Scolioza la copii – Când este necesar corsetul

Se spune că România este medaliata cu aur în ceea ce privește numărul mare de scolioze. Vă dați seama? Dintre toate statele europene, România a reușit să se claseze pe locul 1. Nu trebuie să ne mândrim cu așa ceva, este clar! A cui este vina? Părinții o pasează medicilor, medicii o pasează părinților. Deci, a cui este vina că avem cel mai mare număr de scolioze din Europa? În tot războiul acesta, copiii sunt cei care suferă.

Ce este scolioza?

Scolioza este o afecțiune evolutivă a coloanei vertebrale în plan frontal, caracterizată prin apariția unei singure curburi sau a două curburi. Este însoțită de rotația vertebrelor.

mcdc7_scoliosis1.jpg
Sursă imagine

De câte tipuri poate fi scolioza?

Scolioza poate fi clasificată în:

  • scolioză cu o singură curbură (în „C”)
  • scolioză cu două curburi (în „S”)
  • de asemenea, mai există și atitudinea scoliotică. În acest caz, scolioza este secundară și apare în cazul unor traumatisme ale coloanei/probleme ale șoldului etc. Nu dispare decât după înlăturarea cauzelor care au produs-o.
scoliosis_1.jpg
Sursă imagine

Cum recunoaștem o scolioză?

O scolioză se poate recunoaște fără mari probleme și nu trebuie să ai studii de specialitate pentru a observa că ceva nu este tocmai în regulă cu spatele copilului. Metoda prin care se examinează coloana se numește „somatoscopie”. Este de preferat ca persoana care examinează pacientul să fie un medic sau un kinetoterapeut, însă la nevoie, somatoscopia poate fi realizată și de părinte, acesta fiind primul care ar trebui să sesizeze modificările coloanei copilului.

La ce trebuie să fim atenți când realizăm o somatoscopie:

  • Din profil trebuie să se analizeze atât poziția capului, cât și a gâtului.
  • Din spate trebuie să fim atenți dacă apar anumite asimetrii la nivelul umerilor (când un umăr este mai coborât decât celălalt) sau șoldurilor.
  • Din față ar trebui să observăm dacă apare sau nu o gibozitate costală de partea convexității curburii.

În cazul în care părintele observă o deviație, trebuie văzut cât mai curând posibil un medic, care va recomanda radiografii pentru a aprecia cu exactitate gradul curburii (calculându-se unghiul Cobb).

images
Sursă imagine

 

Când este necesar corsetul?

  • Dacă unghiul este cuprins între 20 și 25 de grade, atunci scolioza beneficiază numai de tratament kinetic și răspunde bine la acesta.
  • Când unghiul Cobb este cuprins între 30 și 50 de grade, se recomandă purtarea unui corset și realizarea unor ședințe de kinetoterapie.
  • După 50 de grade este necesară intervenția chirurgicală.

Este important de reținut că un corset trebuie purtat 22/24, cele două ore libere sunt rezervate igienei personale și ședințelor de kinetoterapie. De altfel, corsetul nu corectează curburile coloanei, ci doar împiedică progresia acestora. Este greșit să credem că un simplu aparat ortopedic poate vindeca un copil de scolioză. Numai împreună cu un program kinetic bine pus la punct corsetul poate da rezultate!

scoliosis2.jpg
Sursă imagine

Odată început tratamentul, sunt necesare două controale pe an pentru a determina dacă pacientul răspunde bine sau nu la acesta.

Articolul face parte dintr-o serie mai amplă dedicată deviațiilor coloanei vertebrale la copii. Nu trebuie să ne speriem în momentul în care auzim de scolioză. Aceasta poate fi tratată și fără a apela la corset. Totul depinde de cât de repede este diagnosticat copilul. Nu trebuie să se aștepte maturizarea osoasă!

 

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s