Bullying și Cyberbullying – Problemele tinereții

Poate nu știați, dar Discovery România s-a alăturat campaniei împotriva cyberbullying-ului, iar acum câteva zile, pe 7 februarie, a fost Ziua Siguranței pe Internet. Probabil că mă veți întreba: „Ce este cyberbullying-ul?”

Pentru a vă răspunde, ar trebui să ne întoarcem în „epoca de aur”. Nu în comunism, ci în perioada școlară. Vă mai aduceți aminte de elevul care agresa pe toată lumea fără motiv? Ei bine, acel elev era un bully (bătăuș). Nu se știe exact de ce se comporta astfel, diferă de la elev la elev. De cele mai multe ori, copiii care apelează la violență și care se simt bine în momentul în care le provoacă suferință colegilor sau celor din jur, au diferite probleme în mediul din care provin. Acest lucru nu înseamnă că sunt agresați fizic sau verbal de către părinți/tutori, ci nu primesc suficientă afecțiune sau atenție din partea acestora. Un copil ignorat acasă va încerca să se facă auzit la școală sau pe terenul de joacă, și cum altfel să iasă în evidență dacă nu prin acțiuni negative? Nu veți vedea foarte des un elev care a adunat o mulțime de frustrări în sufletul său să învețe și să fie dat drept exemplu în clasă. Cei mai mulți vor încerca să elibereze sentimentele negative pedepsindu-i pe cei din jur. Dacă nu se iau măsuri din timp, acele acte de violență pot rămâne cu individul respectiv până la maturitate, dând astfel naștere unui potențial infractor.

Acest bully despre care am vorbit mai sus s-a mutat în digital și face ce știe el mai bine să facă: agresează copiii pe care îi vede mai sensibili sau inferiori din punct de vedere fizic și psihic. Cyberbullying-ul se aseamănă până la un punct cu „versiunea offline” a acestuia. Chiar dacă la bază se regăsesc frustrarea, furia și nefericirea, cyberbullying-ul este o acțiune mult mai complexă care „pune la treabă” mintea agresorului, obligându-l să caute în permanență noi metode prin care să-și umilească victimele.

Ce rău poate face acest bătăuș online? 

Nici nu vă puteți imagina… Un cyberbully poate trimite mesaje ofensatoare direct sau pe diferite grupuri din rețelele sociale, poate inventa povești despre o anumită persoană, distrugându-i imaginea socială, poate amenința victima să îi ofere anumite bunuri materiale în schimbul unor informații confidențiale etc.

Din fericire, cyberbullying-ul este mult mai ușor de combătut decât bullying-ul din viața reală. Ce poate face un copil atunci când este hărțuit online? Primul lucru pe care trebuie să-l facă este să le spună părinților că a primit un mesaj ofensator. Nu este indicat să răspundă, astfel se elimină șansa de a înrăutăți situația. Al doilea lucru pe care trebuie să-l facă este să blocheze agresorul. Toate rețelele sociale și platformele de mesagerie online au opțiunea de a bloca anumite persoane. Dacă agresorul online nu cunoaște victima în realitate, problema este aproape rezolvată. Imediat după blocarea individului problemă, părinții ar trebui să stea de vorbă cu copilul pentru a-l face să înțeleagă motivul pentru care acei bătăuși online apelează la asemenea practici.

Dacă cyberbully-ul cunoaște victima sau este coleg cu aceasta, cel mai bine ar fi ca părinții să se prezinte la școală pentru a discuta cu profesorii/dirigintele/directorul. Aceștia vor stabili ce este de făcut în continuare. Important este ca elevul agresat să înțeleagă fenomenul și să ignore mesajele primite.

Bullying-ul din viața reală ar trebui să ne preocupe mai mult. Acesta este principalul motiv pentru care mulți copii ajung să sufere de depresii și anxietate la vârste foarte fragede. Fiind agresați constant, copiii își pierd încrederea în ei și în persoanele din jurul lor, încep să se izoleze și, în cazuri foarte grave, ajung să se gândească la sinucidere. Bullying-ul poate afecta copiii și fizic, nu doar psihic, așa că este indicat să practice arte marțiale sau să ia lecții de autoapărare. Nu doar că vor învăța să se apere, dar vor fi și disciplinați.

Într-adevăr, cyberbullying-ul reprezintă o problemă, dar versiunea offline este mult mai dăunătoare, iar aceasta ar trebui combătută mai întâi. Vă vorbește o victimă care a îndurat mult prea multe… Nu mai bine realizăm o campanie împotriva bullying-ului în general?

Aveți grijă de copiii voștri, aveți grijă să nu devină agresori, dar cel mai important, aveți grijă să nu devină victime. LUAȚI ATITUDINE! 

*Sursă imagine*

10 gânduri despre „Bullying și Cyberbullying – Problemele tinereții

      1. Da, dacă funcționează campania lor, ar fi ok să o extindă și spre bullying, că încă mai există-n școli, sunt convins. Dacă nu, cineva să ia atitudine. Eu mai mult de un share, nu știu ce să fac. 🙂 Și-ți mulțumesc pentru articol!

        Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu