5 sfaturi utile pentru viitorii fotografi de stradă

Vrei să fotografiezi oameni pe stradă? Vrei să „furi” momente din viața de zi cu zi? Atunci ar trebui să te gândești serios la fotografia de stradă. Am mai vorbit despre acest tip de fotografie și în alte postări, este foarte ușor să intuiești cu ce se „mănâncă”. Practic, îți iei aparatul de fotografiat, telefonul, cartoful (da, nu râde, poți face fotografii și cu cartoful. Nu mă crezi? Ia vezi asta!) și ieși la fotografiat străzile și oamenii pe care îi întâlnești. Fără oameni, fotografia de stradă ar fi plictisitoare. De fapt, este o întreagă dezbatere pe tema asta: ar trebui sau nu considerată „fotografie de stradă” o imagine care surprinde o locație fără elemente umane? S-ar încadra imaginea în fotografia de stradă sau în fotografia arhitecturală? Este un subiect mult prea amplu și cred că o să scriu o postare despre asta în viitor. Oricum, ai venit aici pentru sfaturile promise, nu? Ar fi mare păcat să-mi bat joc de tine și să scriu despre altceva. Trebuie să știi că astăzi este ziua ta norocoasă și nu-mi arde de glume și de titluri „click bait”. Vrei sfaturi? Uite-le:

  • Aparatura nu ar trebui să te preocupe. Da, ai auzit bine! În fotografia de stradă aparatura contează foarte puțin. Bineînțeles, dacă vrei să surprinzi imagini de o calitate superioară, poți cumpăra echipament care valorează mai mult decât apartamentul (sau casa) în care locuiești. Totuși, poți realiza fotografii cu impact și fără camere de mii de euro. Vreau să cred că eu am reușit acest lucru. Seria fotografică numită ”Vigo – The Streets” a fost realizată cu o cameră compactă veche (Panasonic DMC-LS 80) de doar 8 megapixeli. Nu am fundalul acela blurat, cunoscut și sub numele de „bokeh”, nu am super detalii, dar am surprins destul de bine atmosfera orașului. Puteți vedea seria pe pagina mea de facebook:

https://www.facebook.com/media/set/?set=a.568318073362195.1073741830.485211701672833&type=1&l=2a81aa8f04

  • Încearcă să fii cât mai „invizibil”. Fotografia de stradă ar trebui să surprindă reacții autentice, iar atunci când văd aparatul de fotografiat, oamenii se schimbă. Unii sunt total nepăsători, pur și simplu nu „își bat capul” cu tine și te lasă să-ți faci treaba, în vreme ce alții intră în panică conștientizând  faptul că sunt fotografiați. O cameră de mici dimensiuni scade riscul de a fi observat de cineva, în plus, este mult mai ușoară și comodă.
  • Nu te certa cu subiecții! Dacă individul te-a văzut că l-ai fotografiat și te roagă să ștergi fotografia, nu te certa cu acesta. Unii oameni reacționează foarte urât când sunt fotografiați fără acordul lor. Dacă îți cere să ștergi fotografia, mai întâi încearcă să îi explici ce faci, spune-i să îți lase o adresă de mail/facebook etc. pentru a-i trimite imaginea. Eventual, îi poți cere să pozeze. Toată lumea este fericită: tu ai rămas cu imaginea dorită, subiectul s-a ales cu o mini ședință foto gratis! Dacă nu înțelege (mai sunt oameni) și începe să fie agresiv și să te amenințe, șterge imaginea și pleacă de acolo fără a comenta. Cu toate că legea spune clar că este ilegal să distrugi obiectele altor persoane, nu merită să te alegi cu echipamentul făcut praf și cu o ciomăgeală pentru o simplă poză. Ai grijă! Măcar tu să arăți că ești civilizat…
  • Să nu-ți fie frică să interacționezi cu oamenii. Cu toate că unii fotografi de stradă spun că nu ar trebui să vorbești cu subiecții, eu sunt de părere că poți face ce vrei. Este arta ta! Nu ar trebui să te intereseze concepțiile altora. Ai văzut o persoană îmbrăcată interesant și nu ai posibilitatea de a o poza fără să știe? Du-te la ea și cere-i acordul! Spune-i că îți place modul în care s-a îmbrăcat. De cele mai multe ori vei primi un răspuns pozitiv. Mai sunt unele persoane care îți vor povesti diferite întâmplări amuzante, amintiri din copilărie și câte și mai câte… Nu-ți pică limba dacă interacționezi cu oamenii pe care-i fotografiezi.
  • Dacă îți este frică de reacțiile oamenilor, nu te uita în ochii lor. Am momente în care și eu mai aplic această tehnică și trebuie să recunosc, este foarte eficientă. Nu vrei ca individul să intre în vorbă cu tine? Nu vrei să vadă că l-ai fotografiat? Fă-l să creadă că ai imortalizat clădirea din spate sau mașina care tocmai a trecut. De fapt, prefă-te că te interesează orice altceva. Merge aproape întotdeauna, depinde cât de bine joci teatru. Poți intra în pielea turistului zăpăcit, care este observat, dar este de fiecare dată lăsat să se bucure de peisaj. Acum să fim sinceri, de câte ori i-ai spus chinezului cu pantalonii trași până la gât să nu mai facă poze? Să recapitulăm: nu te uita în ochii subiectului imediat după ce l-ai fotografiat. Dacă ai sânge în… jugulară, poți să te uiți, nu te reține nimeni. Ca bonus poți băga și un zâmbet tâmp, măcar să fii sigur că o să își vadă de treaba lui.

Și pentru că sunt generos, îți voi oferi un al șaselea sfat la prețul modic de 10 euro! N-ai bani? Am încercat și eu…  Ok, ți-l spun gratis: caută clădiri sau picturi neobișnuite și așteaptă să intre cineva în cadru.

30588694213_39b42bd363_o.jpg

(Am surprins imaginea de mai sus în Centrul Vechi din București)

*Imaginea cu aparatul foto a fost preluată de aici*

11 gânduri despre „5 sfaturi utile pentru viitorii fotografi de stradă

    1. Sigur ca DA! Studiile in domeniul fotografiei (de toate tipurile) sunt optionale. Daca vrei sa inveti setarile si diferite tehnici speciale, poti apela la un curs autorizat, iar la final vei primi o diploma, sau le poti invata acasa. Facultatile de fotografie sunt mult prea scumpe si nu te ajuta la nimic daca iti lipseste talentul. Eu am o multime de fotografii de strada facute cu telefonul. Stii ce zicea un nene fotograf? „Cea mai buna camera este cea pe care o ai la indemana.” – Chase Jarvis. Nu lasa aparatura sa te incurce. Daca stii cateva reguli si ai imaginatie, nici nu iti trebuie camere de mii de euro.

      Apreciază

Lasă un comentariu