Kinetoterapeut în România: 5 lucruri pe care aș fi vrut să le știu înainte de a ajunge Kinetoterapeut

Prin 2016, când încă mai aveam suficient păr în cap și milioane de vise în tolbă, m-am gândit să fac o schimbare de carieră și să mă înscriu la Facultatea de Kinetoterapie. Să faci medicină și sport în cadrul aceleiași facultăți mi se părea extraordinar.

Încurajat de reacțiile pozitive ale oamenilor din jurul meu („Ai înnebunit? Cum să mai faci încă o facultate? Îți pierzi viața prin școli, băiete!”), am luat dosarul cu acte la subraț și am purces către sediul facultății. După vreo trei ani și patru cearcăne cât un borcan de murături sub ochi, am reușit să primesc diploma și să mă angajez, la o lună distanță chiar, într-o clinică de recuperare din București. Da, încă lucrez acolo, însă aș fi vrut să știu câteva detalii importante despre această meserie înainte de a începe facultatea sau munca propriu-zisă în domeniu.

Dacă ești la început de drum în domeniul Kinetoterapiei/Fizioterapiei, citește următoarele rânduri:

Trebuie să știi să te vinzi

Nu, nu în sensul acela, ci să înveți și niște marketing pe lângă kinetoterapie. Ce am observat în această scurtă perioadă este faptul că degeaba ești doxă dacă nu poți face persoana din fața ta să cumpere un produs sau serviciu. Slavă tehnologiei, Google este plin de cursuri gratuite sau cu taxă de unde poți învăța niște noțiuni elementare de business/marketing. Pe Youtube și Udemy găsești cele mai multe, așa că dedică-ți câteva ore pe săptămână învățând cum să vinzi mai bine terapiile oferite. Da, știu că ceea ce spun aici poate fi împotriva obiectivelor principale ale Medicinei, dar sunt șanse de 90% să găsești un job în sectorul privat sau să ajungi freelancer, iar banul primează în aceste două cazuri.

Discută cu pacienții

Este ușor să te duci în cabinet, să preiei pacientul și să faci ce ai de făcut. Însă acel pacient va reveni la tine după terminarea ședinței? Să fim realiști, cel mai probabil nu. Și știi de ce? Pentru că pacienții de cele mai multe ori vor să fie ascultați de cineva care nu îi judecă și care este capabil, într-o oarecare măsură, să îi „facă bine”, să îi recupereze. Aici intervin empatia și capacitatea de a îi explica omului din fața ta ce se întâmplă cu el și ce ar trebui să facă în continuare. Atenție însă, și prea multă empatie strică. Pacientul nu are nevoie să îi plângi de milă, ci are nevoie de un specialist capabil să-i rezolve problema! Totuși, încearcă să mai glumești cu el, să afli câte ceva despre el, ce hobby-uri are, ce muzică ascultă… Vei vedea că va reveni cu plăcere dacă vede în tine un om, nu o mașinărie pusă pe luat bani.

Oamenii încă te văd ca pe un maseur

Da, încă există această mentalitate în România, dar și în străinătate. Nu este nimic greșit în a face masaje, este un „skill” folositor, însă nu faci 3 ani de facultate, plus încă 2 de master pentru a masa necunoscuți 8 ore sau mai mult. În kinetoterapie se folosesc masajele, dar numai ca o terapie care vine în completarea exercițiilor.

Învață constant

Nu te poți aștepta să termini facultatea și să ajungi un Doctor House în miniatură. Kinetoterapia este un domeniu dinamic în care trebuie să înveți mereu. Protocoalele se schimbă, apar alte terapii mai bune și cu rezultate mai rapide, se descoperă noi detalii despre anumite afecțiuni… Nu te poți baza pe noțiunile dobândite în facultate, pentru că ele nu reprezintă altceva decât o bază. Ține de tine să construiești ceva pe acea fundație.

Dacă muncești mult, poți duce o viață decentă

Desigur, există câțiva indivizi pe internet care fac viața de kinetoterapeut să pară extravagantă, însă înainte de a duce o viață de vedetă trebuie să muncești mult, să îți creezi un nume într-o industrie atroce. Și când spun „mult”, chiar mă refer la MULT! Va trebui să tragi tare sau să ai așa numitele „pile”, cum se mai numesc la noi în ogradă, pentru a reuși și a ajunge la un nivel înalt, însă degeaba ai pile dacă nu știi ce faci.

Ai vreun prieten/prietenă care vrea să ajungă Kinetoterapeut? Împărtășește cu el/ea acest articol!

Dă click AICI pentru mai multe articole despre Kinetoterapie!

*Sursă imagine

Un gând despre „Kinetoterapeut în România: 5 lucruri pe care aș fi vrut să le știu înainte de a ajunge Kinetoterapeut

Lasă un comentariu