la Kinetoterapie – Ce trebuie să știi

  1. Bună! Am o întrebare și nu găsesc răspunsul pe internet. După absolvirea unei facultăți de medicină cu specializarea de balneofiziokinetoterapie, pot deveni kinetoterapeut? Întreb, deoarece am fost operată de curând la ambele picioare, din cauza platfusului, iar perioadă de recuperare este de câteva luni, însă durerile vor persista timp de un an și am nevoie pregătire mai multă pentru proba sportivă, în caz că aș opta pentru o facultate de sport cu specializare de kinetoterapie, deoarece nu mă descurc foarte bine la unele exerciții. Îmi doresc foarte mult să urmez această facultate, de kinetoterapie, însă nu știu dacă o să îmi permită condiția actuală a picioarelor. Din câte am citit, înțeleg că la o facultate de medicină cu specializarea balneofiziokinetoterapie nu se dă admiterea la o probă sportivă. Iar dacă știi o facultate de kinetoterapie, unde nu este necesară o probă sportivă pentru admitere, chiar aș fi fericită. Mulțumesc!

    Apreciază

    1. Buna, Andrada! Din cate stiu eu, nu ar trebui sa intampini probleme la angajare daca termini Balneofiziokinetoterapie. Poti vorbi si cu absolventi sau studenti de acolo, sa nu spun eu prostii. Fiind vorba de doua interventii chirurgicale, nu stiu daca te vei descurca la Educatie Fizica. Probe sportive nu se dau peste tot, insa trasee aplicative tot vei da. Sunt multe universitati din tara (de stat sau private) la care se intra asa, nu stiu unde te-ar interesa. Iti urez recuperare usoara si multa bafta!

      Apreciază

    2. Bunaa. Noroc ca ‘ am dat de tine ‘ , m-am lămurit in privinta multor chestiuni. As mai avea insa altele de lămurit…. exista si varianta de postliceala pt kinetoterapie. Care ar fi dezavantajele in detrimentul facultății? Pt început , ambele au o durata de 3 ani.

      Apreciat de 1 persoană

  2. Salut ! Sunt anul 1 pe aceeasi specializare ca si tine,am citit cu maxim interes cele povestite de mai sus..si am ramas cu gandul la partea ”Probabil vei face masaj în timpul facultății, așa vei câștiga niște bani, dar nu o face toată viața!” Ma poti sfatui..cum pot ajunge sa fac chiar si acel masaj?pe perioada facultatii ,evident . Care sunt pasii..sau o idee ceva,as aprecia. Merci 🙂

    Apreciat de 1 persoană

    1. Salut! Iti multumesc pentru vizita. Asteapta sa termini cursul de masaj din facultate sau fa unul separat, care va dura cateva luni. Poti incepe sa le faci prietenilor/rudelor (in special pentru „a-ti forma mana”), iar dupa aceea „clientii” te vor recomanda si altor persoane. Promovarea din gura-gura este foarte puternica si gratis, pe Facebook/Instagram/Google Ads se plateste. Este important sa stii ce sa le faci. Chiar daca lumea zice ca este un simplu masaj, in unele situatii poti face mai mult rau decat bine. Bun, sa zicem ca nu vrei sa iti bati capul cu stransul clientilor sau ca vrei ceva stabil, poti incerca sa te angajezi part-time intr-un cabinet de masaj. In felul asta nu mai stai cu grija ca nu iti gasesti clienti. Sper ca te-am ajutat. Intreaba-ma daca mai ai nevoie de ceva.

      Apreciază

  3. Cât de diferita e aceasta specializare față de medicina generala, normală. Sunt in clasa a 12-a, si pana acum m-am pregatit pentru medicina.. dar mereu mi s-a parut interesantă această parte. As vrea să schimb partea, si sa incerc asta. Merită sa fac asta? Tu ce parere ai … spune-mi niste avantaje si dezavantaje eventual 🙂 Multumesc anticipat.

    Apreciază

    1. Buna! Uf, diferente exista, este si normal. Medicina generala este o specializare care dureaza „doar” 6 ani plus rezidentiat, in schimb ce kinetoterapia dureaza 3 ani. Vor fi foarte multe materii comune (semiologie, anatomie, neurologie, biomecanica si multe altele), din moment ce corpul uman este obiectul de studiu. Kinetoterapia se axeaza pe recuperare, pe miscare, noi nu prescriem retete si nici nu operam/facem incizii etc. Depinde ce vrei sa faci in viitor. Daca te simti pregatita sa faci vreo 10 ani de facultate, du-te la Medicina. Daca vrei ceva care dureaza mai putin si nu implica statul la birou, poti alege KT. Satisfactii aduc ambele meserii, lucrezi cu oameni raniti/bolnavi si ai ocazia sa le vezi evolutia in bine daca iti faci treaba cum trebuie. Depinde de tine pe ce ramura vrei sa mergi. Ambele meserii sunt utile pentru societate. Multa bafta!

      Apreciat de 1 persoană

  4. Buna! Ma tot gandesc sa urmez facultatea de balneofiziokinetoterapie, anul viitor. Vreau mai multe detalii daca poti sa imi dai, te rog. Imi spunea cineva ca nu ar fi o alegere prea buna si salariul ar fi mic. Tu ce parere ai? Care e diferenta dintre un asistent si un medicin acest domeniu? M-ai ajuta mult cu cateva detalii si o parere:)

    Apreciază

    1. Buna! Ce pot sa iti spun… Salariile din Romania sunt mici in general. Acum depinde si de mediul in care lucrezi (privat sau stat). Kinetoterapia este o specializare care iti poate asigura o viata buna daca stii ce faci si faci bine. Salarii mari sunt in strainatate, dar tine minte ca si viata este mult mai scumpa acolo. Nu trebuie sa faci facultatea cu gandul la bani. Nu la kineto.

      Apreciază

      1. Salut! Este posibilitatea sa ma fac kinetoterapeut in cadrule armatei ? Academia militara , pe langa voluntariat si cursuri , ma poate ajuta in acest sens? Te salut cu stima!

        Apreciază

  5. Bunăăă! Vreau sa ma bag undeva anul acesta dar nu sunt hotărâtă. Ma gândesc la sport sau la kineto. As vrea sa fac o facultate unde exista mișcare unde se face destul sport și nu prea știu cum sta treaba la kineto. Mi ar plăcea mai mult la sport dar ma gândesc la viitor și la avantaje. Kinetoterapia mi se pare o alegere puțin mai favorabila dar nu știu dacă o sa reușesc sa o și termin. Nu as avea nici o întrebare, m am trezit scriind dar am văzut ca ești deschis și răspunzi la mesaje și ai putea sa ma sfătuiești sa să mi dai niște detalii legate de sportul care se face acolo și dacă materiile sunt grele. Ps:matematica se face? 💔 Mulțumesc frumos. ❤️

    Apreciază

    1. Buna, Ana! Eu am facut in primii doi ani urmatoarele sporturi: baschet, handbal, volei, inot, fotbal si atletism, dar profesorii nu cereau performanta, noi suntem kinetoterapeuti, trebuie sa stim cum functioneaza corpul in aceste sporturi si sa utilizam exercitii inspirate pentru a recupera sportivii. Materiile sunt dificile si nu prea. Tine minte ca specializarea Kinetoterapie este jumatate medicina, jumatate miscare. Vei avea cursuri de anatomie, fiziologie, neuro etc., dar daca iti dai interesul va fi totul ok. Matematica nu se face, ai scapat! Acum nu vreau sa iti influentez viitorul, insa eu as merge pe kineto, la Educatie fizica (specializarea) optiunile sunt cam limitate (profesor, antrenor si cam atat). Multa bafta!

      Apreciază

  6. Salut! Multumesc ca ai scris acest articol. Am gasit raspunsuri la multe dintre intrebarile mele 🙂 Totusi as vrea sa te intreb care este diferenta dintre balneo la facultatea de medicina si kineto la cea de sport… Am inteles ca daca urmezi kinetoterapia la facultatea de sport, iesi doar asistent.. Raspunsul tau m-ar lamuri! Multumesc frumos inca de acum! 🙂

    Apreciază

    1. Buna! Eh, culmea e ca noi auzim ca cei de la Balneo ajung asistenti. Nu exista asa ceva! Diferenta este urmatoarea: la EFS te axezi pe exercitii fizice (asta este kinetoterapia), iar la Balneo pe electroterapie etc. Nu vreau sa para ca ma iau de Facultatea de BFKT, nu fac acest lucru. Doar am punctat diferentele. Ambele facultati iti dau dreptul de a practica Kinetoterapia.

      Apreciază

  7. Bună! Din câte am înțeles de la niște persoane, una e Facultatea de Educație Fizică și Sport și alta e Kinetoterapia. Că la una din ele este nevoie de sport de performanță. Nu sunt lămurită și vreau să te întreb care sunt diferențele dintre aceste 2 ramuri ale facultății?

    Apreciază

    1. Buna! Specializarea Kinetoterapie si Motricitate Speciala se afla in cadrul Facultatii de Educatie Fizica si Sport. Cele doua au materii comune in primul an (sporturile in general). Un absolvent de EFS nu poate lucra pe post de KT, nu stie sa faca recuperare.

      Apreciază

  8. Sunt a12a și vreau saa merg la aceasta facultate deoarece îmi place sportul foarte mult și mi se pare interesant sa tratezi alți oameni prin intermediul sportului.Ideea este că am niste probleme la coloana(mai multe hernii de disc(minore)) și nu prea am mobilitate (nu fac mișcări bruște și mă aplec din genunchi ).Mai are rost sa merg la aceasta facultate luând în considerare că se face sport acolo(fac sala de forță dar mă feresc de anumite exercitii)?

    Apreciat de 1 persoană

    1. Salut! Toata lumea are probleme, kinetoterapeutii sunt si ei oameni, nu zei, se mai imbolnavesc. Ideea e ca la balneo nu vei face sport atat cat vrei tu. Daca vrei sa utilizezi si aparate si alte mijloace naturale, du-te acolo. Daca vrei miscare mai multa, du-te la EFS, dar numai daca vorbesti cu medicul inainte despre problemele tale!

      Apreciază

      1. Eu vreau la balneofizioterapie și recuperare.Ideea este că îmi este frica sa nu îmi fac mai rău la spate luând în considerare că voi face „sport”.

        Apreciază

  9. Salut! Multumesc din suflet pentru articolul acesta. Într-adevăr m-a reconvins sa aleg kinetoterapia…. M-a motivat ideia in care spuneai ca meseria aceasta nu înseamnă sa fii maseor, fiindcă oamenii care nu inteleg nimic când spui de kinetoterapie, li se pare ca te duci sa înveți doar de maseor,și acest lucru este atât de neplăcut și te face sa renunți la facultatea aceasta.(merci din nou❤️)
    Și am o intrebare dacă nu ești împotriva: pe site-ul facultăți nu am găsit informația despre cum pot aplica la buget, adică care ar fi condițiile sa fiu admisa la buget?? Sunt sportiv de performanța și media anilor este mai mare de 8,cea de la BAC tot sper sa fie cel puțin de 8😂Multumesc

    Apreciază

  10. Salut! Multumesc din suflet pentru articolul acesta. Într-adevăr m-a reconvins sa aleg kinetoterapia…. M-a motivat ideia in care spuneai ca meseria aceasta nu înseamnă sa fii maseor, fiindcă oamenii care nu inteleg nimic când spui de kinetoterapie, li se pare ca te duci sa înveți doar de maseor,și acest lucru este atât de neplăcut și te face sa renunți la facultatea aceasta.(merci din nou❤️)
    Și am o intrebare dacă nu ești împotriva: pe site-ul facultăți nu am găsit informația despre cum pot aplica la buget, adică care ar fi condițiile sa fiu admisa la buget?? Sunt sportiv de performanța și media anilor este mai mare de 8,cea de la BAC tot sper sa fie cel puțin de 8😂Multumesc

    Apreciat de 1 persoană

      1. Cum adica? Daca ai nota mare de bac intri automat la buget la kinetoterapie la facultatea de educatie fizica si sport de la bucuresti???

        Apreciază

      2. Nu am spus asta. S-a inteles gresit. Se tine cont de notele de la probele de admitere, despre asta era vorba. Daca ai note identice cu alt concurent, atunci se tine cont de media de la BAC.

        Apreciază

  11. Salut, am o intrebare sunt în clasa a 12-a si m-am gândit să dau admiterea la kinetoterapie, întrebarea este, am vreo șansă să iau proba scrisă daca ma apuc de pe acum De biologie sa fac pregatire? La proba sportiva nu-mi fac problema ca sunt sportiv si stiu ca pot face față, dar la acea probă imi este putin frică, ce sfat mi-ai putea da?

    Apreciază

    1. Depinde la ce universitate doresti sa intri si la ce specializare. La UNEFS se da proba sportiva si proba scrisa (biologie). Media de BAC este necesara in momentul in care doua persoane iau aceleasi note la probele mentionate. Sunt si universitati unde se da numai o proba fizica sau proba scrisa (la specializarea Balneofiziokinetoterapie).

      Apreciat de 1 persoană

      1. Mulțumesc! Mai am încă o întrebare: Dacă nu îmi place sportul, sau cel puțin fotbalul(chiar nu mă pasionează), pot lua acest lucru ca pe un dezavantaj?

        Apreciază

      2. Cu riscul de a primi injuraturi si blesteme de la fanii fotbalului, vreau sa iti spun ca nici mie nu imi place. Nu mi-a placut si nici nu o sa imi placa vreodata. Suntem diferiti, nu trebuie sa ne placa aceleasi lucruri. Cursul de fotbal din facultate trece repede. 😁

        Apreciat de 1 persoană

  12. Okkk…deci nu este o problemă așa mare cu fotbalul.😂Sunt pe clasa a-XI-a. Cu ce ar trebui să încep pentru început? La biologie ce trebuie să învăț?(Am atâtea întrebări.😅 Să-mi spui dacă nu ai timp.😁)

    Apreciază

  13. Buna .Sunt Gianina si sunt maseur am facut cursul si am si Diploma dar sunt in clasa a 12 a bine eu am 32 de ani si am reînceput din nou cursurile si fac un liceu dar este cu plata acest liceu si tin sa te anunt pt ca doresc sa te intreb cand termin acest liceu pt ca mai am un an asi dori sa merg la o Facultate de Chinetoterapie imi place tot ce ai scris si sunt convinsă si imi doresc sa fac Dar asi dori sami recomanzi cateva carti cu ce sa incep sa studiez mai intens si daca se poate in situatia asta sa merg mai departe la aceasta facultate .

    Apreciază

    1. Buna! Te felicit pentru ca ai dorinta de a evolua pe plan profesional. Iti recomand mai intai „Anatomia omului (Vol. 1)” de Victor Papilian. Ar mai trebui sa cunosti si putina fiziologie… Si daca ai rabdarea necesara sa citesti „biblia” kinetoterapeutilor „Kinetologie Profilactica si de Recuperare” scrisa de celebrul Tudor Sbenghe. Mult succes!

      Apreciază

  14. Hello,
    Dupa facultate si job in IT, acum la 30 ani vreau sa incep facultatea de kineto.
    In viata trebuie sa faci si ce iti place nu doar bani :). Anyway vreau acum sa vad care este cea mai buna facultate din tara. E cam impropriu sa ma mutat din capitala dar vreau sa fac cea mai buna facultate sa nu mai pierd timp la varsta mea, am inteles ca cele mai bune facultati sunt la Cluj si Bacau. Defapt, am inteles ca cea mai buna ar fi cea din Bacau dupa dotari, cadru didactic, experienta, activitati etc (si ca pret practic este cea mai scumpa).
    Dar totusi intreb si mi-ar placea sa cred si sa aud mai bine de Cluj 🙂 .

    As aprecia daca mi-ar raspunde cineva care stie exact. Succes la invatat!

    Apreciază

    1. Salut! Intr-adevar, este o schimbare. Nu stiu care este cea mai buna facultate de kineto din tara, toate au minusuri si plusuri. Nu iti vei pierde timpul daca inveti si te tii de treaba. O facultate „buna” nu iti garanteaza un job dupa absolvire. Poti sa termini facultatea la King’s College London si sa ajungi barman intr-o cafenea. Daca nu iti dai interesul si nu inveti non-stop (facultatea iti ofera doar o baza), degeaba termini cea mai buna facultate. Kinetoterapia este un domeniu in care trebuie sa inveti zilnic, nu este suficient sa iti iei diploma de licenta si gata, le stii pe toate. Din contra, dupa absolvire incepe greul, ca trebuie sa scoti bani multi din buzunar pentru a participa la cursuri si conferinte de specialitate. Poate va veni cineva din Cluj sa ne impartaseasca experienta sa la Facultatea de Kinetoterapie de acolo.

      Apreciază

  15. Buna! Sunt in clasa a XII-a și m-am gândit serios sa urmez Kinetoterapie la UNEFS. Am foarte multe nedumeriri și aș vrea sa te între care sunt ofertele de muncă după absolvirea acestei facultăți (daca se poate, o valoare orientativă a salariului unui kinetoterapeut), ce tip de materii ai stiudiat in facultate ( ce tip de sporturi ai făcut/au fost obligatorii) și în ce a constat proba scrisa de la admitere pt că, din ce am citit zilele astea pe siteul Universității, am înțeles că va fi jumătate parte de biologie de liceu și jumătate gramatica.
    Mulțumesc anticipat și felicitări pt articolul reușit 😊!
    P.S. Pentru ce fel de joburi se poate opta în primul an de facultate?

    Apreciază

    1. Buna, Gabriela! Oferte de munca sunt destule, atat in tara, cat si in strainatate (mai multe si mai bine platite). Salariul in tara pleaca de la 1500 RON. Asta la privat. La stat este mai binisor, dar este greu de intrat (traim in Romania, cred ca ai inteles ce zic). Vei face majoritatea disciplinelor sportive (baschet, inot, atletism etc.), dar nu mi-as face griji, va fi totul bine. Va trebui sa inveti bine anatomia, fiziologia si restul materiilor specifice. Chiar trebuie. Nu merge sa inveti doar pentru examen, pentru ca te vor ajuta atunci cand vei ajunge kinetoterapeut. De asemenea, neurologia este foarte importanta, din moment ce AVC-urile sunt din ce in ce mai dese si apar la persoane cat mai tinere. De fapt, trebuie sa stii cate ceva din tot. Vei avea timp dupa facultate sa te specializezi intr-un anumit domeniu. Eu sunt atras de afectiunile ortopedico-traumatice si de deficientele fizice. Si da, partea scrisa va fi din Limba romana si biologie. Gasesti o brosura cu subiectele la universitate, nu costa mult. Pana nu termini facultatea nu te va angaja nimeni pe post de kineto sau asistent kinetoterapeut. Poti face in paralel cursuri de masaj pentru a face masaj. Mai strangi niste bani in plus, dar este o munca grea si nu este pentru toata lumea. Iti urez mult succes la BAC si la admitere! Sa ne auzim cu bine, nu uita sa imi spui ce ai facut. Daca mai ai intrebari, nu ezita sa ma contactezi aici sau pe pagina de Facebook. Iti multumesc pentru vizita!

      Apreciază

    1. Buna! Am aceeasi dilema. Intr-o societate normala, nu Romania, tatuajul nu ar trebui sa afecteze viata profesionala. Cred ca trebuie sa avem grija unde si cat de mare ni-l facem. Cel mai indicat ar fi pana in maneca uniformei, ca sa nu vada angajatorul sau pacientii (mentalitatea conform careia oamenii cu tatuaje sunt niste nenorociti a ramas). Si eu caut raspuns…

      Apreciază

  16. Bună! Sunt in clasa a XI-a și îmi doresc foarte mult să dau la Balneofiziokinetoterapie Iași in cadrul UMF, însă am o mare dilemă.. după ce termini facultatea ești specialist sau doar asistent?

    Apreciat de 1 persoană

    1. Buna, Caty! Te sfatuiesc sa dai o fuga la universitate si sa intrebi acolo. Stiu persoane care au terminat BFKT si pe licenta lor scrie „Asistent BFKT”. Posibil sa nu fie asa peste tot. Chiar cred ca e o idee buna sa te duci pana la secretariatul facultatii si sa intrebi. Sau poti sa suni…

      Apreciază

  17. va asigur ca voi de la facultatea de kinetoterapie nu știți sa faceți masaj nici tehnicile de kinetoterapie nu le veți învăța asa cum trebuie , și nici nu veți știi cat cat știe un maseur terapeut, spun asta din experienta mea. .sunt maseur terapeut eu și am învățat mult mai mult la școală ,se face practică și îți însușești toate noțiunile teoretice și practice

    Apreciază

    1. Putin cam agresiv comentariul, insa il accept. Nu cred ca am vreun coleg care sa isi doreasca sa faca masaj toata viata. Nu asta este meseria noastra. Cat despre „tehnicile de kineto”, te pot asigura ca nu ai dat de oameni suficient de pregatiti. Toate cele bune.

      Apreciază

  18. Buna ziua, am terminat facultatea de kinetoterapie,sunt studenta la master momentan in inginerie biomedicala,in cadrul facultății Politehnica. Intrebarea mea este daca pot ajunge profesor de sport cu facultatea de kinetoterapie plus un curs psihopedagogic sau se poate doar cu facultatea de Sport? Multumesc

    Apreciază

  19. Salut ! Felicitari pentru articol foarte interesant .Eu as vrea sa sti care e diferenta dintre blaneofiziokinetoterapie la medicina si kinetoterapie la sport in final de studi .

    Apreciază

    1. Salutari! La final, ambele meserii iti ofera sansa de a lucra in spitale/cabinete private etc. pe post de kinetoterapeut. Am vorbit cu multe persoane care au terminat ambele facultati si mare diferenta dupa absolvire nu este. Bine, la Balneofiziokinetoterapie stii cum sa utilizezi electroterapia si restul terapiilor balneare. Ideea este ca numai la noi exista diferentierea asta. In strainatate fizioterapeutul trebuie sa stie sa foloseasca tot. La noi se impart responsabilitatile si se creeaza confuzii (vezi intrebarea ta). Eu iti recomand sa mergi acolo unde crezi ca iti va fi bine. Daca vrei sa faci miscare mai multa si sa inveti despre diferite activitati sportive si cum poti utiliza acele activitati in procesul de recuperare, du-te la educatie fizica. Daca iti place partea de electroterapie etc., alege Balneofiziokinetoterapie. Oricum, orice ai facultate ai termina, tot utila va fi pentru cei din jurul tau. Meseria de kinetoterapeut este extrem de valoroasa si iti va oferi satisfactii enorme! Mult succes in continuare!

      Apreciază

  20. Bună.
    As dorii și eu să practic această meserie. Poți să imi recomanzi ceva facultăți și cum este cu admiterea ?Eu sunt din județul Mureș.
    Mulțumesc anticipat

    Apreciază

    1. Buna, Teodora! Cred ca ar fi mai bine pentru tine sa cauti ceva din zona ta, nu cred ca are rost sa vii pana in Bucuresti. Facultatea din Cluj este buna. Ar mai fi si Targu Mures (se da un examen scris, vezi site-ul universitatii). Gandeste-te ce este mai ok pentru tine.

      Apreciază

  21. Buna . Sunt in clasa aX-a profil tursim si alimentatie si imi doresc sa profesez pe viitor aceasta meserie .Dar am o intrebare…ma gandesc sa ma transfer in toamna la un liceu cu program sportiv deoarece cred eu ca o sa imi fie de ajutor anumite cunostinte de la gimnastica,baschet (pe langa pregatirea la biologie pentru examen dupa Bac)pentru ca din cate stiu voi da BAC-ul la romana,istorie si la alegere pshiologie,logica. Intrebarea este : se merita sa ma transfer la un liceu cu program sportiv?

    Apreciază

    1. Buna! Daca iti este ok, poti sa te muti, dar profilul din liceu nu iti dicteaza viitorul. Am terminat un profil tehnic, am ajuns la Litere, iar dupa Litere am ajuns la Kinetoterapie. Nu conteaza profilul, ci motricitatea ta. Daca esti o persoana activa sau atletica, atunci nu stiu daca vei avea probleme in a te muta la sport, dar daca nu prea „o ai” cu sportul, eu spun sa ramai unde esti, pentru ca la facultate oricum vei invata disciplinele precizate de tine. Gandeste-te bine inainte de a lua o decizie. Esti capabila sa termini un liceu sportiv?

      Apreciază

  22. Buna. Am o dilema, daca fac kinetoterapie in cadrul facultatii de ed fizica si sport, nu pot profesa apoi intr un cabinet medical? Din cate am auzit, e ca poti profesa doar in sali de sport ca si kinetoterapeut, dar nu si in cabinete medicale. Spune mi te rog parerea ta, m ar ajuta foarte mult ! Multumesc.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Buna! Nu exista asa ceva. Poti lucra oriunde, nu conteaza ca este spital sau cabinet privat. Da, intr-adevar, exista unele posturi pe care noi de la EFS nu le putem ocupa (la electroterapie). In rest, poti lucra unde vrei, inclusiv sali de fitness. Este o meserie care iti ofera multe oportunitati.

      Apreciază

  23. bună!
    Sunt Ana, eleva la liceu inca, pe profil de stiinte. Am tot mediatat asupra a ceea ce vreau sa fac pe viitor, iar ulterior mi-am dat seama ca acesta meserie mi se potriveste tocmai pentru ca am un trecut mai urat…operatii si multe recuperari…dar sa privim partea pozitiva. vreau ca la randul meu sa ajut oamenii, la anul am examenul maturitatii si timpul se scurge.
    spune-mi te rog daca stii cumva, pentru a aplica la aceasta facultate, in Sibiu, se tine sau nu cont de proba sportiva, din ce am vazut nu precizeaza nimic de examen la bio care mi-ar fi mult mai lejer…
    Deci, proba sportiva este doar pentru a vedea daca esti apt, sau se da calificativ?
    imi place enorm ceea ce ai scris, mult succes, te pup

    Apreciat de 1 persoană

    1. Buna, Ana-Maria! Ma bucur ca vrei sa ajuti oamenii, inseamna ca esti facuta pentru asa ceva. Am dat o cautare pe google si nu vad Kinetoterapie la ULB din Sibiu… Unde ai gasit-o? Imi arata numai Educatie fizica si Sportiva/Sport si Performanta Motrica.

      Apreciază

  24. Salut! Îmi place mult articolul tău. Sunt clasa a XII a, voi da la balneofiziokinetoterapie și recuperare la UMF Iași și am câteva întrebări:
    1. Mi-aș putea găsi de lucru în acest domeniu din primul an și dacă da, ce locuri de muncă recomanzi ?
    2. Ce materii se fac și cât sunt de grele ?

    Apreciat de 1 persoană

    1. Salut, Alexandru! Iti multumesc pentru vizita. In kinetoterapie sunt slabe sanse (poate nule) sa gasesti job inca din primul an. Poti sa faci un curs de antrenor personal/instructor fitness si sa lucrezi in sali, pentru ca nu te va angaja nimeni fara diploma de kineto. Abia in anul 3 vei putea lucra in domeniul recuperarii medicale, insa si de data asta nu stiu cat de legal va fi, din moment ce iti lipseste adeverinta de libera practica. In legatura cu materiile, nu stiu ce vei face la UMF, pentru ca eu sunt la Educatie Fizica, iar disciplinele difera in primii ani. Nu pot sa te mint, nu este o facultate usoara si nu poti trece examenele daca nu inveti si nu iti dai interesul. Oricum, nu este o idee buna sa te culci pe o ureche ca merge sa termini facultatea fara sa deschizi o carte. Trebuie sa cunosti foarte multe lucruri daca vrei sa lucrezi in domeniu, vei avea mereu de invatat.

      Apreciază

    1. Oricum, la UNEFS din cate stiu eu se cer urmatoarele capitole: celula, sistemul osos, muscular, respirator, cardiovascular. Nu stiu daca s-a schimbat ceva intre timp. Vezi ca au aparut brosurile cu subiectele pentru admitere. Poti invata cele mentionate mai sus din orice carte de biologie de clasa a XI-a.

      Apreciază

    1. Buna! Crede-ma ca dintre toate sporturile doar atletismul mi-a placut. Ideea e ca trebuie sa arati ca te straduiesti. Nu mi-as face griji, da-ti silinta si o sa fie bine. Cine stie, poate o sa gasesti un sport care sa te si atraga.

      Apreciază

  25. Salut. Am citit aproximativ toate comentariile dar nu am gasit ce ma intereseaza.
    Ce „functie” ai dupa terminarea Facultatii de Kineto din cadrul Facultatii de Sport si ce „functie” ai dupa terminarea Facultatii de Medicina-specializarea BALNEOFIZIOKINETOTERAPIE?
    Multumesc anticipat.

    Apreciază

    1. Salut! Pe ambele licente va scrie ca esti „Licentiat in…” specializarea aleasa. Nu exista o specializare care sa fie deasupra alteia. Cei de la BFKT nu sunt deasupra celor de la EFS si invers. In final, toata lumea exercita aceeasi meserie. Acum s-a infiintat Colegiul Fizioterapeutilor din Romania si toata lumea se va numi „Fizioterapeut”, indiferent de facultatea absolvita. Numai la noi exista „ciorba” asta.

      Apreciază

  26. Salutare si felicitari pentru articol! M-ar interesa sa ma inscriu la Facultatea de Kineto din cadrul UNEFS, insa am un job full-time. Pe site-ul facultatii mentioneaza ca este doar invatamant cu frecventa. In aceste conditii crezi ca as putea urma cursurile facultatii? Multumesc si o zi buna!

    Apreciat de 1 persoană

  27. Salut! Mi-ai putea spune/ explica care sunt șansele să te angajezi după terminarea facultății, îți găsești greu de muncă ? Aș vrea să știu în timpi reali că pe site-ul facultății totul e roz.
    Care sunt specializările dintre care ai de ales și în ce an faci această alegere ?
    Mulțumesc!

    Apreciază

    1. Salut! Ei bine, aici tine de norocul fiecaruia, de cati oameni cunoaste, de cate stie sa faca… Conteaza mult sa interactionezi cu oameni care lucreaza deja in domeniu, te pot ajuta enorm (sfaturi, ponturi, oferte de munca etc.). Job-uri gasesti, insa nu te gandi ca salariile din Romania iti vor oferi o viata lipsita de griji, ca am experimentat si eu partea asta. Toata lumea imi spune „aa, pai esti kinetoterapeut, ai salariu mare”. Gresit! Salariul de kinetoterapeut porneste de la minimul pe economie si nu se duce extraordinar de sus… Daca vrei sa faci kinetoterapie pentru bani multi, sa stii ca nu e alegerea potrivita, cel putin nu in Romania. Daca te pricepi si ai clienti, poti scoate niste banuti frumosi, insa nu poti compara salariul tau cu cel al unui programator, de exemplu. Mie imi place mult meseria si m-a ajutat enorm faptul ca particip la cursuri de specializare. Informatia este de actualitate si inveti multe fata de ce se preda la facultate.
      Pe site-urile facultatilor este totul roz, da. Peste tot este asa. Foarte multi kinetoterapeuti se duc in Franta, Marea Britanie, Germania… Acolo se castiga mult mai bine si se cauta meseria. Dar daca plecam si noi, aici cine va mai ramane sa aiba grija de prieteni si familie? Iti spun eu, cei care nu au invatat nimic, incompetentii. De gasit job-uri iti vei gasi fara prea mari probleme, dar ti-am spus ca salariul nu va fi foarte mare, asa cum cred oamenii. Specializari nu iti alegi in facultate, ci te specializezi intr-un anumit domeniu care iti place numai prin participarea la diferite cursuri din tara si strainatate. Sunt o multime, asa ca nu iti va fi greu sa gasesti. Singurul dezavantaj este ca sunt destul de scumpe. Multa bafta!

      Apreciază

    1. Se poate sau se putea. Din cate stiu, au decis sa se scoata aceasta optiune, deoarece absolventii aveau o pregatire mai slaba decat cei de la zi. Te poti interesa la facultate daca mai fac admitere la IFR.

      Apreciază

  28. Cum pot sa ma pregatesc pentru testul grila , pe langa invatatul din manualul de biologie? Incerc sa gasesc testele de la admitere din anii precedenti sau culegeri dar nu gasesc

    Apreciază

    1. Salut! M-ar interesa să știu ce scrie pe diploma de absolvire. Pe un site spunea că pe diplomă scrie „Asistent kinetoterapeut” sau ceva de genul și nu „doctor”. Până la urmă înveți cât un doctor (la facultatea de medicină) și nu văd de ce ar scrie „asistent”.
      Mulțumesc pentru răspunsurile anterioare, informațiile pe care le oferi pe acest blog sunt de calitate!

      Apreciat de 1 persoană

      1. Salutare! Pe diploma ta va scrie ca esti licentiat in Kinetoterapie si Motricitate Speciala daca termini EFS. Doctor iesi numai daca termini un program de doctorat. Pana acolo trebuie sa treci mai multe etape: licenta, master, doctorat. Kinetoterapia combina medicina cu exercitiile fizice. Noi facem doar 3 ani de facultate, nu 6 plus rezidentiat, ca sa ne numim medici. Sper sa te ajute raspunsul meu. Multumesc pentru vizita si cuvintele frumoase. Bafta!

        Apreciază

  29. Salut. Daca nu pot sa ajung la facultate la unefs..stii vreun alt mod de a gasi niste grile,teste, care sunt pentru adimterea la kineto? te rog..

    Apreciază

  30. Salut! Practica ai facut la domiciliu sau la o firma din oras? Si daca ai facut la firma cum ai procedat?
    Ai fost la sediile lor sau ai trimis mailuri?

    Apreciază

  31. Buna! Eu am terminat BFT LA Medicină și un Master la Educație Fizică și Sport: Kinetoterapie Recuperare și Reeducare Motrica. Am 12 ani de experienta si ceva cursuri de specialitate. Momentan , lucrez in sistemul privat dar fără ” dreptul” de a mi desfășura activitatea in urma competențelor dobândite. Mai precis lucrez după schema medicului de recuperare, fără a putea sa ma abat de la ea.
    În România, ce șanse sunt sa lucrezi liberal si sa faci doar kinetoterapie fără să fii sub dominația medicului de recuperare?
    Multumesc

    Apreciat de 1 persoană

    1. Buna! Felicitari pentru experienta si studiile dobandite! Din pacate, in Romania lucram numai dupa schema medicului. Se poate lucra si pe cont propriu, dar este indicat sa colaborezi cu un medic de recuperare. Nu stiu exact cum merg lucrurile, dar am auzit ca daca vrei sa deschizi un cabinet esti obligat sa ai un medic colaborator.

      Apreciază

  32. Bună seara! Căutând informații pe internet despre acest subiect am găsit postarea dvs și ma interesează o opinie despre următoarea situație: dacă un asistent medical urmează un program de master în kinetoterapie poate după finalizarea lui sa lucreze în acest domeniu? Având în vedere ca nu este licențiat în kinetoterapie ci în alta specialitate din domeniul medical.
    Mulțumesc anticipat!

    Apreciază

    1. Buna! Poti face masterul, dar numai pentru tine, nu poti lucra pe post de kinetoterapeut. Dreptul de a practica se obtine numai daca ai terminat licenta si ti-ai luat Autorizatia de Libera Practica de la Colegiul Fizioterapeutilor. Am multi colegi care lucreaza ca asistenti medicali, dar s-au inscris si la facultate pentru a obtine calificarea. O zi buna!

      Apreciază

  33. Buna, multumesc foarte mult pentru toate informatiile postate in legatura cu Facultatea de Kinetoterapie. O intrebare se naste totusi, daca se poate. Admiterea la Fac.KT este, sa zicem, in perioada 22-25.07.2019, iar admiterea la UMFCD este pe data de 24.07.2019, este clar ca se suprapun. Ai idee…acea zi 9in cazul nostru de 24.07) care este de regula stabilita pentru admiterea la medicina…are vreo proba si in Fac. KT?…sau e o zi de pauza..de regula? Caz in care….s-ar putea sustine admitere si colo si dincolo..fara sa se piarda programarile de admitere? Multumesc tare mult,

    Apreciază

    1. Salut! Nu imi dau seama despre ce facultate de Kinetoterapie te referi. Este cea de la UNEFS? Daca sunt 3 zile de admitere, si nu se suprapun cu cea de la UMF, nu este nici o treaba. Sa nu se suprapuna probele sportive sau scrise, dar nu cred. Nu stiu daca am inteles bine intrebarea ta.

      Apreciază

      1. Multumesc de raspuns. Da, este vorba de UNEFS versus Medicina Bucuresti, iar perioadele sunt pentru UNEFS 22-25.07 iar examenul la medicina este chiar pe 24.07.2019. Datele sunt luate de pe site urile oficiale. Deci ziua de 24.07 ar fi ocupata dimineata…pana in 12, pentru medicina…. Se suprapun. Intrebarea era una generala…daca ai cumva idee. Multumesc de ajutor.

        Apreciază

  34. Buna! Ce ma bucur ca am gasit pe cineva care vorbeste asa deschis si..chiar raspunde! 🙂 Tocmai am teminat clasa a XII-a si vreau tare mult sa intru la Unefs – Kinetoterapie. Ideea este ca nu am facut meditatii, eu terminand profil umanist(deci anatomie 0), am considerat ca pot invata singura, materia nefiind asa de complicata cum e la medicina, cel putin din cate am auzit. Am inceput sa ma pregatesc, insa in ultimul timp tot ce am invatat a fost pentru bac, nu prea mai stiu mare ucru, si abia dupa 4 iulie pot relua invatatul la biologie. Crezi ca am sanse sa recuperez tot pana la admiterea de pe 25.7?Pe ce ar trebui sa insist? De asemenea, e necesar sa invat sistemul nervos? Nu am vazut sa fie trecut pe site, dar mi se pare important pentru aceasta specialitate. Si o ultima intrebare, in cazul in care nu intru in prima sesiune din iulie, pot incerca din nou la cea din septembrie? Multumesc 🙂

    Apreciat de 1 persoană

    1. Buna! Multumesc pentru vizita! Eu am terminat liceu cu profil tehnic si facultate umanista. Nu este nimic imposibil daca vrei. Materia este logica, dar trebuie sa iti placa sa inveti despre corpul nostru. Daca te apuci de acum si dedici cateva ore zilnic anatomiei, eu spun ca ai sanse, nu sunt chiar atat de multe de invatat. Posibil sa ai problemute la sistemul circulator. Si da, sistemul nervos este esential, nu cred ca va fi la admitere, dar noi, kinetoterapeutii, lucram in proportie de 70% cu afectiuni neurologice. Vei aprofunda materia in facultate si vei invata despre boli si tehnici de reeducare neurologica. Citeste cu atentie bibliografia data de cei de la facultate si incearca sa intelegi ce scrie in carte, iti va fi util mai tarziu. Da, poti incerca si in toamna, dar sunt mari sanse sa intri la taxa… Mult succes! Sa ma tii la curent cu ce faci! 😉

      Apreciat de 1 persoană

    1. Buna!
      1. Depinde de programa fiecarei facultati, insa peste tot vei face: anatomie si biomecanica, fiziologie, masaj, kinetoterapie in neurologie, pediatrie, geriatrie, cardiologie, afectiuni ale coloanei vertebrale, afectiuni ortopedico-traumatice plus materiile introduse de fiecare specializare (sport pentru cei de la Educatie fizica si balneoterapie etc. pentru cei de la BFKT).
      2. Iti recomand sa inveti anatomia bine inainte, pentru ca restul se vor invata in facultate. Pentru anatomie iti recomand cu incredere „Anatomia omului Vol. 1” de Victor Papilian, este un atlas super bun si detaliat. Tot atlas este si Netter, este cel mai cunoscut atlas de anatomie din lume, este excelent.
      Pentru kinetoterapie iti recomand cartile lui Tudor Sbenghe (in special „Kinetologie profilactica si terapeutica si de recuperare”) tatal kinetoterapiei in Romania. Cartile lui Kiss sunt bune pentru partea de neurologie… Deja intram prea departe.
      Anatomia (oasele, muschii si articulatiile) sa o inveti binisor si restul vei invata atunci.
      Stai cu ochii pe blog pentru ca voi reveni cu un articol despre cartile pe care trebuie sa le citeasca un student la Kinetoterapie. Nu uita sa dai un like paginii si sa te inscrii la newsletter. Mersi!
      Mult succes!

      Apreciază

  35. Buna ziua, am terminat anul acesta liceul, vreau sa urmez cursurile facultatii de kineto Bacau. Am o problema, practic handbal la echpa locala, crezi ca le pot combina? Este timp pentru ambele? Multumesc!

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu