Te-ai săturat de aglomerația din centrul Londrei? Vrei să vizitezi un loc mai liniștit, dar la fel de bogat din punct de vedere istoric?
Kingston upon Thames este alegerea perfectă!
Situat pe malul sudic al Tamisei, Kingston te încântă cu stilurile sale arhitecturale, unde epoca medievală se îmbină perfect cu cea modernă. Chiar nu știam la ce să mă aștept când am ajuns în stația de autobuz. Citisem pe internet că este un loc cu un farmec aparte, diferit față de restul Londrei, dar nu m-am gândit niciodată că o sa îmi placă atât de mult.
Sincer să fiu, scurta mea vizită în orășelul britanic m-a făcut să mă gândesc la cât de minunată ar fi viața mea dacă m-aș muta acolo. Din păcate, zona este destul de scumpă, iar un dormitor se închiriază cu vreo 500-1000 de lire pe lună.
De ce să vizitezi Kingston upon Thames?
După cum am spus și mai sus, Kingston este un orașel care-ți fură inima și îți încântă ochii cu minunata sa arhitectură medievală. Este incredibil cât de talentați și inteligenți au fost oamenii din epoca întunecată! Au construit clădiri zdravene, care să reziste, nu ce facem noi acum…
Deși este un târg „bătrân”, Kingston știe cum să se facă iubit. Există o mulțime de pub-uri și restaurante gata să-ți satisfacă toate poftele culinare. În plus, universitatea a umplut așezarea de tineri dornici de distracție. Un loc antic plin de tineret. Cum să nu-ți placă?
Când ar trebui să-l vizitezi?
Când poți. De plouat tot o să plouă. Eu am ajuns în timpul unei ploi torențiale, care a durat cam o oră și jumătate. Bine că există o mulțime de magazine prin zonă, altfel ar fi fost chiar aiurea. După lungi bătălii, soarele a ieșit învingător, oferindu-mi o minunată după-amiază de toamnă.

Cum ajungi în Kingston?
Ai mai multe variante: luând trenul din stația Waterloo, cu autobuzul (sunt o grămadă, trebuie doar să te interesezi), sau cu mașina personală.
Atracțiile principale
Fix în centrul orașului se află All Saints Church, un minunat lăcaș de cult a cărui construcție a început în anul 1120 la ordinele lui Henry I. Interesant este faptul că în fiecare secol s-a mai adăugat câte ceva. Biserica este într-o continuă extensie și modernizare. Nu m-ar mira ca peste 100 de ani să mai apară o clopotniță sau niște termopane. Pardon, numai la noi se întâmplă așa ceva.
În vecinătatea bisericii este târgul (centrul orașului), care se spune că ar exista încă din secolul al XIII-lea. În anul 1628 Charles I a interzis orice alt târg pe o distanță de 11 km. Este locul perfect din care poți cumpăra fructe și legume proaspete, pește și produse de panificație. Nu trebuie ratat. Ca bonus, este înconjurat de multe clădiri medievale, care pur și simplu m-au fascinat.

Îți recomand și o plimbare pe malul Tamisei. Eu am început de la Kingston Bridge (vezi fotografia de la început), un pod vechi de câteva sute de ani, dar care a suferit o mulțime de modificări de-a lungul anilor, și am continuat până am ajuns la Clattern Bridge, cel mai vechi pod din Londra, construit în secolul al XII-lea.

Plimbarea nu durează foarte mult, vreo 10 minute, dar dacă simți că rămâi fără energie, poți foarte bine să iei o pauză de cafea. O cafea băută pe malul Tamisei în timp ce admiri lebedele… Ce-ți poți dori mai mult?

Vizavi (sau „vis-à-vis” pentru elitiști) de Clattern Bridge se află Coronation Stone (Piatra încoronării), căreia nu i-am făcut poză. Nu știu de ce. Se spune că cel puțin 7 regi Anglo-Saxoni au fost încoronați pe acea piatră. Este șansa ta de a pune mâna (nu ai învățat de la mine asta, da?) pe o piatră rezervată regilor!
Cea mai bună alternativă
Dacă mersul de nebun prin oraș nu este activitatea ta favorită, atunci poate ai vrea să vezi niște piese de teatru sau să vizitezi niște muzee.
Poți alege Rose Theatre sau Kingston Museum and History Centre.
Unde să mănânci și să faci shopping
Kingston este o destinație preferată de iubitorii de shopping. Până la urmă, de ce nu ar fi? Orașul este dotat cu două mall-uri și peste 500 de magazine.
Mic sfat: dacă vrei îmbrăcăminte de firmă, dar super ieftină (cu până la 60% mai ieftină!), dă o fugă până la TK MAXX.
John Lewis este de asemenea un loc care nu ar trebui ratat de către „shopaholici”.
Dacă ți se face foame, poți căuta un restaurant în oraș (Jamie’s Italian, Nando’s, Poor Boys, Druids Head, Pizza Express și multe altele) sau te poți duce la The Rotunda. După o masă bună ar merge un film sau un meci de bowling, nu? Le găsești pe toate în același loc, tot în cadrul centrului The Rotunda.

Concluzie
Dacă vrei să vezi și altceva, nu doar clădirile imense din centrul Londrei, ar trebui să treci prin Kingston upon Thames. Nu te va dezamăgi. Totuși, dacă ai un buget limitat, nu cred că ar fi o idee prea bună să intri în toate magazinele și restaurantele de acolo. Kingston este destul de scump. Mi s-a părut mai mult o zonă pentru cei „realizați” din punct de vedere material, de aceea sunt și prețurile mai piperate. Oricum ar fi, merită vizitat! Recomand!
Frumos mai e! Din fotografii şi din ce-ai spus. Altfel… din păcate nu am fost. Am văzut punctele mari şi cele mai importante din Londra şi atât 😦
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Imi pare rau ca nu am stat mai mult acolo. As fi scos mai fotografii mai bune. Da, e foarte interesant locul. Mi-a dat impresia ca eram intr-un campus universitar. Este o atmosfera inedita.
ApreciazăApreciat de 1 persoană
Parca as incerca un meniu la „The Rotunda”, ca suna asa mai matematic. Nu am vizitat zona, dar o voi face cu siguranta cat de curand. Prea m-ai convins si m-ai facut curioasa! 🙂
ApreciazăApreciat de 1 persoană