De ce am ales să fac voluntariat

Ieși de pe băncile facultății, dar nu te poți angaja în domeniul pe care l-ai studiat pentru că nu ai experiența necesară. Ce poți face în acest caz?

Nu, angajarea într-un restaurant fast-food nu este soluția, dar voluntariatul sau internship-ul da! Să fim sinceri, facultățile din România sunt axate mai mult pe teorie (multă teorie, care de cele mai multe ori este total depășită), și mai puțin pe practică. Oare când vor învăța universitățile că țara asta are nevoie de oameni capabili să facă ceva? Teoria este bună, dar prea multă strică, oameni buni! Ar trebui să existe un balans între practică și teorie, mai ales la facultățile de Inginerie sau Medicină/Kinetoterapie.

Vorbind strict despre facultatea de Kinetoterapie, eu o voi termina cu mai puțin de 200 de ore de practică, în timp ce studenții din alte state europene vor face în jur de 1000, poate chiar mai multe. Este frumos? Îți mai vine să studiezi în România când vezi așa ceva? Este evident că acele 170 de ore de practică sunt aproape inutile. Un angajator cu toate țiglele pe casă nu m-ar lua în cabinetul lui pentru a trata niște oameni suferinzi. În cel mai bun caz mi-ar oferi un training, dar nu prea se poartă în România…

Oricum, pentru a duce o viață mai bună în viitor, am decis să fac voluntariat într-un spital de stat, la secția de recuperare medicală. În felul acesta acumulez atât experiență, cât și cunoștințe. Fără să exagerez, în două săptămâni de lucrat în spital am învățat mai multe tehnici de recuperare decât am învățat într-un an de facultate. În plus, am văzut (și văd în continuare) cum este să lucrezi cu oameni care au fost încercați de viață. Sunt zile în care cabinetul de kinetoterapie se umple de oameni care au suferit un Accident Vascular Cerebral (AVC/„boala secolului”). Trebuie să îți stăpânești emoțiile, să încerci să gândești cât de limpede poți pentru a ajuta omul bolnav din fața ta. Sunt lucruri pe care nu le poți învăța la facultate, ci doar „pe teren” când interacționezi cu diferite tipuri de persoane. Mai mult, ajuți și personalul de acolo, nu doar pacienții.

Această scurtă postare are rolul de a le arăta studenților sau absolvenților de facultate că nu este chiar atât de greu să capeți experiență. Trebuie doar puțină voință și răbdare. Dacă ești student la Medicină, Kinetoterapie sau urmezi o școală postliceală sanitară, să știi că aproape orice spital din țară va accepta voluntari. Tot ce trebuie să faci este să te duci la secretariat și să întrebi dacă au nevoie de persoane care să muncească gratuit. Îți dai seama că vor accepta. În plus, toată această activitate de voluntariat se desfășoară legal, cu contract, deci nu-și va bate nimeni joc de tine. Merită să încerci. Este posibil să-ți placă. Știu că mie îmi place.

P.S.: Tocmai din această cauză nu am mai postat pe blog în ultima perioadă. Am multe lucruri de făcut și foarte puțin timp liber la dispoziție. Să ne vedem cu bine!

*Sursă imagine*

7 gânduri despre „De ce am ales să fac voluntariat

  1. Good point,felicitari!Toti absolventii din ziua de azi nu vor deloc sa inceapa de undeva,ci vor direct pozitii de management si salarii de experti sau de specialisti.Toti vor case,masini si bani multiiii,sarind etapele atat de necesare in solidificarea carierei.
    Dupa niste ani,daca esti serios si implicat in ceea ce faci,vei obtine si bani multi si functii inalte!

    Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s