Cum se pronunta litera „H”? Incredibilii profesori ai Romaniei.

Sistemul de invatamant romanesc este praf si pulbere. Poate peste 100 de ani vom ajunge si noi la nivelul tarilor europene. Cuvantul cheie este „poate”. Poate vom avea profesori competenti, poate vom elimina coruptia si discriminarea si poate vom schimba modul in care sunt prezentate lectiile. Nu mai suntem in comunism sa dictam incontinuu si sa-i punem pe elevi sa scrie ca niste roboti fara minte. Nu, suntem in 2015 si multe scoli din Romania nu au nici macar curent electric, nu mai zic de tabla de ultima generatie si alte lucruri hi-tech menite sa-i faca pe elevi sa invete mai repede si mai usor. Pe cei de la Minister ii doare-n „cal maiastru”. Nu-i intereseaza ca viitoarele generatii vor fi slab pregatite si ca majoritatea elevilor vor iesi de pe bancile liceului analfabeti. Nu, ei se lafaie in paturile lor de mii de euro si se plimba in masini care costa cat 2 apartamente…

Am abordat aceasta tema pentru ca azi am vazut un lucru de neacceptat: un reportaj cu o „profesoara” de 30 de ani, care a terminat o facultate privata si a devenit profesoara unor copii sarmani de la tara. Nu am vazut un grad mai mare de prostie intr-un cadru didactic de cand ma stiu. Respectiva profesoara preda engleza unor copii de clasa a doua, daca am inteles eu bine. Vai de ei, saracii!

Elena Lasconi, de la ProTv, a rugat-o pe asa-zisa profesoara sa spuna alfabetul in limba engleza. Totul a fost frumos pana a ajuns la litera „H”. Acolo, s-a intamplat minunea. Nu stia cum sa-l pronunte! S-a suparat si a zis ca nu stie. Perfect! Pui la catedra un om care nici macar nu stie sa spuna alfabetul? Ce pana corbului sa invete copiii aia? Sa-l invete pana la „G” si dupa sa sara peste „H”? Nivelul de incompetenta este mare si este dezastruos.

Sa nu credeti ca la facultate este ceva diferit. Nu, este mai rau. Este mai rau deoarece unii oameni care ajung la facultatile de limbi straine nici macar nu stiu sa faca diferenta intre genul masculin si feminin. In momentul in care vorbesti despre o femeie si folosesti pronumele personal „He”, atunci ai probleme grave. Imi pare rau sa o spun, dar asa ceva este chiar aiurea. Va dati seama ce profesori vor deveni respectivii oameni? Stiu despre ce vorbesc pentru ca am vazut acest lucru in viata reala. Este penibil, sincer.

Daca vezi ca ai probleme cu astfel de lucruri, de ce te incapatanezi sa te inmatriculezi la o facultate de limbi straine? Sa te faci de ras gratis? Sa rada toti colegii de tine pentru ca nu ai trecut de nivelul unui copil de gradinita?

Poate ca aceste lucruri s-ar schimba daca modul de predare al unor profesori ar fi altfel. In Romania, cursurile de la facultate se desfasoara in acelasi mod in care se desfasoara si lectiile de clase primare: dictare, scris ca nebunul, evaluare. Nu se schimba nimic.

In Spania am avut ocazia sa vad si un altfel de lectie. Intai profesorul iti inmaneaza cateva foi cu exercitii si teorie, dupa aceea aprofundeaza si dupa ce termina, incepe sesiunea de comunicare, unde toti studentii sunt obligati sa vorbeasca.

Am avut un soc in momentul in care am vazut ca dupa fiecare capitol trebuia sa pun la punct un speech pe care trebuia sa-l prezint in fata unei sali in care se aflau vreo 50 de studenti. A fost ingrozitor, dar m-a ajutat.

Cum altfel sa inveti o limba straina daca nu prin practica?

In Romania, am avut doar cateva cursuri in care am fost pusi sa vorbim, in rest, teorie, multa teorie…

Si ciudat sau nu, in Spania aveam teme. Da, teme care erau corectate impreuna cu profesorul cursul urmator. Nimeni nu scapa, toata lumea trebuia sa le faca, altfel se scadea nota la evaluare. Acolo eram obligati sa compunem eseuri, sa ne gandim la propuneri de proiecte, sa facem mici scenete impreuna cu ceilalti colegi care trebuiau mai apoi a fi prezentate in fata tuturor etc.

A fost diferit, foarte diferit. Acolo simteai ca inveti ceva, ca esti util in acel colectiv. Ce se intampla in Romania este apa de ploaie, nu te ajuta cu nimic.

Pana si cladirea facultatii era altfel. Era extraordinar de curata. Dimineata se curatau si se dezinfectau bancile si clantele, se lustruiau podelele, iar pe ferestre puteai vedea foarte bine, nu trebuia sa faci slalom cu ochii printre pete…

Si in Romania este la fel. Haahaaa, ce gluma buna! Dupa ce iesi din UPG trebuie sa iti faci zece mii de teste ca sa vezi daca ai luat ceva sau nu. Daca iti vine sa te duci la baie, mai bine iti dai drumul pe tine. Este mult mai sigur asa.

Mai avem de invatat…

IMAG1455

Asa arata un hol al Universitatii din Vigo. Imi pare rau ca nu am poza si cu holurile UPG-ului.

Mai jos puteti urmari reportajul celor de la ProTV:

http://stirileprotv.ro/campanii/fara-carte-fara-viitor/hello-kitty-engleza-predata-de-o-profesoara-elevilor-dintr-un-sat-din-vaslui-nu-contine-mai-mult-decat-cele-2-cuvinte.html

6 gânduri despre „Cum se pronunta litera „H”? Incredibilii profesori ai Romaniei.

      1. Daca m-as duce eu sa ma angajez acolo, nu m-ar angaja si eu cred ca-s mult mai capabila decit ”profesoara” aia. Si partea trista e ca nu o pot da afara, pt ca are o hirtie la mina. O hirtie care nu valoreaza de fapt nimic. Pentru ca ea, ca profesoara,nu valoreaza nimic.

        Apreciat de 1 persoană

  1. dar poate ca unul care chiar stia nu s-ar fi dus intr-un sat uitat de lume , la asta v-ati gandit? Poate unul mai destept e deja angajat la o multinationala pe bani mai multi sau mai putini si-l doare undeva de invatamant. Asta nu-i scuza insa pe cei care l-au angajat pe analfabet caci doar asa poate fi numit ala care a „terminat” niste cursuri si nu stie „eibisiul” unei limbi straine.” Auch !” 😦

    Apreciază

Lasă un comentariu