5 motive pentru care nu ar trebui să te muți în Londra

Pentru că acum ceva vreme am scris un articol despre cât de mișto și plină de oportunități este Londra, acum a venit timpul să scriu despre dezavantajele care vin la pachet cu mutatul în cosmopolita capitală britanică.

De ce nu mi-ar plăcea să locuiesc toată viața în Londra? Nu îmi trebuie prea multe motive, cinci sunt suficiente. Așadar, de ce este atât de nasol să stai într-un oraș cu o populație de aproape 10 milioane de locuitori? Uite de asta:

Totul este scump

Să spunem că vrei să te muți din România pentru a avea o viață mai bună într-o țară „civilizată”. Te încântă salariul de 1400 de Lire pe lună (dacă ai noroc), te visezi locuind în Notting Hill într-o căsuță cochetă cu ușă colorată și ferestre mari. Îți imaginezi cât de bine te-ai simți stând pe un divan confortabil cu „Hamlet” pe picioare și cu o ceașcă de ceai fierbinte în mână. Visul este completat de picăturile de ploaie care-ți lovesc delicat ferestrele mult iubite. Viața ta este în sfârșit una bună, romantică, perfectă ai putea crede.

Dacă din acest motiv vrei să te muți în Londra, îți spun prietenește să revii cu picioarele pe pământ! Dacă nu ești putred(ă) de bani sau urmașul/urmașa unui mare om de afaceri, nu îți vei permite niciodată să locuiești într-o zonă bună a Londrei. O garsonieră în Notting Hill costă aproape 2000 de Lire pe lună sau mai mult, iar salariul tău nu cred că va depăși 1500 (asta dacă nu lucrezi într-o multinațională). Fă calculul…

Am vorbit cu mulți români care locuiesc în Londra, iar majoritatea împart casa/apartamentul cu alte persoane, pentru că altfel nu îți poți permite să trăiești acolo. Am experimentat acest lucru și pot spune că nu este plăcut ca 6 oameni să împartă o singură baie, mai ales dacă ies din casă în aceeași perioadă.

Să spunem că ai rezolvat problema cazării. Felicitări! Acum va fi nevoie să te descurci cu transportul. Să te ferească toți sfinții să îți găsești un job în centrul orașului! Tarifele sunt mari în general, dar sunt și mai mari în zonele 1 și 2, mai ales în timpul orei de vârf. În plus, nu contează unde lucrezi în Londra, tot vei pierde cel puțin două ore din zi prin metrou/autobuz sau trenuri. La 9 dimineața este iadul pe Pământ! Dacă simți că poți imita o sardină dintr-o conservă, atunci poți să iei primul metrou care îți vine în față. Dacă nu, pregătește-te să lași cel puțin 3 să treacă.

Aglomerația și poluarea te distrug

Trebuie să te obișnuiești cu ele. Nu poți spune „Londra” fără să incluzi poluarea și aglomerația. Aproape că au devenit sinonime. Serios vorbind, am crezut că voi muri în prima săptămână de stat în Londra. Nu este plăcut să îți sufli nasul și să vezi funingine în șervețel, ajungi să crezi că trăiești într-un șemineu. Se știe că londonezii respiră zilnic un aer toxic, dar nu mă așteptam să fie așa.

Despre aglomerație am vorbit și mai sus, însă nu numai mijloacele de transport în comun au o problemă cu fluxul mare de oameni, ci și străzile. La ora prânzului, străzile din centrul orașului se transformă într-un mușuroi agitat. Va trebui să dai coate în stânga și-n dreapta pentru a scăpa, iar asta te va uza psihic în timp. Orice secundă trăită în Londra este o luptă.

Unele zone din oraș sunt destul de periculoase

Când un oraș are peste 8 milioane de locuitori, îți dai seama că vor exista și zone în care nu trebuie să calci. Bine, cel puțin nu după lăsarea întunericului. Stratford poate părea liniștit ziua, însă noaptea trebuie să ai mare atenție. Vechiul centru comercial (Stratford Centre) este renumit ca fiind „hostel” pentru oamenii fără adăpost și pentru drogați. Poți întreba pe oricine, toată lumea îți va spune să nu treci pe lângă Stratford Centre noaptea sau dimineața devreme.

Aroganța, rasismul și xenofobia sunt la ordinea zilei 

Nu știu cum a fost înainte să fie votat Brexit-ul, însă acum situația nu este prea roz. Toată lumea te vrea plecat din Marea Britanie dintr-un singur motiv: nu ești născut acolo și vorbești o altă limbă. Nu prea am experimentat episoade de xenofobie cât timp am fost în Londra, dar alții da. Am fost o singură dată privit ciudat și vorbit de rău de niște britanici. Acei oameni pur și simplu aveau ceva cu mine pentru că vorbeam în limba mea natală. Probabil că m-ar fi ignorat dacă nu deschideam gura. Britanicii (cei 100%, albinoșii care se prăjesc la cea mai mică rază de soare) au acea aroganță greu de egalat. Nu o pot descrie, este ceva cu care se nasc, o mândrie prostească de care nu-i poți despărți. Ei sunt buricul pământului, iar tu ești un simplu sclav pe plantația lor. Normal, nu?

Stresul te va pune la pământ

Tot ce am prezentat mai sus te va stresa peste măsură. Vei rezista un an, doi, trei, dar la un moment dat vei pica. Chiar vrei asta? Da, poate părea că viața în altă țară este mai bună decât în patria ta, dar acea viață „bună” vine la pachet cu o porție zdravănă de stres de cea mai bună calitate. Stresul este vinovat pentru îmbolnăvirea și uciderea a milioane de oameni din întreaga lume. Sistemul tău imunitar va avea de suferit, la fel și silueta. În plus, stresul este prieten bun cu depresia și clar nu vrei să-i primești în viața ta. Anual, peste 800.000 de oameni se sinucid, iar depresia și stresul sunt principalii vinovați. Ai grijă de sănătatea ta fizică și psihică. Dacă simți că nu mai poți, consultă un specialist!

Viața într-un oraș mare este o aventură. Există avantaje și dezavantaje, dar depinde de fiecare cum cântărește situația. Merită să locuiești în Londra? Nu știu, tu ai răspunsul.

*Fotografia îmi aparține.*

6 gânduri despre „5 motive pentru care nu ar trebui să te muți în Londra

  1. Priveam prin cititorul din wordpress, si te-am gasit; Doamne de cand nu te-am mai citit! 🙂
    Inca nu ai ajuns pe plaiuri romanesti? Trist, eu asa zic.
    Aveam o parere nitel mai buna despre Londra decat ceea ce am citit din articolul tau. Acum parca s-a mai schimbat; de ce sa fii privit ca pe un intrus in Londra de cei de acolo? Adica, mie imi pare prostesc si lipsit de respect. In Romania pasesc straini aproape in fiecare zi, iti este extrem de usor sa-i distingi dupa port, stil de a vorbi si multe altele… noi ce ar trebui sa facem? Sa privim urat si sa ii gonim de pe „plantatie”?
    O duminica placuta!

    Apreciază

    1. Bine te-am regasit! Nu mai am timp sa scriu. Nu, acum sunt in tara, insa mi-a venit sa scriu despre Londra, ca tot am scris cat de interesanta este. Nu toti sunt rasisti si xenofobi, dar unii se cred zei pe pamant.

      Apreciază

      1. Te cred, si eu stau cam prost cu timpul de scris. Am două zile de când tot încep un articol si nu mai finalizez 😁… . Jobul si atributiile mele nu ma mai lasa sa scriu.
        Bine ai revenit! 😊

        Apreciază

      2. Multumesc! Eh, nu moare nimeni ca nu scriem noi pe blog. Important este sa ne facem treaba bine. Nu stiu cum este pentru tine, dar blogul nu mai reprezinta o prioritate. Acum doi ani as fi zis altceva, dar acum vad altfel problema.

        Apreciază

      3. Păi domn kinetoterapeut, ce pot spune.
        Prioritatile in viata sunt precum ti le doresti, si precum ti le faci.
        Si blogul are importanta lui dar asta nu inseamna ca trebuie sa neglijezi viata personala si cariera.
        O seara frumoasa va doresc!

        Apreciază

Lasă un comentariu