Să descoperim Alexandra Palace – Londra

Când te duci în Londra vrei să vizitezi Big Ben, London Bridge, Buckingham Palace și celelalte atracții din centrul orașului, dar am aflat că foarte multe persoane nu știu de existența Palatului Alexandra (Alexandra Palace). De altfel, nici eu nu am știut de el. De ce să mint? Cred că în cei trei ani de blogging ți-ai dat seama că îmi place să spun lucrurilor pe nume. O fi bine oare?

Palatul nostru (jur că aș construi un palat pentru toți cititorii mei doar pentru a ne întâlni față-n față) se află undeva departe de agitația și gălăgia orașului, pe un deal verde scos parcă din romanele victoriene. Pe timpul primăverii este o plăcere să iei la pas liniștitele alei îmbrățișate de crengile copacilor înfloriți. Este un loc în care te duci pentru a-ți relaxa, pentru câteva ceasuri, timpanele obosite de atât de multe claxoane, bormașini și sutele de limbi vorbite în capitală. Este un loc în care plămânii tăi vor respira un aer acceptabil, nu celebrul smog. De ce am spus „aer acceptabil”? Știm cu toții care este calitatea aerului din Londra, nu mai este niciun secret că orașul se află sub asediul noxelor. Chiar dacă palatul se află destul de departe de centrul Londrei, asta nu înseamnă că este complet ferit de poluarea de acolo. Aerul circulă și poartă cu el semnele „civilizației”.

Pentru că Universul complotează împotriva mea, am ajuns la palat într-o zi friguroasă și înnorată. Puteam trăi și cu asta, nu era problemă, doar că un rău nu vine niciodată singur. Pe lângă vântul infernal, am descoperit că palatul era în plină renovare. Păi ce-ai făcut, mă nene, mă? Chiar și Brendan Van Son se plângea în unele clipuri că toate castelele și palatele din Europa sunt în renovare. Se pare că a avut dreptate. Este frustrant să vezi garduri albastre în fața clădirii pe care ai vrut să o fotografiezi…

IMG_6033.JPG
Antena BBC

alexandrapalace_33588208281_o.jpg

Palatul a fost deschis în anul 1873, dar la scurt timp a devenit victima unui incendiu de mari proporții.

Ally_Pally_on_Fire_ILN_1873size1-800x400.jpg
Incendiul din 1873

În 1875, noul palat avea să-și întâmpine admiratorii cu o incredibilă orgă Henry Willis.

lne_bcmu_ldbcm_2010_30_large1-800x400.jpg

În următorii ani, Alexandra Palace a găzduit numeroase evenimente (parade de cai, lansarea dirijabilului creat de către Dr. Barton în 1888 etc.), iar în 1936 publicul avea să viziteze gratuit palatul și împrejurimile.

Dr-Barton-800x400.jpg
Dr. Barton și Dirijabilul

Chiar și celebrul prim-ministru, William Churchill, a ținut un discurs în anul 1913, în sala cea mare a palatului, dar din cauza acusticii sălii, discursul său a fost auzit doar de persoanele din primul rând. Se mai întâmplă și în zilele noastre într-o țară balcanică. Oare cum se numea? România cumva?

GH-towards-willin-organ-lined-with-bedsused-as-hanging-space-800x400.jpg
Sala cea mare

Alexandra Palace nu a fost ferit nici de primele Războaie Mondiale, servind în Primul Război Mondial drept spital pentru răniți și tabără pentru refugiații belgieni, germani și austrieci. În cel de-al Doilea Război Mondial, clădirea a fost bombardată, iar porțiunea de nord a rămas fără acoperiș, expunând valoroasa orgă.

Bijou-Theatre-Hospital-LDBCM_2000_104_3-800x400.jpg
Spitalul improvizat în teatrul palatului

Pe 2 Noiembrie 1936, în studioul BBC aflat în interiorul palatului, s-a transmis prima emisiune de televiziune publică de înaltă calitate. Putem spune că acolo s-a născut BBC-ul pe care îl știm astăzi.

AlexandraPalace.jpg

Tind să cred că această clădire nu a fost dorită acolo, deoarece în 1980 a avut loc un al doilea incendiu. De data aceasta, incendiul a făcut pagube mult mai mari, distrugând aproape tot palatul. Din fericire, clădirea nu a fost lăsată să se dărâme ca-n România, iar la scurt timp au fost începute lucrările de reconstrucție, finalizându-se opt ani mai târziu.

6426661621_b7188d47ea_o.jpg
Alexandra Palace după cel de-al doilea incendiu

În ziua de azi, la Alexandra Palace se organizează MTV European Music Awards (EMA), concerte ale artiștilor în vogă, dar și expoziții sau conferințe. Pe timpul zilei poți să patinezi pe gheață (sau trebuia să spun „ghiață”?), să bei o cafea sau un ceai la  Phoenix Bar and Kitchen, să joci golf și multe altele. Este un loc pentru toate vârstele. Pentru copii a fost construit un parc de aventură, cu tiroliene și alte „delicii” pentru  aventurieri.

Palatul se găsește la următoarea adresă: Alexandra Palace Way, London, N22 7AY

Pentru a ajunge acolo, ai mai multe opțiuni:

  • Metrou: cobori la stația Wood Green
  • Autobuz: traseul W3
  • Tren: stația Alexandra Palace Rail
  • Taxi (dacă te dau banii afară din casă)

Ți-a plăcut acest articol? Dacă da, cred că și prietenii tăi vor vrea să-l citească! Dă un share, fă un bine! 🙂

*Sursă imagini vechi. Fotografiile recente îmi aparțin. Este interzisă utilizarea fotografiilor realizate de mine fără acordul meu scris. Mulțumesc!*

7 gânduri despre „Să descoperim Alexandra Palace – Londra

Lasă un comentariu