10 exerciții de stretching pentru cei condamnați să stea pe scaun

„Ah, ce mă doare spatele/gâtul!”

De câte ori o spui pe săptămână? Dar pe zi? Răspunde sincer! Suntem sedentari, ultimele studii ne arată că antrenamentele pe care le facem la sală sunt (aproape) egale cu 0. Degeaba facem sport o oră, maxim două pe zi, dacă restul timpului ni-l petrecem așezați. Nu ar trebui să ne mai mirăm că ne dor mușchii, suntem generația care se crede activă, dar știm cu toții că nu este altceva decât un miraj.

Vrem să arătăm că evoluăm, că mâncăm sănătos și facem sport regulat. Este incredibil cum această generație aparent „sănătoasă” moare atât de tânără. Depresia, bolile cardiace, diabetul… Toate ne ucid încet, dar noi nu vrem să vedem acest lucru. Suntem generația legată la ochi și de scaun.

Pentru că mă confrunt la rândul meu cu dureri musculare (viața de student la fizioterapie nu este atât de activă precum pare, tot stăm mult pe scaun la cursuri), m-am gândit să îți ofer câteva metode de stretching prin care poți să te „dezmorțești” puțin.

De ce stretching?

 • poate fi făcut oriunde, nu ai nevoie de echipament special
 • îmbunătățește flexibilitatea, rezistența și forța musculară
 • reduce durerea musculară
 • îmbunătățește postura

Ce exerciții ar trebui să faci

Pentru gât:

 • Așezat, cu degetele încrucișate în partea posterioară a capului, se execută împingerea UȘOARĂ a capului în jos până când bărbia atinge pieptul. Gâtul trebuie ținut cât se poate de drept.

dd8826ef6b6ee7c6d03b38f3b6185a6d

 • Și acest exercițiu se va realiza așezat, degetele vor fi încrucișate, dar la nivelul frunții, se împinge ușor capul spre spate. Nu vrem să ne rupem gâtul, nu-i așa?

neck3

Pe lângă aceste exerciții se mai pot realiza și celebrele rotări de cap, pe care le-am învățat la școală.

Pentru membrele superioare:

 • Stând în fața unei uși (deschise, bineînțeles), cu picioarele depărtate, în timp ce unul se va afla puțin mai în față, brațele se întind în lateral până ce palmele ating peretele. Se execută aplecarea în față. În tot acest timp coatele trebuie să fie blocate, iar coloana să fie dreaptă.

u1

 • Stând în picioare sau așezat, cu membrul superior drept (sau stâng, după preferințe) ridicat și flectat, se prinde cotul drept cu mâna stângă și se execută o împingere ușoară în spate și în jos.

_538_464_78011

 • Stând în picioare sau așezat, se flectează cotul la 90 de grade, degetele sunt orientate în sus, iar mâna opusă împinge degetele către cot.

111223

 • Stând în picioare sau așezat, brațul stâng este în supinație (cu palma în sus), iar cotul și încheietura mâinii sunt flectate. Se plasează mâna dreaptă peste degetele mâinii stângi și se apasă încet.

Finger_Extensor_Stretch

Pentru spate:

 • Așezat pe un scaun, cu omoplații la nivelul spătarului. Mâinile se prind după cap. Se curbează spatele și se împing coatele în sus în timpul respirației. Se menține poziția 3 secunde.

sute

 • Așezat pe un scaun, cu picioarele depărtate, se execută flexia trunchiului, curbând spatele până ce capul și abdomenul se află între picioare.

Seated_Lower-Trunk_Extensor_Stretch

Pentru membrele inferioare:

 • Stând pe spate (dacă în birou se găsește o canapea), un picior este întins, iar altul este îndoit. Mâinile prind genunchiul membrului îndoit, care se va trage către piept. d9e7ed27d615f79d877542c50a0327f3
 • Stând cu un picior în fața celuilalt (la aproximativ 30 cm), se execută flexia trunchiului până când degetele mâinii ating degetele piciorului din față. Genunchiul membrului inferior dus în față trebuie ținut cât se poate de drept.

Standing_Knee_Flexor_Stretch

Majoritatea pozițiilor trebuie menținute între 5 și 10 secunde, după care se ia o pauză de 10 secunde. Se repetă exercițiile de două ori. Durata și numărul de seturi sunt determinate de nivelul de antrenament al fiecărei persoane.

Cunoști pe cineva care lucrează mult la birou? Arată-i articolul! Dă un share!

*Acest articol are caracter informativ. Îți recomand să NU execuți aceste exerciții dacă ai avut sau ai probleme de sănătate. Nu sunt responsabil pentru eventualele accidentări. Dacă simți că ai dureri, consultă de urgență un medic!

**sursă imagine**

4 gânduri despre „10 exerciții de stretching pentru cei condamnați să stea pe scaun

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s