Student la Litere – Ce trebuie să știi (II)

Pentru că primul articol („Student la Litere – Ce trebuie să știi”) a avut un succes enorm, m-am gândit să scriu o continuare care să conțină și mai multe informații despre Facultatea de Litere. Știu sigur că te vor ajuta.

„Ce poți ajunge cu facultatea asta?”

Nu inginer sau medic, dar cred că era evident. Este adevărat că job-urile pentru absolvenții de Litere sunt destul de limitate, dar asta nu înseamnă că nu îți poți găsi ceva de lucru. Trebuie doar să ai ambiție și răbdare. La finalul facultății poți ajunge: traducător (dacă ai terminat Limbi Străine), copywriter (o meserie pe care pur și simplu o ador), content writer/editor/redactor pentru diferite site-uri sau ziare, scriitor (dacă ești talentat(ă). Nu toți absolvenții de Litere au ce trebuie pentru a scrie cărți), profesor…

„Pot preda imediat după terminarea studiilor?”

Foarte mulți oameni mi-au pus această întrebare. Poți preda doar dacă ai terminat Modulul Psihopedagogic! Acest modul durează 3 (trei) ani și este gratuit pentru studenții de la buget, dar dacă ai avut ghinionul să prinzi un loc la taxă, atunci va trebui să plătești. Cât? Nu știu! Poți întreba la universitate.

Te sfătuiesc să îl urmezi pentru că te va ajuta în viață mai mult decât crezi.

„Vreau să studiez limba X, dar nu o știu deloc!”

Întrebarea mea este următoarea: DE CE? De ce îți dorești să studiezi limba respectivă la facultate dacă nu o știi? Profesorii nu te vor „lua de la 0”. Vor presupune că ai ajuns în facultate cu niște noțiuni de bază. Este indicat să cunoști limba respectivă la un nivel mediu. Va trebui să citești cărți, să vorbești și să scrii în limba X, limbă pe care tu nu o cunoști. Gândește-te puțin la asta. Poți învăța germana/chineza/engleza în trei sau patru luni până când începe sesiunea?

„Sunt pasionat de citit, dar scrisul nu este chiar punctul meu forte. Oare îmi pot găsi locul la aceasta facultate?”

Dacă tot îți place să citești, de ce nu exersezi și arta scrisului? Sunt o mulțime de cărți și articole care te vor ajuta enorm. Este suficient să cauți pe Google/Youtube Creative writing. Vei găsi exerciții și sfaturi utile pentru a trezi scriitorul din tine. De multe ori acel scriitoraș doarme, iar datoria ta este să-l trezești. Nu avem nevoie de leneși, nu?

Da, poți intra la Litere și dacă nu ești vreun Shakespeare sau vreo J.K. Rowling.

„Ce îmi recomanzi să citesc în vacanță? Am intrat la Română-Engleză.”

Nu știu cât de multe cărți poți citi într-o vacanță, dar îți recomand următorii autori:

 • Mircea Eliade („Maitreyi”, „La țigănci” „Sacrul și profanul”)
 • Camil Petrescu („Patul lui Procust”, „Ultima noapte de dragoste…”)
 • Creangă (tot ce prinzi)
 • Caragiale (tot ce prinzi)
 • Ioan Slavici („Mara”, „Moara cu noroc”, „Pădureanca”)
 • Eminescu (tot ce prinzi)
 • Liviu Rebreanu („Ion”, „Pădurea Spânzuraților”, „Ciuleandra”)
 • Max Blecher („Inimi cicatrizate”)
 • Oscar Wilde („Portretul lui Dorian Gray”)
 • Goethe („Faust”)
 • Honoré de Balzac („Moș Goriot”, „Pielea de Sagri” – favorita mea, „Liturghia unui ateu”)
 • Shakespeare (tot ce poți citi)
 • Dostoievski („Idiotul”, „Crimă și pedeapsă”)
 • Lev Tolstoi („Război și pace”, ”Anna Karenina”)
 • George Bernard Shaw („Pygmalion”)
 • James Joyce („Portret al artistului în tinerețe”, „Ulise”)
 • Emily Bronte („La răscruce de vânturi”)
 • Mary Shelley („Frankenstein”)

Ți se par multe cărți? Să vezi câte vei avea de citit în facultate!

!!! Pentru informații despre examenul de admitere, burse și altele, intră pe site-ul facultății la care vrei să te înscrii. Nu te pot ajuta cu așa ceva.

Dacă mai ai întrebări, nu ezita să mă contactezi. De asemenea, te rog să distribui acest articol dacă te-a ajutat. Mulțumesc!

*Sursă imagine*

Anunțuri

9 gânduri despre „Student la Litere – Ce trebuie să știi (II)

 1. Bună. Intenționez să mă înscriu și eu la litere anul viitor. Mă gândeam că poate ai putea face o listă cu cărțile din care ai învățat in toți acești ani( anii facultății). Și nu ma refer la lista pe care ai scris-o deja cu cărțile care ar trebui citite, ci o lista cu cărțile din care ai învățat tehnicile de redactare și ce se mai învață. Cărțile din care predau profesorii. Sper ca m-am făcut înțeleasă. Eu am terminat liceul cu 4 ani in urmă și simt că ar trebui să mai recapitulez unele lucruri învățate. Mulțumesc

  Apreciat de 1 persoană

  1. Buna. Te-as fi ajutat cu placere, dar nu am cumparat decat carti de literatura (cand nu le gaseam in format electronic). 🙂 Oricum, fiecare universitate are o librarie in care poti gasi cartile profesorilor titulari.

   Apreciază

  1. Buna! Ce ai dori sa afli? Sesiunea este ca un BAC dat de doua ori pe an. Sfatul meu este sa citesti cursurile de acum. Nu vrei sa te trezesti in sesiune ca nu ai timp sa inveti. Nu lipsi de la cursuri… Nu stiu ce sa iti mai spun. Pune-mi intrebari. 🙂

   Apreciază

 2. Buna! In primul rand incep prin a marturisi faptul ca articolul tau m-a ajutat extrem de mult. In al doilea rand, as avea o singura intrebare, si anume: dupa terminarea studiilor la facultatea de Litere din Bucuresti si dupa ce ai urmat si profilul optional pedagogic, poti preda ca profesor si in alta tara? Multumesc anticipat.

  Apreciat de 1 persoană

  1. Buna, Larisa! Multumesc pentru cuvintele frumoase. Depinde unde doresti sa pleci, dar peste tot in lume trebuie sa urmezi si niste cursuri suplimentare. Iti dai seama, legi diferite, birocratie… Dar te poti angaja, asta trebuie sa tii minte.

   Apreciază

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s