Hai-hui prin Atena – Ce să vizitezi și ce trebuie să știi

Cum ajungi în oraș și alte informații importante

Ah, Atena! „Leagănul civilizației vestice/occidentale/europene etc.” – Absolut orice articol pe care îl vei citi despre Atena trebuie sa conțină cuvintele de mai sus, așa că nu puteam scrie un articol fără a le folosi la rândul meu.

Să vizitez Atena a fost în plan încă de când eram mic și citeam „Legendele Olimpului”, însă, cu timpul, fascinația mea pentru mitologia greacă a scăzut și am cam uitat de această țară vecină. Partea bună este că mi-a venit mintea la cap între timp. Așadar, am rezervat biletele de avion și am închiriat un apartament drăguț chiar în inima orașului.

Sunt șanse mari să alegi zborul cu avionul pentru a ajunge în Atena, așa că ar trebui să știi că aeroportul nu se află foarte aproape de oraș, ci la vreo 40-50 de minute de mers cu mașina sau la aproximativ 6 ore de mers pe jos dacă simți că ești o fire sportivă. Dacă nu ai închiriat vreo mașină, nu e problemă! Ai 3 variante prin care poți să ajungi în capitală:

  1. Cu taxiul. Deși este și cea mai scumpă variantă dintre cele trei, este și cea mai sigură. Șansele să îți fie furate bagajele sau portofelul de către șofer sunt mici, chiar inexistente. Un drum costă aproximativ 40 de euro pe timpul zilei și 55 euro pe timpul nopții;
  2. Cu autobuzul X95. Cea mai ieftină variantă posibilă, dar probabil și cea mai lentă. O cursă ține în jur de 40-45 de minute, depinde de trafic, și costă 5,50 euro. Dacă optezi pentru mersul cu autobuzul, ai grijă la hoții de buzunar (prezenți într-un număr incredibil de mare în toate colțurile orașului, în special în centru) care acționează fix înainte să te urci în autobuz, atunci când trebuie să validezi biletul. Am văzut o femeie căreia i s-a furat portofelul fix în fața validatorului, așa că nu este de glumă. ȚINE-ȚI RUCSACUL/GEANTA ÎN FAȚA TA ȘI NU MERGE CU PORTOFELUL SAU TELEFONUL ÎN BUZUNAR, ÎN SPECIAL LA SPATE! Nu, nu mi s-a blocat Caps Lock-ul, ci am vrut să arăt cât de important este să ai grijă de bunurile tale;
  3. Cu metroul. Toți localnicii m-au avertizat cu privire la metrou. În jurul stației Syntagma, atunci când se aglomerează, poți rămâne fără telefon și portofel instant. Pufff! Magie! Un bilet de metrou de la aeroport costa 10 euro.

Atmosfera orașului

Îți dai seama că nu am avut chiar cea mai bună impresie despre oraș din moment ce o femeie a rămas fără portofel fix după ce a ieșit din aeroport, așa că mi-am pus o pereche de ochi la spate și am plecat prin împrejurimi. Apartamentul nostru s-a aflat fix lângă Parlament și Syntagma Square, zona fiind una destul de liniștită și ok din toate punctele de vedere. Aveam poliție non-stop la fiecare colț, restaurante și pub-uri o grămadă… Dacă ar fi să îți ofer o recomandare în ce zonă să alegi hotelul sau apartamentul, sigur ar fi în vecinătatea pieței Syntagma. Poate și Monastiraki, dar este mult mai aglomerată. Evită cu orice preț zona Omonia, este plină de dubioși și hoți de buzunare!

Lăsând hoții în spate, oamenii par destul de liniștiți și prietenoși, însă m-a uimit faptul că acolo regulile de circulație sunt aproape opționale (mai rău decât la noi). Toată lumea traversează strada pe unde apucă, șoferii nu opresc când te văd pe trecerea de pietoni. Era să fiu călcat de mașini de două ori tocmai din cauza asta, așa că deschide ochii bine și nu te baza că opresc ei.

Trebuie să mai știi și că magazinele, cu excepția restaurantelor și barurilor, închid la ora 9 seara, iar masca este obligatorie în orice spațiu închis, unii o mai poartă și afară, dar asta este altă discuție.

Cultură și pisici!

O să ai parte de cultură și istorie cât să iei și la pachet. Tot orașul este plin de ruine, temple, muzee și clădiri cu arhitectură incredibilă. Nu poți să nu te întrebi cum au putut construi acei oameni niște ziduri care rezistă mai bine de două mii de ani, iar casele noastre se dărâmă după 50…

Acropole văzut de pe Areopagus Hill

Stând în Syntagma, nici nu a trebuit să merg foarte mult pentru a vedea principalele atracții ale Atenei. Acesta este avantajul zonei, economisești timp și bani pentru că nu trebuie să cumperi abonamente la metrou și nici să mergi foarte mult până la un templu sau muzeu. Recomand să vizitezi atracțiile principale (le găsești pe maps, nu o să le scriu pe toate aici) în primele zile, pentru a avea energie, iar după aceea să hoinărești pe străzile orașului unde vei găsi tot felul de restaurante micuțe și fermecătoare.

Ca să fie totul mai frumos, oriunde îți întorci privirea o să vezi minim o pisică. Ghemotoacele de blană cu lame în piciorușe trăiesc niște vieți absolut liniștite. Localnicii au mare grijă de ele, le oferă apă, mâncare și adăpost, în timp ce turiștii le oferă mii de mângâieri și afecțiune. Ce să mai, sunt adevărate vedete!

Pisici grecești

De unde poți vedea orașul de la înălțime?

Ai mai multe variante. Eu o să îți povestesc despre două: dealul Lycabettus și dealul Areopagus.

Lycabettus hill, ca să mă murdăresc puțin de engleză la gură, cel mai înalt punct din care poți vedea Atena (277 metri) este și favoritul meu, deoarece poți prinde cele mai spectaculoase apusuri de soare. Pentru a ajunge în vârf ai două variante: pe jos, făcând o drumeție, sau cu telefericul. Fiind extrem de cald, am optat la varianta a doua. Un bilet dus-întors costă aproape 10 euro și durează vreo 3 minute. Telefericele circulă la fiecare jumătate de oră sau din 10 în 10 minute, atunci când este foarte aglomerat. De asemenea, este și locul în care toate națiile planetei se întâlnesc pentru a admira anticul oraș de la înălțime.

Sfat: du-te cu minim 30 de minute înainte de apusul soarelui pentru a prinde un loc bun de fotografiat, deoarece se aglomerează peste măsură. Și nu uita să vezi și ceremonia de coborâre a drapelului.

Atena văzută de pe Lycabettus Hill

Areopagus hill, locul în care Sfântul Pavel a ținut o predică pe care o poți vedea inscripționată pe o placă de metal la baza dealului. Locul este de o însemnătate extraordinară pentru populația elenă, dar și pentru iubitorii mitologiei. Tot acolo se spune că ar fi fost încătușat Ares după ce l-a ucis pe Alirrothios, unul dintre fiii lui Poseidon. De asemenea, pe Areopagus a fost judecat și Orestes, care i-a ucis pe mama sa, Clytemnestra, dar și pe iubitul său, Aegisthus.

Predica Sfântului Pavel

În plus, ai parte de o priveliște de milioane: vezi atât centrul vechi al orașului, dar și Acropole, însă trebuie să ai mare atenție la roci, deoarece sunt extrem de alunecoase!

Atena văzută de pe Areopagus Hill

Te-ai săturat de străzile orașului?

Dacă vrei să vezi o altă parte a metropolei elene, îți recomand o tură până în Piraeus sau Pireu, celebrul port care a dat numele băncii. Vei vedea o altă față a orașului și consider că este zona potrivită pentru cumpărături, mai ales dacă vrei ceva de piele naturală sau costume de calitate. Nu mai spun că și restaurantele sunt bune, dar mai bune sunt priveliștile pe care le vezi de pe coastă.

Tot din portul Pireu o să poți lua un feribot până pe una dintre minunatele insule grecești. Insula Egina, cunoscută pentru deliciosul său fistic, este poate cea mai frumoasă dintre cele din proximitatea Atenei și poți ajunge acolo în maxim o oră, depinde de feribot.

Nu vrei să ieși din oraș, dar ai nevoie de puțină natură? Du-te la Grădina Națională, un parc drăguț fix în inima orașului. Acolo poți sta la umbra, admira broaște țestoase și socializa cu localnicii, care merg să se relaxeze după o zi de muncă.

Grădina Națională

Concluzii

Atena este un oraș al contrastelor: ai magazine de lux într-o parte și oameni ai străzii în cealaltă. Cu toate acestea, are un farmec aparte, oamenii sunt prietenoși, iar mâncarea excelentă. Prețurile nu sunt foarte piperate, din contră, cazările sunt foarte accesibile, iar condițiile de trai sunt mai mult decât ok. Este un oraș plin de istorie și cultură, de magazine și buticuri cochete care-ți vor fura privirea.

Este o destinație pe care o recomand cu drag, însă trebuie să ai puțină grijă la bunurile personale când ești în zone aglomerate, dar deja vorbim despre lucruri pe care trebuie să le ai în vedere peste tot, nu numai în Atena. Ca să vezi atracțiile turistice, muzeele și străzile orașului vei avea nevoie de 3 sau 5 zile, depinde de fiecare ce dorește să vadă.

Ți-a plăcut articolul? Trimite-l și prietenilor!

Is to epanidín!

*Fotografiile și textul îmi aparțin, iar copierea lor fără acordul meu scris este strict interzisă! Mulțumesc!*

Lasă un comentariu