Review Canon G5X Mk II – La pas prin București

Acum două saptămâni, am fost invitat de către cei de la Canon România să testez noua lor cameră compactă, Canon G5X Mark II, care se dorește a fi un înlocuitor pentru smartphone-ul pe care îl avem cu toții în buzunare. Află în rândurile următoare cum a decurs testarea și dacă merită achiziționată această cameră.

Ergonomia este totul

Am început tura foto la Atelierele CFR Grivița, un loc în care chiar nu credeam că voi ajunge vreodată și care ne-a pus la încercare imaginația. Ca să aducă un strop de adrenalină, cei de la Canon ne-au oferit și „misiuni”, pe care trebuia să le ducem la bun sfârșit. Pot spune că felicit inițiativa, deoarece a mai animat atmosfera și ne-a obligat să scoatem la lumină artiștii din noi. Am văzut compoziții la care nu mă așteptam, sincer. Ne-a ajutat enorm și faptul că aparatul foto este foarte micuț, ușor și poate fi utilizat chiar și de către un copil de 5 ani.

Este mare lucru să te poți mișca în voie atunci când fotografiezi, iar Canon G5X Mk II excelează la capitolul acesta. Să ții DSLR-ul în anumite poziții poate fi destul de dificil, însă în acea zi nu am avut nici cea mai mică problemă. Atunci mi-am dat seama cât de importante sunt următoarele: greutatea aparatului, vizorul electronic, grip-ul, filtrul ND inclus și ecranul rabatabil și tactil.

Pot spune că aparatul mi s-a mulat în palmă. Chiar dacă nu am avut „strap”, nu am simțit nici măcar o secundă că îl voi scăpa din mână. Apropo, am început testarea la ora 14:00 și pe o temperatură de peste 30 de grade, așadar, palmele mai transpiră.

Zoom-ul optic te aduce mai aproape de subiect

Obiectivul lui Canon G5X Mk II este dotat cu un zoom optic de 5x și zoom digital de 10x, respectiv 20x, numai bune pentru a vedea Luna așa cum trebuie sau pe vecina/vecinul din blocul alăturat. Nu ați învățat prostii de la mine, da? Bun!

Pe lângă zoom-ul optic delicios, avem și o deschidere de f/1.8 și f/2.8 atunci când dăm zoom. Un obiectiv destul de luminos, aș spune eu. La ce te ajută un obiectiv cu f/1.8? Poți fotografia mai bine în luminozitate slabă și poți izola subiectul, obținând acel „bokeh” pe care toți producătorii de telefoane îl caută și încearcă să-l reproducă. Le iese? În unele cazuri, da, însă de cele mai multe ori îți poți da seama că este un „bokeh” artificial.

Am testat zoom-ul atât la Atelierele Grivița, cât și la Muzeul Militar al României. Se descurcă foarte bine. Ce-i drept, după 10x fotografierea devine mai dificilă, așa că este indicat un trepied, pentru a stabiliza imaginea.  Pe de altă parte, modul macro ar mai fi trebuit îmbunătățit, deoarece focalizarea era destul de greoaie, iar în unele situații imaginea era „out of focus”.

 

Filmări și fotografii la rezoluție mare

Nici nu știu cine ar mai avea nevoie de mai mult de 10 megapixeli în ziua de azi. De ce spun asta? Pentru că toate fotografiile noastre ajung pe Facebook, Instagram sau mai știu eu ce rețea socială. Nu va observa nimeni că ai folosit un aparat de 8 megapixeli sau unul dotat cu 40.

Chiar dacă nu se observă, este întotdeauna bine să ai suficienți megapixeli pentru a modifica fotografiile așa cum îți dorești (poți da crop fără a pierde prea mult din calitatea imaginii). Canon G5X Mk II vine dotat cu un senzor de 1″ și cu o rezoluție de 20 Mpx. Dacă nu printezi fotografii pentru a le lipi de blocuri, eu spun că nu ai nevoie de mai mult. 20 Mpx sunt numai buni, eu știu că nu am nevoie de atâți. DSLR-ul meu are 18, iar telefonul 13. Crezi că a observat cineva diferența? Nimeni!  Fotografiile de pe contul meu de Instagram sunt realizate atât cu aparatul foto, cât și cu telefonul.

Filmarea se realizează la o rezoluție 4K, însă nu am testat-o prea mult. Ecranul rabatabil și filmarea 4K transformă camera în companionul perfect pentru cei care fac vlogging. Singurul dezavantaj este lipsa mufei jack pentru microfon.

Lumina slabă nu mai este un inamic

Spuneam mai sus că obiectivul cu deschidere f/1.8 te ajută să faci fotografii mai bune pe timp de noapte sau în locuri în care lumina este destul de slabă. Oare așa să fie? Hai să vedem imaginile de mai jos, pe care le-am realizat în interiorul Casei Monteoru, din capitală. Până să fie aprinse luminile, am încercat să punem la muncă micuțul aparat, fotografiind într-o beznă aproape totală. Singurele raze de lumină veneau din dreptul ferestrelor.

Camera s-a descurcat excepțional! Mă așteptam să măture pe jos cu telefonul și DSLR-ul meu, însă nu așa.

 

Ești conectat în permanență

Am avut o mare surpriză când am văzut că pot să îmi transfer fotografiile din cameră în telefon folosind bluetooth și WiFi. Astfel, am putut edita fotografiile realizate în autobuz, imediat după ce am părăsit locația. Să postezi imaginile pe rețelele sociale în 2 secunde este un plus. Acum că am gustat din tehnologie, parcă nu îmi mai vine să mă întorc la aparatul meu. Să deschid laptopul, să scot cardul de memorie, să copiez pozele… Prea complicat!

Concluzie

Canon G5X Mk II este o cameră numai bună pentru drumeții, vacanțe și ieșiri cu prietenii, când nu vrei să cari kilograme de echipament după tine. Având ecran rabatabil și tactil, filmare 4K, un obiectiv suficient de wide, stabilizare ok și WiFi/Bluetooth, aparatul foto poate fi folosit și de către pasionații de vlogging, nu doar de fotografi.

Nu înseamnă că nu are defecte, deoarece sunt și lucruri care ar mai putea fi îmbunătățite, ca de exemplu:

  • durata de viață a bateriei să fie mai mare
  • trebuia montată o mufă jack pentru microfon
  • ecranul să se articuleze în mai multe direcții
  • prețul să fie puțin mai mic (în momentul scrierii articolului camera costa în jur de 4700 RON)

*Toate fotografiile din acest articol îmi aparțin, iar preluarea lor fără acordul meu scris este interzisă.*

**Fotografiile nu au fost prelucrate, sunt scoase direct din cameră.**

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s