Student la Litere – Ce trebuie să știi (II)

Pentru că primul articol („Student la Litere – Ce trebuie să știi”) a avut un succes enorm, m-am gândit să scriu o continuare care să conțină și mai multe informații despre Facultatea de Litere. Știu sigur că te vor ajuta.

„Ce poți ajunge cu facultatea asta?”

Nu inginer sau medic, dar cred că era evident. Este adevărat că job-urile pentru absolvenții de Litere sunt destul de limitate, dar asta nu înseamnă că nu îți poți găsi ceva de lucru. Trebuie doar să ai ambiție și răbdare. La finalul facultății poți ajunge: traducător (dacă ai terminat Limbi Străine), copywriter (o meserie pe care pur și simplu o ador), content writer/editor/redactor pentru diferite site-uri sau ziare, scriitor (dacă ești talentat(ă). Nu toți absolvenții de Litere au ce trebuie pentru a scrie cărți), profesor…

„Pot preda imediat după terminarea studiilor?”

Foarte mulți oameni mi-au pus această întrebare. Poți preda doar dacă ai terminat Modulul Psihopedagogic! Acest modul durează 3 (trei) ani și este gratuit pentru studenții de la buget, dar dacă ai avut ghinionul să prinzi un loc la taxă, atunci va trebui să plătești. Cât? Nu știu! Poți întreba la universitate.

Te sfătuiesc să îl urmezi pentru că te va ajuta în viață mai mult decât crezi.

„Vreau să studiez limba X, dar nu o știu deloc!”

Întrebarea mea este următoarea: DE CE? De ce îți dorești să studiezi limba respectivă la facultate dacă nu o știi? Profesorii nu te vor „lua de la 0”. Vor presupune că ai ajuns în facultate cu niște noțiuni de bază. Este indicat să cunoști limba respectivă la un nivel mediu. Va trebui să citești cărți, să vorbești și să scrii în limba X, limbă pe care tu nu o cunoști. Gândește-te puțin la asta. Poți învăța germana/chineza/engleza în trei sau patru luni până când începe sesiunea?

„Sunt pasionat de citit, dar scrisul nu este chiar punctul meu forte. Oare îmi pot găsi locul la aceasta facultate?”

Dacă tot îți place să citești, de ce nu exersezi și arta scrisului? Sunt o mulțime de cărți și articole care te vor ajuta enorm. Este suficient să cauți pe Google/Youtube Creative writing. Vei găsi exerciții și sfaturi utile pentru a trezi scriitorul din tine. De multe ori acel scriitoraș doarme, iar datoria ta este să-l trezești. Nu avem nevoie de leneși, nu?

Da, poți intra la Litere și dacă nu ești vreun Shakespeare sau vreo J.K. Rowling.

„Ce îmi recomanzi să citesc în vacanță? Am intrat la Română-Engleză.”

Nu știu cât de multe cărți poți citi într-o vacanță, dar îți recomand următorii autori:

  • Mircea Eliade („Maitreyi”, „La țigănci” „Sacrul și profanul”)
  • Camil Petrescu („Patul lui Procust”, „Ultima noapte de dragoste…”)
  • Creangă (tot ce prinzi)
  • Caragiale (tot ce prinzi)
  • Ioan Slavici („Mara”, „Moara cu noroc”, „Pădureanca”)
  • Eminescu (tot ce prinzi)
  • Liviu Rebreanu („Ion”, „Pădurea Spânzuraților”, „Ciuleandra”)
  • Max Blecher („Inimi cicatrizate”)
  • Oscar Wilde („Portretul lui Dorian Gray”)
  • Goethe („Faust”)
  • Honoré de Balzac („Moș Goriot”, „Pielea de Sagri” – favorita mea, „Liturghia unui ateu”)
  • Shakespeare (tot ce poți citi)
  • Dostoievski („Idiotul”, „Crimă și pedeapsă”)
  • Lev Tolstoi („Război și pace”, ”Anna Karenina”)
  • George Bernard Shaw („Pygmalion”)
  • James Joyce („Portret al artistului în tinerețe”, „Ulise”)
  • Emily Bronte („La răscruce de vânturi”)
  • Mary Shelley („Frankenstein”)

Ți se par multe cărți? Să vezi câte vei avea de citit în facultate!

!!! Pentru informații despre examenul de admitere, burse și altele, intră pe site-ul facultății la care vrei să te înscrii. Nu te pot ajuta cu așa ceva.

Dacă mai ai întrebări, nu ezita să mă contactezi. De asemenea, te rog să distribui acest articol dacă te-a ajutat. Mulțumesc!

*Sursă imagine*

48 de gânduri despre „Student la Litere – Ce trebuie să știi (II)

  1. Bună. Intenționez să mă înscriu și eu la litere anul viitor. Mă gândeam că poate ai putea face o listă cu cărțile din care ai învățat in toți acești ani( anii facultății). Și nu ma refer la lista pe care ai scris-o deja cu cărțile care ar trebui citite, ci o lista cu cărțile din care ai învățat tehnicile de redactare și ce se mai învață. Cărțile din care predau profesorii. Sper ca m-am făcut înțeleasă. Eu am terminat liceul cu 4 ani in urmă și simt că ar trebui să mai recapitulez unele lucruri învățate. Mulțumesc

    Apreciat de 1 persoană

    1. Buna. Te-as fi ajutat cu placere, dar nu am cumparat decat carti de literatura (cand nu le gaseam in format electronic). 🙂 Oricum, fiecare universitate are o librarie in care poti gasi cartile profesorilor titulari.

      Apreciază

    1. Buna! Ce ai dori sa afli? Sesiunea este ca un BAC dat de doua ori pe an. Sfatul meu este sa citesti cursurile de acum. Nu vrei sa te trezesti in sesiune ca nu ai timp sa inveti. Nu lipsi de la cursuri… Nu stiu ce sa iti mai spun. Pune-mi intrebari. 🙂

      Apreciază

  2. Buna! In primul rand incep prin a marturisi faptul ca articolul tau m-a ajutat extrem de mult. In al doilea rand, as avea o singura intrebare, si anume: dupa terminarea studiilor la facultatea de Litere din Bucuresti si dupa ce ai urmat si profilul optional pedagogic, poti preda ca profesor si in alta tara? Multumesc anticipat.

    Apreciat de 1 persoană

    1. Buna, Larisa! Multumesc pentru cuvintele frumoase. Depinde unde doresti sa pleci, dar peste tot in lume trebuie sa urmezi si niste cursuri suplimentare. Iti dai seama, legi diferite, birocratie… Dar te poti angaja, asta trebuie sa tii minte.

      Apreciază

      1. Buna. Nu am găsit pe net,așa ca te voi întreba pe tine. La Universitatea București, facultatea de litere, specializare limba romană-limba engleză,se da examen de admitere sau se intra doar pe baza mediei de la bac? Dacă ai putea sa ma ajuți cu aceasta dilema ți-aș fii foarte recunoscătoare.

        Apreciază

  3. Salut! Eu am o intrebare legata de examenele/probele de admitere la romana engleza. Se dau doar din gramatica, nu? Caut pe cineva care sa imi dea ceva modele pt ca tot ce am gasit pe net sunt modele invechite. Nu pot sa nu spun si ca articolele tale sunt chiar de ajutor. In sfarsit, vad prima persoana care vorbește realist si spune informatii utile.

    Apreciază

  4. Mulțumesc frumos… ideea e că-mi place să scriu și mă gândeam să urmez și niște studii de specialitate, dar nu am foarte mult timp din cauza serviciului. Probabil că o să mă îndrept spre niște cursuri de scriere creativă.

    Apreciază

    1. Daca nu ai timp pentru facultate, cursurile de scriere creativa sunt foarte bune. Te sfatuiesc sa nu te duci la primul curs pe care il gasesti pe google. Fa niste „research” inainte, vezi cine este profesorul, cat dureaza, cat costa, daca iti ofera ce doresti…
      Multa bafta si spor la scris!

      Apreciază

  5. Hei, salut Bogdan! Ma poti lauri te rog in privinta unui aspect, si anume : la limba straina pe care ti-o alegi, sa luam ca exemplu germana, examenele pe care le vei da la aceasta limba vor fi in limba germana?
    Multumesc 🙂

    Apreciază

  6. Buna, eu as vrea sa dau la engleza-norvegiana, insa nu am cunostinte de limba norvegiana. Oare chiar nu o sa reusesc sa o invat in facultate de la 0? Si fiind a doua limba la alegere, o sa dau admitere din ea?

    Apreciază

    1. Buna! Admiterea difera de la facultate la facultate, nu iti pot spune daca vei da examen de admitere sau vei intra pe baza de dosar. Trebuie sa te interesezi personal pe site-ul lor sau la secretariat. In ceea ce priveste limba straina, conteaza cat de repede poti invata. Posibil sa dai de profesori care sa te ajute si sa te ia de la 0, posibil sa nu…
      Incearca sa gasesti pe facebook persoane care studiaza acelasi lucru. Oricum, de ce norvegiana? Limbile nordice sunt foarte complicate.

      Apreciază

      1. Adevarat, dar tocmai de asta sunt si atat de cautate.Spre exemplu, limbi precum araba sau turca, chineza sau japoneza sunt la mare cautare in ziua de azi, din ce am inteles.

        Apreciază

  7. Bună! Intenționez să studiez in Romania română/germana din toamna. Pentru limba germană am C1, certificat obținut în Germania.
    Partea cu limba romana implica doar literatura sau și fonetică/fonologie? Cat despre limba germană, e vorba de literatura, sau mai degrabă, de limba in toată splendoarea ei? Gramatica, fonetica s.a.m.d?

    Apreciază

  8. Buna,Bogdan! Sunt in clasa a 12-a. Ma intereseaza facultatea de litere, din Cluj,Babes-Bolyai,pe limba engleza. Imi poti da detalii despre admitere,cum se procedeaza,cum poti intra la fara taxa. Se tine cont de medie sau se intra pe baza de examen? Precizez (in caz ca este relevant ca am avut mereu medie de 8-9 la romana,iar la engleza am avut mereu 10 pe linie,desi nu ma consider la un nivel avansat,as spune ca e un nivel mediu) as vrea toate detaliile, ca, sincera sa fiu nu am idee cu ce se mănâncă facultatea. As aprecia orice informatie. Multumesc anticipat.
    P.S : articolul tau e cel mai relevant si realist mod de informare,pe care am reusit sa il gasesc. Deci,felicitări si multumim pentru ajutor!

    Apreciat de 1 persoană

  9. Acum întru în clasă a XII-a și am să dau la litere, însă voiam să întreb Dacă pe lângă cursurile normale, în facultate se pot face cursuri suplimentare pentru o limbă asiatică. Dar de la 0, cum ar fi mandarină. Am înțeles că se pot face, însă nu sunt sigură de asta.

    Apreciază

  10. Buna! În sfârșit, cineva care iti da informatii utile. Am mai citit ceva informatii, dar încă sunt nelămurită… La toamnă voi fi clasa a XI-a și vreau sa dau la Litere, specializarea română-franceza. Voi intra cu media de la bac si clasele IX-XII , iar la franceza voi da un examen? Multumesc anticipat!😊

    Apreciat de 1 persoană

    1. Buna! Iti multumesc pentru vizita! Asta nu pot sa iti raspund, din moment ce nu stiu universitatea la care doresti sa te inscrii. Nu va trebui sa dai examen la nimic daca inscrierea va fi pe baza de dosar. Vor conta numai media de BAC si media anuala, dar numai in cazul in care un alt candidat va avea aceeasi medie de BAC. Succes!

      Apreciază

      1. Buna !Am citit articolul tocmai acum căutând sfaturi legate de facultatea de litere .Intenționez sa urmez aceasta facultate după terminare studiilor liceale ,aflându-ma in clasa a 10 a (urmând a trece in clasa a 11 a)cred ca timpul îmi mai permite a ma mai gandi asupra viitorului meu .Dar in principiu as dori sa intreb :este bine a urma limba romana și o limba modernă adică discipline cum s-ar spune de baza ?Pentru ca gândindu-ma la pasiunea mea de a face comparație intre opere și de a caută motive comune de regula sau teme ,influente și de a le analize as vrea literatura universala și comparata sau literatura romana și literatura comparata .Sunt bune aceste secții și oferă aceleași oportunități de angajare sau de studiu la nivel de masterat (fiind pasionata și de limbile clasice ma gândesc si la lingvistica dupa terminarea licenței ) ?Multumesc mult!

        Apreciază

      2. Buna, Ioana! Eu am terminat Limba si Literatura Romana-Engleza, insa am avut si cursuri de literatura comparata. In ceea ce priveste oportunitatea de angajare, sa stii ca tine de fiecare persoana in parte. Masterul il poti face indiferent de facultatea absolvita. Unii specialisti in recrutare chiar recomanda un program de masterat diferit fata de licenta. Multa bafta!

        Apreciază

  11. Hei !Inca de când eram mică mi-am pus in minte dorința de a deveni profesoara de romana și a face cercetare in literatura,inafara de idealulde a îmi face publicată Creația (scriu poezie ,proza și eseistica ).As dori sa intreb :pentru a reusi sa faci cercetare trebuie sa fii cel mai bun măcar la o disciplina și sa te pui bine pe lângă un profesor de regula ?Si pe ce domenii s-ar putea intra usor in cercetare ?

    Apreciază

    1. Buna! Te felicit pentru pasiunea ta. Teoretic, pentru a deveni cercetator trebuie sa stapanesti domeniul respectiv. Altfel ce fel de cercetare vei face? Nu iti pot oferi detalii despre cercetare, pentru ca nu m-am intalnit cu asa ceva la Litere. La licenta si la disertatie vei scrie niste lucrari. Considera-le ca un antrenament pentru cercetare. Atunci vei stii cu adevarat daca vrei sa faci asta. Poti intreba un profesor universitar, poate cunoaste mai multe detalii.
      Multa bafta!

      Apreciază

  12. Bună! Eu în prezent urmez cursurile unei facultăți (nu tocmai ușoară și care durează 6 ani). Totuși, îmi doresc enorm de mult sa fac și facultatea de Litere. Am cunoscut câteva persoane care au reușit sa facă două facultăți în același timp, însă îmi este puțin teama sa încerc pentru ca nu vreau sa abandonez niciuna. Din experienta ta proprie, crezi ca acest lucru este realizabil? Dacă îmi gestionez bine timpul și învăț din timp, crezi ca se poate sa fac facultatea de Litere în paralel cu o alta? Mulțumesc anticipat!

    Apreciat de 1 persoană

    1. Buna, Lena! O sa ai mult de citit, multe lucrari de facut plus cursuri si practica… Nu stiu ce sa spun. Totul depinde de orar si de profesori. Ce te faci in sesiune cand va trebui sa inveti pentru 2 facultati? Mai intreaba studentii despre programul lor si vezi daca este ok sau nu. Bafta!

      Apreciază

  13. Buna! Eu sunt la Litere, engleza-romana. Lucrarea de licenta trebuie sa fie in limba engleza sau pot alege si din domeniul limbii si literaturii romane? Multumesc.

    Apreciază

  14. Bună!
    Ma gândesc sa dau la Facultatea de Litere anul viitor
    As avea însă o întrebare
    La limbi străine, poți alege orice limba?
    Și spre exemplu am auzit de persoane care au plecat cu burse în tarile a caror limba studiau
    Este adevărat?

    Apreciază

    1. Buna! Depinde de fiecare universitate in parte (eu am avut de ales romana, franceza si engleza, dar la UniBuc poti alege mai multe). Da, poti pleca cu o bursa Erasmus un semestru sau un an universitar. Eu am plecat in Spania, dar am studiat Filologie Engleza. A fost o experienta pe care o recomand din toata inima, o sa vezi altfel lumea dupa ce te intorci.

      Apreciază

Lasă un comentariu