Tabloul nepăsării: Constanța în paragină

Vine perioada concediilor și vrei să pleci ca tot omul care se respectă undeva la mare. Nu concepi să te cazezi în Mamaia, pentru că nu vrei gălăgie și nu ai nici buget prea mare, așa că alegi un loc din Constanța. Spui că ai istorie, restaurante mai diversificate, mai multe lucruri de vizitat…  Într-adevăr, o să ai parte de istorie, mâncare bună dacă te străduiești puțin să o găsești, dar și de muzee pe care să le vizitezi, însă știi ce altceva o să mai ai? Un gust amar în gură și un sentiment care aduce puțin a depresie.

Este în regulă, nu te panica! Nu ai nimic dereglat în căpuț, funcționezi în parametri normali. Dacă ești genul de om care își dorește să vadă România făcându-se bine, atunci nu are cum să nu te întristeze nepăsarea autorităților, dar și a locuitorilor orașului port, care încă reprezintă o așezare de mare importanță pentru țara noastră.

Dacă ai ghinionul să călătorești cu trenul, atunci primul lucru pe care îl vei vedea este gara care seamănă puțin (mai mult) cu un oraș bombardat din Irak sau Siria. De fapt, gara din Baghdad se prezintă de 20 de ori mai bine decât cea din Constanța. Regret că nu am făcut niște poze care să îmi susțină argumentul, însă poți căuta câteva pe Google. Se pare că noi, românii, avem o durere-n dos care nu pare a avea leac. Cel puțin nu acum. Consiliile locale ar trebui să ia în calcul următorul lucru: dacă lași gara/autogara/aeroportul să se dărâme, adio turiști! Când nu vin turiști, nu vin nici bani pentru Merțanul ăla din 2019 full option pe care ți-l dorești de câteva luni, că nu mai poți circula cu o rablă din 2018, doar ai un statut, nu ești țăran!

„Nu sunt fonduri!”, probabil vor striga din toți rărunchii guvizii care ocupă un post de conducere în Constanța. Nu știu cum să zic asta, îmi cam este puțin rușine de rușinea lor, dar fonduri există! Că toți ghiolbanii își îndoapă buzunarele, asta este altă mâncare de pește. Unde sunt toți banii pe care-i aducem în vistieriile orașului? Ce se întâmplă cu ei?

Am lăsat în urmă zona gării și m-am îndreptat spre centrul vechi, unde am găsit un apartament de nota 10. Prima impresie a fost bună. Clădiri frumoase, colorate, restaurante multe, atmosferă ok, dar… Ce-ai făcut, Bobiță? A fost suficient să merg 10 pași în dreapta și să văd clădiri într-un stadiu avansat de degradare. Am avut un déjà vu, eram în centrul vechi din București sau unde? Țipătul strident al unui pescăruș m-a readus la realitate, eram în Constanța, cel mai mare port al României și cel mai vizitat oraș pe timpul verii. Deci, banii vin și pleacă. Unde pleacă? Numai ei știu…

Bine ca avem termopane!

Găsește statuia! Te provoc! Am auzit cumva „fier vechi”? În spate se pot observa clădirile care stau să cadă în orice moment.

 

Ca să fie rușinea și mai mare, nici măcar Muzeul de Istorie Națională și Arheologie nu se prezintă prea bine, afișele lipite de pereți țin să îți aducă aminte întotdeauna că „tencuiala cade” și că ar fi bine să te duci în altă parte. Poate înăuntru, dar ești în siguranță acolo?

Muzeul de Istorie Națională și Arheologie - Nu se văd aici afișele care te avertizează că sunt mari șanse să te trezești cu ceva în cap.
Muzeul de Istorie Națională și Arheologie – Nu se văd aici afișele care te avertizează că sunt mari șanse să te trezești cu ceva în cap.

De vechea Sinagogă Mare nu mai spun nimic, aproape că nu mai este. Tot ce a mai rămas din frumoasa clădire de odinioară sunt doar niște pereți obosiți și câteva ferestre care stau să cadă. Puțin mai încolo vezi o altă clădire frumoasă cu elemente gotice venețiene și victoriene, dar care a avut ghinionul să fie uitată de către oamenii pe care-i adăpostea, Casa Alleon. Acum, în 2019, se depozitează gunoaie în fața ei, iar graffiti-urile de prost gust nu au încetat să apară.

 

Ai observat că nu am spus nimic despre Cazino? Până la urmă, ce mai este de spus? S-au consumat multe cuvinte. Au schimbat ceva? Nimic! Cazinoul arată deplorabil în continuare. Cât va mai rezista așa? Un an? Doi? Oare copiii mei vor vizita Cazinoul așa cum facem noi acum cu ruinele orașului Tomis? Numai timpul ne va spune acest lucru.

Este fotogenic chiar și așa, dar nu ar fi mai bine să arate ca o clădire, nu ca o ruină?

Oare când ne vom face bine?

*Toate fotografiile îmi aparțin, iar utilizarea acestora fără acordul meu scris este interzisă. Astăzi nu sunt generos. Ghinion!*

 

 

5 gânduri despre „Tabloul nepăsării: Constanța în paragină

    1. Nu mi-a venit in minte sa fac poze tuturor cladirilor distruse. Ce am pozat sunt numai cateva exemple, nu foarte bune, dar sunt acolo. Acum am vazut ca exista zeci sau chiar sute de articole pe tema asta, deci nu sunt singurul nebun care crede ca orasul este la pamant… Primaria Capitalei se lauda ca a inceput sa refaca niste cladiri. Nu le-am vazut, dar poate ii inspira si pe cei din Constanta.

      Apreciază

      1. Ai fost prin Oradea? Am fost acum prima dată. Am înţeles că e oraşul care a atras cele mai multe fonduri europene. Culmea e că se şi văd. Că de atras, pe hârtie atrag şi altele, dar… arată precum ce am văzut la tine. Exemple bune sunt. Dar păcat că sunt excepţii.

        Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu