De ce ar trebui să înscrii pentru o bursă Erasmus

Prin 2015 am scris un mic ghid pentru studenții care doreau să plece cu o bursă Erasmus, dar nu știau despre ce este vorba. Ei bine, acum mi-am dat seama că în acel ghid nu am discutat prea mult despre motivele pentru care ai vrea să trăiești (sau să supraviețuiești, depinde de persoană) în altă țară. Ca să nu o mai lungesc, iată motivele pentru care ar trebui să te înscrii în Erasmus:

  1. Ai posibilitatea de a trăi, ce-i drept pentru o perioadă limitată (un semestru sau un an întreg), într-o țară străină. În plus, ești și plătit pentru a face asta! Sună extrem de bine, nu? OK, poate că am exagerat puțin la partea cu plata, dar primești o bursă care te va ajuta să supraviețuiești în țara aleasă fără a ajunge să cerșești prin intersecții. Nu îți imaginezi cât de mult te poate schimba experiența asta și îți garantez că vei vedea atât țara natală, cât și viața ta cu alți ochi. Nu mă crezi? Treaba ta…
  2. Vei călători destul de mult și pe bani puțini. De obicei, birourile ESN (Erasmus Student Network) organizează excursii gratuite sau contra cost în orașele/țările vecine, cel puțin așa a fost în cazul meu. Era mult mai accesibil să vizitezi Portugalia decât Spania. Eh, avantajul (sau dezavantajul?) de a trăi la graniță cu Portugalia… În cazul excursiilor contra cost, să știi că prețul nu este exagerat. Dacă nu-ți dai toți banii pe cazare, mâncare și băutură, te poți răsfăța cu o excursie plătită. Dacă primești bani cu sacul de acasă, poți merge în orice excursie dorești. Crede-mă că am văzut cazuri și e frustrant. Deci, pregătește-te psihic, poate și financiar!
  3. Te vei împrieteni cu oameni din diverse „colțuri” ale lumii. Este un motiv foarte bun pentru care ar trebui să intri în „secta” Erasmus. Îți vei dezvolta cultura generală și abilitățile lingvistice. Este recomandat să vorbești încă din primele zile cu persoane din țara gazdă. Astfel, o să înveți limba vorbită acolo cât ai bate din palme, în plus, este gratis! Vorbitul cu localnicii este cel mai bun curs intensiv.
  4. O să descoperi că ai talente ascunse. Poate vei afla că ești un bucătar mai bun decât participanții la Master Chef sau alte emisiuni gastronomice. Chiar dacă în țară abia reușeai să îți fierbi un ou fără a da foc bucătăriei, acolo poate că te vei autodepăși și vei prepara adevărate opere de artă. Știi cum se spune, „nevoia te învață”.
  5. Cursurile nu se compară cu cele din România, sunt MULT mai bine organizate, iar profesorii sunt foarte deschiși. Ptiu! Am ajuns la partea cu educația. Cine mai are chef de școală când sunt atât de multe locuri de vizitat și atât de mulți oameni de cunoscut? Pe bune vorbesc, eu abia așteptam să plec de la facultate. Chiar dacă era mai bine decât în țară, o vedeam ca pe o tortură. Când știi că un oraș întreg așteaptă să fie descoperit, parcă nu-ți mai vine să înveți și să te concentrezi pe ce ai de făcut. Cu toate astea, nu ar trebui să neglijezi școala pentru că s-ar putea să ai o surpriză neplăcută la sfârșitul semestrului. O restanță în străinătate este de evitat, ascultă ce-ți spun!

Ce zici? Te-am convins?

*Sursă imagine*

3 gânduri despre „De ce ar trebui să înscrii pentru o bursă Erasmus

Lasă un comentariu