Să aflăm povestea: „Buricul Pământului”

Am revenit! Știu că în ultima vreme nu am mai scris nimic, așa că am de gând să mă revanșez. Cum altfel dacă nu cu un alt episod din seria „Să aflăm povestea”? Scena de mai sus m-a amuzat copios. Nu știu de ce, dar am o slăbiciune pentru câinii grași și „milogi”, așa cum i-ar numi unii. Sunt cei mai amuzanți câini, orice prostie ar face, pur și simplu nu te poți supăra pe ei.

Fotografia a fost realizată în Ploiești, în spatele Muzeului Județean de Istorie și Arheologie. Zona aceea este destul de interesantă, am surprins mai multe fotografii decente acolo. Este o simplă stradă micuță cu pavaj de piatră și câteva magazine care nu și-au schimbat „look-ul”. De fapt, în imagine se pot vedea două magazine care arată ca-n vremurile bune. Mi-a plăcut enorm de mult vitrina magazinului de bijuterii. Are acel aer „vintage”, inspiră nostalgie, iar buticul cu haine completează povestea. Cele două magazine care au supraviețuit miraculos modernizării de prost gust, transportă privitorul într-o altă epocă și îl derutează în același timp. Nu-și va da seama dacă fotografia este făcută în 2016 sau în anii ’80 – ’90. Uitându-ne la vestimentația subiecților nu ne dăm seama exact în ce an a fost realizată fotografia.  Ce-i drept, doar modul în care s-a îmbrăcat femeia din mijloc (cea care-i oferă câinelui mâncare) s-ar putea să ne spună că fotograful a surprins scena după anii ’90. Dacă ne uităm și mai bine, putem vedea și un afiș pe care scrie „Service GSM”. Hopa, începem să avem semne de „civilizație”!

De ce mi s-a părut interesantă această imagine? Simplu! Uitați-vă unde este poziționat câinele. Este undeva în lateral? Nu, este în mijloc, el este șeful, stăpânul, depinde cum vreți să-l numiți. Am compus fotografia tocmai pentru a arăta că, deși se află la picioarele omului, câinele nu se consideră inferior, ci din contră, el manipulează, controlează subiecții umani. Căutați fotografii/picturi sau uitați-vă la filme care arată modul de viață al nobililor. Nu veți vedea niciodată un nobil stând în picioare în timp ce primește mâncarea. Boierul stătea întotdeauna așezat pe scaun și aștepta ca servitorul să-i aducă mâncarea în fața sa. „Stăpânul” din fotografia noastră nu are scaun, dar se mulțumește și cu niște dale de piatră. Dacă servitorul îi oferă mâncarea repede, el este mulțumit, nu face nazuri.

Mi-au mai captat atenția și gesturile bipezilor, asta ca să folosesc limbajul canin. O să încep cu femeia din dreapta. Studiați-i puțin modul în care ține membrele superioare (ori sunt student la Kinetoterapie, ori nu mai sunt?). Brațul drept formează un unghi, o săgeată care este îndreptată fix spre locul în care se află câinele, iar degetul mâinii stângi îi spune privitorului să se uite în sus la firma magazinului de bijuterii. Ochii sunt și ei importanți, pentru că la fel ca brațul drept, ei obligă spectatorul să își îndrepte atenția către prietenul nostru necuvântător. De ultimele două personaje nu mai spun nimic. Puteți vedea clar la ce se uită…

O să vă aștept pe voi să îmi spuneți ceva despre bărbatul din dreapta. Ce vă inspiră geaca de piele și blugii?

PS: Uitați-vă la fața câinelui! Se poate vedea fericirea absolută!

4 gânduri despre „Să aflăm povestea: „Buricul Pământului”

  1. Fotografia are un aer clasic, într-adevăr, nouăzecist. Momentul e surpins la apogeu, din mai multe puncte de vedere. Un mare plus și-un bravo sincer. Cât despre tipul în blugi, parcă ar fi cerut ceva doamnei cu pricina, o informație, dar dacă e să-i analizăm gestica, doamna e prea relaxată, nu oferă o informație, probabil se cunosc.
    Ce frumos scrie sub firma de bijuterii denumirea în franceză! 🙂

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s