Contează câți ani am? Este importantă vârsta la job?

„Scuză-mă că te întreb, dar nu ești prea mic pentru a profesa? Ai experiență?”

Indiferent de domeniul în care profesezi, șansele sunt foarte mari să fi auzit cel puțin o dată întrebarea de mai sus. Încă nu am înțeles exact de ce oamenii asociază vârsta cu experiența sau înțelepciunea. Poți avea 14 ani și poți ține prelegeri filosofice pe tema vieții și a morții sau poți avea 60 de ani și poți râde până-ți pocnesc vasele de sânge la clipuri penibile de pe TikTok. Vârsta nu garantează că ești mai înțelept și nici că ești mai experimentat. Așadar, ce să facem când auzim replici precum cea de mai sus?

În primul rând, trebuie să înțelegem că nu suntem responsabili și nici nu putem, în majoritatea cazurilor, să schimbăm modul în care semenii noștri gândesc. Așadar, nu încerca să te dai peste cap încercând să schimbi mentalitatea unui om, pentru că nu o vei putea face, indiferent de cât de bine crezi că îi răspunzi. Unii indivizi vin la tine cu idei preconcepute care s-au format în ani de viață, așa că trebuie să fii puțin naiv pentru a crede că ai abilitatea necesară să le schimbi percepția asupra lucrurilor. Bineînțeles, există și excepții, dar nu discutăm despre ele momentan.

În al doilea rând, cred că cel mai bun lucru pe care îl poți face în astfel de cazuri este să inspiri adânc, dar încet, undeva la 4 secunde și să expiri în 6 secunde (PRO Tip: te va ajuta să te calmezi și vei avea mintea mai limpede în momentul în care vei răspunde) și să te înarmezi cu încrede în propriile forțe și cu multă răbdare.

Bun, partea cea mai grea a trecut, dar acum ce trebuie să faci? Cum îi oferi răspunsul pentru a nu părea că te-a prins cu garda jos? Foarte simplu:

  • Zâmbește și râzi! Totuși, nu ca Joker! Încearcă să te comporți ca un adevărat profesionist, asta îi va arăta că ești stăpân pe tine. Poți răspunde astfel: „Mulțumesc, mă simt flatat! Știți, aud foarte des această întrebare.” – Nu doar că vei elimina din energia apăsătoare, dar în același timp te vei juca puțin și cu mintea persoanei respective, care se va gândi numai la vârsta ta. Poate pari mai tânăr decât ești? Cine știe?
  • Adresează-i o întrebare, arată că te interesează părerea sa despre cum ar trebui să fie persoana la care apelează. Ce caracteristici ar trebui să aibă un profesionist în concepția sa?
  • Aici vine partea mea favorită! După ce ai auzit doleanțele persoanei din fața ta, fă-ți de cap, laudă-te cu cine ai lucrat! Dacă ești kinetoterapeut, oferă-i niște nume mai importante, dacă ești jurnalist, spune-i cui i-ai luat interviu, unde ai fost trimis să filmezi etc. Arată-i că poți face față provocărilor și că ai experiența necesară să îl ajuți. Și dacă n-ai experiență, sigur ai făcut voluntariat undeva, poți folosi ce ai învățat acolo, nu te limita singur(ă)! Aici este permis să te lauzi, însă nu depăși limita!

Să spunem că ai câștigat bătălia actuală, ai reușit să calmezi persoana respectivă și are mai multă încredere în tine, însă va ezita să-i mai adreseze altei persoane aceeași întrebare? Puțin probabil, pentru că dacă timp de 50 de ani a crezut că un tânăr nu este competent pentru a-i oferi servicii de calitate, clar nu i-ai schimbat părerea în 5 minute. Posibil să rămână așa toată viața, posibil să se schimbe. Nu știe nimeni, iar aici intervine partea cea mai interesantă: toți suntem diferiți, avem personalități atât de diferite, iar asta nu face decât să aducă puțină diversitate într-o lume în care trebuie să te conformezi.

Ați pățit așa ceva de-a lungul timpului? Cum ați reacționat și cum s-a terminat întâlnirea cu acea persoană? Vreau să aud părerea voastră în comentarii!

Lasă un comentariu