Student la Kinetoterapie – Ce trebuie să știi

Ai terminat clasa a XII-a și nu știi pe ce drum să o apuci? Te-ai gândit să intri la Facultatea de Kinetoterapie sau de Balneofiziokinetoterapie? Foarte bine ai făcut! Facultățile de Kinetoterapie au ajuns să fie cele mai vânate facultăți în ultimii ani și îmi dau seama de ce. Tot ce ține de sănătatea umană se caută peste tot în lume, poți lucra oriunde îți dorești (dacă îndeplinești condițiile impuse de fiecare stat în parte).

Cum îți dai seama că ești făcut(ă) pentru Facultatea de Kinetoterapie? 

Dacă vrei să ajuți oamenii în suferință și vrei să ai un loc de muncă interesant, dinamic și stabil, atunci nu mai sta, înscrie-te imediat! De asemenea, kinetoterapia este o meserie care te ajută și pe tine, nu vei fi blocat(ă) 8/12 ore în fața unui calculator, ci te vei mișca odată cu pacientul, vei transpira cu el și vă veți bucura împreună atunci când se pășește pentru prima dată după accident. Dacă vrei să experimentezi aceste lucruri, atunci ești făcut(ă) pentru așa ceva.

Ce trebuie să știi:

 • Ca la orice facultate din România, vor fi materii importante și altele mai puțin importante. Trebuie să înveți bine Anatomia, Fiziologia, Neurologia și materiile de specialitate (Măsurare și evaluare, Deficiențe fizice etc.). Un specialist nu poate lucra fără a cunoaște disciplinele menționate. Dacă ai intrat la Educație Fizică și Sport pe specializarea Kinetoterapie și Motricitate specială, trebuie să știi că poți folosi exercițiile din diferite sporturi (volei, handbal, fotbal, atletism etc.) pentru a aduce un „aer proaspăt” în ședințele de kinetoterapie.
 • Din facultate vei ieși numai cu baza teoretică. Chiar dacă se fac stagii de practică în timpul facultății, acestea nu vor fi suficiente pentru a vedea ce înseamnă să lucrezi cu pacienții. Recomand să faci voluntariat oriunde apuci. Nu contează că este spital sau cabinet privat, important este să faci voluntariat în timpul facultății. Pe mine m-a ajutat enorm și cred că te va ajuta și pe tine.
 • Dacă ai o problemă, o deficiență fizică (scolioză, cifoză, platfus), să știi că nu râde nimeni de tine. Și kinetoterapeuții sunt oameni și au problemele lor. Partea bună este că vei experimenta pe propria piele exercițiile de recuperare. Important este să încerci să corectezi, pe cât posibil, acele deficiențe. Știu că se spune că noi trebuie să fim un model pentru ceilalți, dar în unele cazuri nu putem controla ce se întâmplă cu organismul nostru. Suntem oameni și suntem diferiți. Trebuie reținut faptul că nimeni nu este perfect.
 • Participă la cursuri de specialitate. Te vor ajuta atunci când vei începe să lucrezi cu pacienții. Un kinetoterapeut bun trebuie să știe câte ceva din fiecare terapie actuală. Cursurile sunt foarte scumpe, însă nu trebuie făcute toate în același timp. Economisește bănuți și participă la cursurile care-ți fac cu ochiul.
 • Nu ești un simplu maseur! Nu termini o facultate pentru a lucra toată viața ca maseur. Kinetoterapeutul se ocupă de recuperarea medicală, de gimnastică medicală. Da, învățăm masaj pentru că ne ajută în procesul de recuperare (ține minte ce am spus la punctul de deasupra), însă noi nu trebuie să profesăm exclusiv ca maseuri. Probabil vei face masaj în timpul facultății, așa vei câștiga niște bani, dar nu o face toată viața!
 • Când ți se cere să realizezi un program de recuperare, lasă-ți imaginația liberă! Încearcă să creezi un program original și distractiv, nu unul monoton. Trebuie să convingi pacientul să efectueze exercițiile fără a adormi în sală. Realizează-ți propriul stil! Pentru asta trebuie să înțelegi anatomia și biomecanica, deci învață, învață și iar învață!
 • Citește cărți de psihologie sau dezvoltare personală. Kinetoterapeutul lucrează atât cu fizicul pacientului, cât și cu psihicul acestuia. Un om care a suferit un accident vascular cerebral nu va zâmbi (mai sunt și excepții). Când vezi că nu-ți mai poți folosi mâinile și picioarele, sau când nu mai poți vorbi, cazi într-o depresie urâtă. Kinetoterapeutul trebuie să scoată pacientul din acea stare, deoarece un pacient depresiv nu va accepta ajutorul nimănui.

Ce zici, este grea meseria de kinetoterapeut? Ai vrea să o practici?

Dacă ai întrebări, nu ezita să mi le adresezi. Îți voi răspunde în cel mai scurt timp posibil.

*Sursă imagine*

Reclame

133 de gânduri despre „Student la Kinetoterapie – Ce trebuie să știi

 1. Salut!
  Stiu ca ai mai primit aceasta intrebare intr o forma sau alta dar ma aflu acum in momentul alegerii „decisive”si nu stiu ce sa aleg intre kineto la Sport sau kineto(bfkt) la Medicina.Am fost admisa la ambele.Daca m-ai putea ajuta cu o indrumare/un sfat ti-as fi recunoscatoare.Multumesc!

  Apreciază

  1. Buna! Ia-o asa: ce iti place sa faci? Iti place sportul? Pentru ca la EFS vei face si sport o perioada, nu doar kineto. Iti place sa folosesti si aparatura pentru a trata oamenii? Trebuie sa iti faci o lista cu avantajele si dezavantajele fiecarei specializari. Eu sunt absolvent de Kinetoterapie si Motricitate speciala (EFS), asa ca nu ar fi drept sa iti spun ca specializarea mea este singura buna, restul sunt prostii. Te sfatuiesc sa cauti programa scolara pentru ambele facultati si sa le compari. Du-te unde crezi ca ai putea face fata. O fire mai atletica ar alege EFS. Totul depinde de tine. Multa bafta!

   Apreciază

 2. Buna. Vreau sa ma inscriu la postliceala de balneofiziokinetoterpie BFKT. Dupa 3 ani am sa fiu asistemta BFKT. Ce ma sfatuiesti? Tot citesc dar nj prea inteleeg ce face asistemta. De obicei am văzut ca sunt kinetoterapeuti cei ce lucreaza pe recuoerare nu asistenti. Nu mi place masajul, nu as vrea sa ajung maseur.

  Apreciază

  1. Bună! Asistentul de BFKT asistă, după cum reiese din denumire, kinetoterapeutul. Se asigură că pacientul realizează corect exercițiile, îl ajută etc., dar foarte mulți asistenți BFKT lucrează pe partea de Fizioterapie (Electroterapie, Terapie cu laser, Ultrasunete și altele). Este adevărat că mai sunt și asistenți care fac masaj, însă depinde de fișa postului. În mod normal, nu ar trebui să ajungi să faci masaj. Multă baftă!

   Apreciază

  1. Buna! La EFS vei avea pe langa materiile de kinetoterapie si cateva ore de volei, baschet etc., insa nu te omoara profesorii, nu au de gand sa scoata campioni din voi, nu la Kinetoterapie. Daca imi spui orasul in care doresti sa inveti, o sa iti dau cateva nume de universitati.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s