Ce nu ți-au spus

Nu știi când a trecut timpul, parcă mai ieri erai în prima ta zi de grădiniță. Cu ochii înlăcrimați și plini de spaimă îți rugai părinții să te ia înapoi și promiteai că o să fii cuminte. Nu știai cu ce ai greșit, dar știai că nu voiai să fii acolo. Timpul a trecut, iar tu te-ai obișnuit cu străinii la fel de speriați din preajma ta. Seara, în timp ce ți se citeau povești din cărțile pline de balauri si Feți Frumoși, ochii ți se închideau încetișor, lumina portocalie a becului începea să se stingă, vocea povestitorului părea din ce în ce mai distantă…

Ai adormit. A doua zi te ridici din pat, însă ceva s-a schimbat, casa ți se pare mai mică, oamenii din jurul tău au început să aibă părul alb și fața plină de riduri. Este ceva în neregulă. Panicat, fugi la oglindă. Clipești și te zărești. Nu mai ești același. Copilul de ieri dispăruse fără urmă, doar ochii au mai rămas aceiași. Șocat, te așezi pe scaun și începi să te uiți la peretele alb din fața ta de parcă Universul ar încerca să-ți șoptească secretele. Îți vin în minte doar șase cuvinte: „Când o să fiu ca EI…” Ți se par cunoscute?

Uite că ai ajuns „ca EI”, însă nu ți-au spus de la început multe lucruri.

Ce nu ți-au spus a fost că oriunde vei păși pe această planetă vei fi doar tu cu tine. Ceilalți îți vor ține companie o perioadă limitată. Încearcă să înveți de la fiecare câte o lecție. Acele persoane nu au apărut în viața ta fără un motiv anume. Deschide ochii și privește-le ca pe niște cărți gata să fie citite, vei rămâne surprins de ceea ce vei descoperi. Când cartea se va închide, iar persoana va pleca din viața ta, înseamnă că ai aflat ce trebuia aflat. La rândul tău, ai grijă de tine și de paginile tale. Fă ca toate cuvintele să te definească, să te facă mândru și să le ofere viitorilor cititori lecții valoroase. Nu uita, ai grijă de tine!

Ce nu ți-au spus este că oamenii sunt de foarte multe ori controlați de copiii egoiști ascunși sub îmbrăcămintea de adult. Toți copiii își doresc de fiecare dată o jucărie mai bună și mai scumpă. Și da, în mintea lor o merită și nu contează cum fac rost de ea. Să nu ajungi ca ei, nu călca pe cadavre pentru a-ți atinge obiectivele! Dă dovadă că ai coloană vertebrală și arată că te poți ridica prin forțe proprii!

Ce nu ți-au spus este că da, ai nevoie de bani! Dar ține minte că la finalul zilei nu te vei gândi la contul din bancă, ci la momentele remarcabile din acea zi, la oamenii alături de care le-ai trăit, la mulțumirile pe care le-ai primit.

Ce nu ți-au spus este că sufletul moare încet, dar sigur dacă nu ai grijă de el. O călătorie în mijlocul naturii, un zâmbet oferit cu sinceritate, o floare culeasă, o fotografie făcută, o melodie cântată sau ascultată… Toate acestea ne vindecă sufletul obosit și crăpat de toate loviturile primite. Fă ceva pentru el, fă ceva pentru tine! Nu-l lăsa să se ofilească, udă-l constant și ai să vezi că vei culege o recoltă bogată la final.

Acum pune capul pe pernă și închide ochii. Culcă-te, mâine mergi iar la grădiniță…

 

*Fotografia îmi aparține*

4 gânduri despre „Ce nu ți-au spus

Lasă un comentariu