Telefon sau DSLR? Care este mai bun?

Chiar trebuie să-ți vinzi un rinichi pentru a face poze bune?

Am stat și m-am gândit: chiar ai nevoie de aparatură de mii de euro pentru a face o simplă fotografie/poză? Răspunsurile pot varia de la persoană la persoană. Nu gândim la fel și este normal acest lucru, altfel am fi fost doar niște roboți. Unii oameni din industrie consideră că aparatul folosit dictează calitatea imaginii, în timp ce alții spun că nu camera contează, ci omul din spatele ei.

De altfel, la Webstock, în cadrul micro-conferinței despre Instagram, fotograful Alex Damian a spus că nu ar trebui să folosim altceva decât aparatul de fotografiat pe care îl avem deja în buzunar. Poți ghici despre ce este vorba? Exact! Despre telefonul mobil, care acum a devenit din ce în ce mai performant și care a început să depășească multe dintre aparatele compacte de pe piață.

Inspirat de toată această discuție, am pus repede mâna pe DSLR și pe telefonul mobil pentru a compara calitatea imaginilor. Trebuie să-ți spun de pe acum că am rămas surprins și că nu mă așteptam să am un asemenea rezultat. O să vezi despre ce este vorba imediat.

Pentru fotografii nu am avut nevoie decât de niște levănțică, o coală A4, o minunată scrisoare oferită de fetele talentate de la livrezdragoste.ro și multă lumină. Lumina este foarte importantă în fotografie. Doar pictezi cu ea, nu?

Privește următoarele fotografii. Poți ghici cu ce au fost realizate?

 

Processed with VSCO with a5 preset
A
Processed with VSCO with x1 preset
B
2017-10-01_12-25-37_37395040042_o
C

După cum se vede, subiectul principal este scrisoarea, iar buchețelul de levănțică are rol decorativ. Regret un singur lucru: nu am avut o masă mai veche, ar fi dat mai mult farmec, dar trebuie să folosim ce avem, așa-i?

Am menționat mai sus că am utilizat o coală de hârtie. Ce am făcut cu ea? Am rupt-o! Da, am rupt-o în jumătate pentru a realiza un fel de diffuser pentru blițul camerei.

2017-10-03_06-20-42_37427305676_o.jpg

După ce mi-am decorat „tunul” cu o bucată de hârtie, a  început distracția. Mută scrisoarea un milimetru, aruncă niște semințe de lavandă pe masă, deschide jaluzelele pentru mai multă lumină, urcă-te pe scaun pentru a avea o altă perspectivă… O întreagă aventură pentru a realiza o poză.

Aproape o oră a durat toată joaca. Nu am experiență în așa ceva, este destul de dificil să faci „flat lays” când nu știi cu ce se mănâncă și nu ai nici recuzită. Oricum, imediat am luat telefonul în mână și am început să fotografiez aceeași scenă. De data asta nu m-am urcat pe scaun și nici nu am mai folosit bliț cu difusser. Am vrut ca poza să iasă cât mai naturală. Mare mi-a fost mirarea când am văzut că pe telefon scrisoarea nu părea deformată. De obicei, acea deformare apare când folosim obiective wide. Se poate rezolva în postprocesare.

Cât a durat așa-zisa ședință foto? Nici 5 minute. Oare poza realizată cu telefonul este suficient de bună pentru a fi utilizată? Categoric! Pentru Facebook/Instagram/Blog este chiar bună. Nici printată nu o să arate foarte rău.

Te-am întrebat la început dacă poți ghici cu ce au fost realizate imaginile. Este timpul să îți dau răspunsul: primele două (A și B) vin direct din telefon. Am folosit aplicația VSCO pentru a le edita. Cea de-a treia fotografie, pe care am editat-o în Photoshop, pe PC, a fost făcută cu aparatul foto.

În afară de editare, vezi vreo diferență? Aș fi putut edita toate imaginile în Photoshop, dar nu ar fi fost corect. Ideea este următoarea: de ce să mai pierd timpul cu transferul pozei în calculator (camera mea nu are WiFi, sunt sărac), când pot deschide o simplă aplicație instalată pe calculatorul din buzunar?

Când nu scoți bani din fotografie, telefonul este chiar o unealtă bună. Faci poza, o editezi și o „shareuiești” în câteva minute. De ce să nu-i dai o șansă? Să fiu sincer, în Londra mă săturasem de DSLR. Chiar dacă am una dintre cele mai mici și ușoare camere de pe piață, tot grea mi se părea după câteva ore de mers hai-hui prin oraș. Telefonul era mereu în buzunar, nu mă deranja cu nimic, era mic și discret.

Mai jos am postat două fotografii (de stradă) realizate și editate cu smartphone-ul.

P.S. – Poți da un „follow” profilului meu de Instagram. Promit că nu o să mă supăr!

P.P.S – Dacă vrei, dă și un „share” articolului.

*Sursă imagine*

4 gânduri despre „Telefon sau DSLR? Care este mai bun?

 1. Depinde.
  Dacă vrei să le măreşti, cele cu aparatul sînt mai bune.
  În plus, s-ar putea să fi avut aparatul foto înaintea telefonului.Cazul meu.
  Da, e mai uşor şi mai comod cu cel mic, dar pierzi din placerea de a fotografia.Si aşa s-a schimbat o lume odată cu dispariţia filmelor, a laboratoarelor foto de acasă…

  Apreciat de 2 persoane

  1. Sunt 100% sigur ca peste 20 de ani ne vom uita uimiti la aparatele foto de acum. Telefoanele deja nu vor mai fi ca acum… Trebuie sa ne uitam la telefoanele din 2005 pentru a intelege cat de departe am ajuns. Totul se va schimba. Deja multi cunoscuti renunta la DSLR-uri pentru ca sunt prea mari si grele, si trec la mirrorless.

   Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s