Chiar ai nevoie de o cameră „profi” pentru a face fotografii?

„Wow! Ce fotografii frumoase faci! Dacă ai aparat bun…”/ „Dă-mi camera ta și o sa fac și eu poze bune. E simplu!”

Ah, de câte ori am auzit aceste cuvinte… Nu pot să mint, le-am rostit și eu în tinerețea mea. Dragul/draga moșului, trebuie să înțelegi că nu camera face fotografia, ci omul. Da, sună ca un clișeu luat din cărțile motivaționale, dar există o fărâmă de adevăr în toată fraza asta.

Înainte să îmi cumpăr primul DSLR, am fotografiat absolut tot ce prindeam cu o „săpunieră”, o cameră compactă, veche, care nu-i lăsa utilizatorului libertatea de a folosi ce setări dorește. O aprindeai și puteai fotografia fără probleme. Acele camere se numesc „Point and Shoot”. Practic, nu este nicio filosofie, nu trebuie să ai cunoștințe în domeniul fotografiei pentru a utiliza o astfel de cameră, doar apeși pe buton și gata! Așa făceam și eu: apăsam pe butonul declanșator și făceam poza, fără a gândi compoziția, nici nu știam ce înseamnă, ca să fiu sincer. După un timp, m-am ambiționat și am început să citesc cărți, să urmăresc tutoriale și emisiuni dedicate pe Youtube. Bine am făcut! Fără să-mi dau seama, începusem să creez imagini cu mesaj. De altfel, cu ajutorul camerei mici am descoperit fotografia de stradă, un gen în care trebuie să fii cât mai „invizibil”.

Este potrivită pentru tine o cameră compactă?

Dacă vrei doar un simplu aparat de luat în vacanță, o cameră compactă este alegerea perfectă. Nu cântărește mult, este mică și nu iese în evidență, dar nu în ultimul rând, îți va oferi imagini mult mai bune din punct de vedere calitativ față de un banal telefon. Ce-i drept, telefoanele (puțin mai scumpe) bat de foarte multe ori camerele compacte „de buget”. Telefonul mobil poate fi folosit foarte bine și în vacanță pe post de cameră, dar ce te faci când te lasă bateria? Să fim sinceri, îl vei folosi la mai multe lucruri, nu vei face doar fotografii cu el, așa că este normal ca bateria să se „evapore” destul de repede. O cameră știe să facă un singur lucru și îți dai seama ce…

Eu am făcut foarte multe fotografii cu aparatul „Point and Shoot”, unele dintre ele au ieșit câștigătoare la diverse concursuri. Nu mă laud, am vrut doar să arăt un lucru: poți face treabă bună și cu „săpunierele” dacă ai ochiul format sau dacă înveți tehnici de compoziție etc. Dacă nu scoți bani din fotografie și nu ești vreun împătimit al acestei arte, o cameră compactă ar trebui să fie exact ce îți trebuie.

Ai deja o compactă, dar vrei să „evoluezi”?

Dacă deja ai puțină experiență cu o compactă sau cu un telefon mobil care îți oferă posibilitatea de a umbla prin setări, poți încerca să-ți cumperi ceva „mai performant”. Acum ai două opțiuni: Mirrorless și DSLR. Amândouă fac fotografii, dar se diferențiază prin unele elemente. Nu voi intra în detalii acum, s-ar lungi prea mult articolul și nu îmi doresc asta, dar trebuie să știi că totul depinde de ce vrei să faci cu acel aparat de fotografiat. Dacă optezi pentru Mirrorless, vei vedea că este foarte mic, aproape cât un aparat compact, dar principalul avantaj este că poți schimba obiectivele, nu ești blocat cu un singur obiectiv, ca în cazul „săpunierelor”. Partea nasoală este că bateria este puțin mai slabă decât cea a unui DSLR, iar lipsa „viewfinder-ului”/vizorului poate reprezenta de asemenea un dezavantaj. Încă există camere Mirrorless care nu au vizor integrat, acesta putând fi cumpărat contra unei sume de bani nu foarte mică.

Dacă nu vrei un Mirrorless pentru că este prea mic și nu arăți ca un adevărat fotograf, poți încerca ce am luat și eu, un DSLR. DSLR-ul este destul de voluminos, greu, dar cel puțin are vizor, bateria ține relativ mult timp, iar obiectivele sunt mult mai ieftine față de cele pentru Mirrorless. Sincer să fiu, parcă îmi pare rău că am cumpărat așa ceva. În vacanță am văzut că nu te poți plimba în voie cu un aparat greoi în geantă, dar trebuia să-mi fi dat seama atunci când m-am decis să-l cumpăr. Chiar dacă mi l-am dorit ani de zile, acum știu sigur că viața mea ar fi fost mult mai ușoară cu un Mirrorless. Aș fi renunțat imediat la bateria puțin mai puternică a DSLR-ului și la obiectivele accesibile, dar cel puțin m-aș fi putut plimba în voie, fără să mă doară umărul pe care țineam geanta.

Nu pot spune exact ce ar trebui să alegi, nu știu la ce vrei să-l folosești. Dacă vrei ceva micuț și simplu de utilizat, un aparat compact este soluția. Dacă ai buget (și dorești să investești bani în obiective și accesorii),  te-ai săturat de simplitate și vrei ceva mai performant, atunci ar trebui să te uiți la un Mirrorless sau un DSLR. Unii spun că DSLR-ul are o calitate mai bună a imaginii, dar nu prea sunt de acord. Nu știu ce camere au testat.

Nu uita! Camerele Mirrorless au o dimensiune redusă, poți schimba obiectivele și trec neobservate pe stradă. În schimb, bateria este destul de slabă, unele camere nu au vizor, iar obiectivele sunt puțin piperate la preț.

Camerele DSLR sunt de obicei mari și grele, bateria este mult mai bună, obiective mai ieftine și au vizor pentru care nu trebuie să mai plătești suplimentar.

Stânga – DSLR; Dreapta jos – Mirrorless; Dreapta sus – Cameră compactă.

*Sursă imagine*

21 de gânduri despre „Chiar ai nevoie de o cameră „profi” pentru a face fotografii?

    1. IIn Sibiu nu am mai putut sa-l tin in mana, ma dureau pur si simplu degetele… Nu-mi place sa-l atarn de gat (fac lordoza cervicala) si inconjor cureaua de incheietura. Mda, nu mi-l fura nimeni din mana, dar dupa un timp simti ca iti pica degetele.

      Apreciază

  1. Asta e ca şi cum aş spune că mâncarea mea n-are gust din cauză că n-am eu oale bune? E absurd!
    În primul rând, trebuie să ai ochii buni, adică să vezi fotografia. Cine n-are, trece pe lângă orice peisaj sau … ceva şi nu vede, nu observă nimic. Apoi e nevoie de nişte talent, aplecare spre, viziune sau cum s-o numi acel ceva. Şi după aia intervine treaba complicată cu folosirea unui aparat profi care nu-i deloc de ici-de colo.
    În concluzie, degeaba ai aparat bun dacă îţi lipsesc celelalte sau dacă nu-l stăpăneşti cum trebuie.
    Aşa că ei nu ştiu ce vorbesc.

    Apreciat de 3 persoane

  2. Măi, ține și nu prea. Evident că important e tabloul, unghiul din care faci fotografia, dar și produsul utilizat influențează calitatea fotografiei. Daca culorile se văd prost, de exemplu, nu o să-ți admire nimeni produsul.

    Apreciază

  3. Dacă „vezi” subiectul, orice cameră este bună.
    Pe de altă parte, și nu mă întreba de ce, eu nu sunt adeptul prelucrărilor ulterioare ale fotografiilor decât, poate, în scopuri stricte, cum ar fi evidențierile pentru o anumită temă, posibil științifică, dar asta este deja altă discuție de purtat. Probabil că eu sunt rămas în clasicism. 😀

    Apreciat de 1 persoană

    1. Este adevarat ce ati spus mai sus. Sa fiu sincer, eu prelucrez fotografiile, dar in limita bunului simt. Evidentiez putin culorile/desaturez, pun putina claritate, poate o mai decupez putin sau o indrept. Nu adaug sau scot lucruri…

      Apreciază

      1. De fapt, și eu prelucrez, dar numai imaginile așezate pe blog. Le șterg metadata, le micșorez și le adaug înscrisul de identificare. Cam atât. În rest, toate imaginile stocate de mine sunt fără prelucrări. Drept este că nici nu particip la competiții sau expoziții, ci doar păstrez amintirile locurilor prin care am fost.

        Apreciat de 1 persoană

  4. Da eu tocmai mi-am creeat un blog cu fotografi și pe deasupra am inceput sa citesc carti despre fotoflgrafie. Intradevar este greu la incepput pana inveti tehnicile de a face poze dar cat traiesti inveti și nimic nu e imposibil. Sfaturile tale m-au ajutat mult,îmi place mult sa fac fotografi,sa citesc si sa scriu sunt unele dintre pasiunile mele.Cu scrisu nu prea am avut noroc cu lectura citesc in format digital si e foarte interesant ma ajuta mult sa ma relaxez iar de curand am zis sa incerc cu fotografiia si sper sa am succes cu acesg blog. Mi-ar place sa scri un articol despre oameni care sunt pasionati de lectura,am vazut ca ai idei

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu