Cât valorează munca ta? – Salariul unui Kinetoterapeut în România

Conform dexonline.ro, Kinetoterapia reprezintă un „ansamblu de tratamente pentru redarea funcției unor părți ale corpului prin mobilizare, la persoanele accidentate sau bolnave.”

*Salariile sunt cele de la momentul scrierii articolului. *

Felicitări! Ești clasa a 12-a sau dorești să te reprofilezi și alegi Facultatea de Kinetoterapie. De ce? Nu știu, fiecare persoană are motivele sale, unii vor să-și ajute semenii, unii vor să ajungă terapeuții unei echipe sportive și să se plimbe prin toată lumea, iar alții vor să facă bani. Mulți prieteni ar începe să râdă la auzul ultimului motiv și le dau dreptate. Vreau să fie clar de la început, articolul de față va fi direct, fără ocolișuri, fără zăhărel și unicorni care aleargă nestingheriți pe curcubee. Ar fi o lipsă totală de respect dacă aș minți oamenii că meseria de Kinetoterapeut, în România, este bine plătită.

Kinetoterapeutul, așa cum am mai spus într-un alt articol, este specialistul care va avea grijă ca tu să te recuperezi somato-funcțional după un accident/operație etc. sau poate avea grijă de sănătatea ta, realizând programe de profilaxie. Dacă vrei, este o combinație de medic și antrenor personal.

La mare căutare în țările vestice și ceva mai bine plătit, acest specialist este târât prin noroaie în propria țară, fiind umilit de către majoritatea angajatorilor, care-i oferă un salariu poate și de zece ori mai mic decât ar fi luat într-o altă țară europeană. Muncă multă, bani puțini, de foarte multe ori suficienți cât să-ți plătești chiria și utilitățile, că n-ai nevoie de mâncare, haine și momente de relaxare. Mie-mi cam dă cu virgulă. Ție nu?

Nu mint, până să mă angajez în clinica în care-mi desfășor acum activitatea, aș fi acceptat orice job care ar fi avut salariul mai mare sau egal cu 1500 Lei. Inconștient, proaspăt ieșit de pe băncile facultății, mi-aș fi semnat condamnarea la o moarte lentă prin înfometare. Sunt mai masochist de fel, dar nici așa. Am fost atât de aproape să accept două astfel de oferte de nerefuzat…

Da, în poza de mai jos poți vedea salariul unui kinetoterapeut din mediul privat în Constanța, pentru că angajatorii din București sunt mai secretoși, dar salariile sunt asemănătoare.

87370053_149630909414610_5690488142830764032_n

(Salariul unui kinetoterapeut în România, în special în provincie)

Dacă locuiești în minunata capitală a României, sunt sigur că ești la curent cu prețurile chiriilor. Dacă nu, atunci îți voi spune că un tânăr nu prea are multe opțiuni. Are cam trei variante din care să aleagă:

  1. dacă stă aproape de București poate face naveta, dar există întotdeauna riscul ca CFR să-l tragă în țeapă, întârziindu-l la muncă;
  2. împarte chiria cu încă o persoană sau cu încă două, scoțând din buzunar cam jumătate din salariu. În funcție de zona în care locuiește, un tânăr poate da pe o cameră între 100-200 Euro (am văzut prețurile, nu scot sume din burtă);
  3. închiriază o garsonieră care-i va mânca tot salariul lunar și îl va îndatora la bancă/prieteni/familie. O garsonieră într-o zonă cu metrou în apropriere va costa în jur de 250 Euro. Asta ar însemna aproape 1200 Lei, dar fără să luăm în calcul și utilitățile. În total, la sfârșitul lunii ar scoate din buzunar vreo 1300 Lei. Cât avea salariul? A, 1500, poate 1800 Lei? Ce-ai făcut, Bobiță? Te pomenești că vrea să și mănânce, nu?

Într-o țară în care un simplu spălător de vase ia 2200 Lei, atunci de ce un om care și-a sacrificat cel puțin trei ani din viață învățând primește mai puțin?

2

Să fii kinetoterapeut nu este ușor! Este implicată multă muncă fizică, să nu vorbim de cea intelectuală. De ce nu suntem plătiți conform pregătirii noastre? De ce trebuie să mergem la nemți sau la francezi, despărțindu-ne de familia noastră, de prietenii noștri, doar pentru a avea o viață normală? De ce trebuie să ne reprofilăm întotdeauna? De ce nu putem face ce ne place și să ne trăim viața fericiți, atât noi, cât și pacienții de care ne ocupăm?

87854967_670215067053890_1021341187174301696_n.jpg

(Salariul unui kinetoterapeut în Germania)

3.jpg

(Salariul unui asistent comercial. Unii se reprofilează imediat după terminarea facultății.)

Hai să o luăm altfel. Va mai avea chef de muncă un om care este plătit cu 300-400 de euro pe lună, într-o țară cu prețuri asemănătoare cu cele din Austria? Când știi că la finalul lunii, oricum ai da-o, cam ieși pe pierdere, îți mai arde de muncă? Scade productivitatea, pacientul simte că nu-ți dai interesul, nu mai vine în cabinetul în care lucrezi, firma pierde bani. Dacă firma pierde bani din cauza ta, ești concediat. Atunci vor începe un alt proces de selecție, care va costa niște bani, va angaja un alt nefericit, care, într-un final, își va lua tălpășița în același mod în care ai făcut-o și tu. Resurse financiare și umane duse pe apa Sâmbetei. Din păcate, este un cerc vicios care va mai continua o vreme.

Ce ar trebui făcut în cazul acesta? Este simplu: kinetoterapeuții să refuze salariile mizere, iar angajatorii își vor deschide, într-un final, ochii, că suntem oameni și avem nevoie să ne asigurăm un trai decent. Să sperăm că lucrurile se vor îmbunătăți în viitorul apropiat. Deci, mai vrei să ajungi kinetoterapeut în România?

A, și ca să răspund întrebărilor multora, salariul unui kinetoterapeut în București pornește de la 1300 Lei și poate ajunge la 3000-4000 Lei, în cazuri rare și în funcție de experiență. Cei mai mulți iau între 1300 și 3000, depinde de clinică și numărul pacienților care-i trec pragul.

**Sursă imagine**

8 gânduri despre „Cât valorează munca ta? – Salariul unui Kinetoterapeut în România

  1. Fain articolul si felicitari pentru curaj. Doar atat cu lauda. Anuntul cu angajare in „inima Bavariei” indica o situatie ideala oferita de cele mai multe firme de plasare a fortei de munca in strainatate. Eu am fost aproape sa fiu unul din multii candidati ce cred astfel de oferte. Pe scurt, anunturile ce prezinta astfel de salarii au in spate o posibila teapa sau in cazul cel mai bun primesti un salriu apropiat doar daca ai experienta. BTW…salariul aratat este cel brut(din care iti opresc impozitele aferente, care din experienta mea sunt in jur de 35%). In Germania esti platit in functie de experienta profesionala si de certificatele de pregatire profesionala. Adica, ai curs de drenaj limfatic, ai certificat de terapeut Bobath sau PNF sau de terapeut manual (2 ani de studiu) ai sanse sa primesti 3500€ brut. So….do the math…Din care scazi 1000€ chiria, mancarea si transportul (masina personala sau cel public). Sunt peste tot avantaje si dezavantaje. Voi alegeti cum vreti sa lucrati si pentru cine. In rest…SUCCES!

    Apreciat de 2 persoane

  2. In franta de exemplu,ai 2000-2500 cu cazare uneori,ca si angajat,iar ca si persoana fizica gen PFA,poti ajunge la 12-15k,din care scazi cam 40% taxe si retrocesiune!

    Apreciază

    1. 15k brut pe luna e cam mult…poate ai 250 de pacienti pe săptămână… daca vrei sa faci lucru de calitate nu poti sa ajungi la mai mult de 7000-8000 brut pe lună

      Apreciază

  3. Buna, urmaresc blogul fiind interesata de kinetoterapie. Recent am citit ca s-a aprobat legea si se vor mari salariile kinetoterapeutilor in Romania , incepand de la 1 iulie 2020 🙂

    Apreciat de 1 persoană

    1. Buna! Multumesc pentru vizita. Vor mai veni articole despre kinetoterapie, insa peste cateva saptamani. Timpul nu imi permite sa mai scriu nimic in acest moment. Da, s-a aprobat, insa numai pentru cei care lucreaza la stat. Cei de la privat vor avea aceleasi salarii in continuare.

      Apreciază

  4. Problema o reprezinta și faptul ca terminam câte 100 de oameni pe an per universitate, deși sistemul public și privat este supraaglomerat, iar romanul de rand refuza sa meargă sa meargă de multe ori la kinoterapeut. Astfel nu mi explic cum este posibil sa avem cei mai putini fizioterapeuti din Europa, deși universitățile dau absolvenți pe banda rulanta.

    Apreciază

Lasă un comentariu