Gloria Cassens – Când pasiunea întrece condiția

Înainte să încep acest articol, trebuie să vă spun că nu am dispărut. Este adevărat că am lipsit destul de mult, am foarte multe zile „moarte”, dar pur și simplu viața mea s-a schimbat mult, este mult mai încărcată față de momentul în care am început să scriu aici. Blog-ul nu este mort, prefer să spun că este în comă, dar presimt că își va reveni. Când? Numai timpul o poate spune…

Gloria Cassens. Dacă mi-ar fi spus cineva numele acesta acum câteva zile, aș fi zis că este un nume ca toate celelalte. Să-mi fie rușine! Gloria este ceea ce numesc un „artist pur”. De ce pur? Pentru că această femeie nu are pregătire în domeniul artei. Se bazează doar pe intuiție, pe acea scânteie artistică din sufletul său. Trebuie să recunosc că m-am uitat de mai multe ori la filmulețul în care era prezentată viața Gloriei, iar de fiecare dată am rămas uimit de modul în care vede lumea.

chi-8homeless-20130121.jpg

           (Clint makes his own jewelry with coins in Waukegan – Gloria Cassens)

Gloria Cassens duce o viață foarte modestă: locuiește într-o cameră mică de hotel, iar în timpul săptămânii mănâncă într-un centru de caritate. Așadar, nu este o persoană care se scaldă în bani și investește mii de dolari în aparatură pentru a-și astâmpăra pofta de frumos (sau urât, depinde fiecare cum vede situația). În filmulețul realizat de Nancy Stone, fotojurnalist pentru Chicago Tribune, Gloria mărturisește că a intrat în lumea fotografiei după ce a găsit un telefon mobil într-un tren. Acel telefon mobil a reprezentat poarta de acces într-o lume necunoscută, a fost acel dulap fermecat care duce în Narnia. De la descoperirea acestei forme de artă, viața Gloriei s-a schimbat. Nu mai era obligată să cutreiere străzile orașului Chicago fără un scop anume. Cu ajutorul fotografiei putea să evadeze, măcar pentru o clipă, din lumea rece și nepăsătoare în care trăia. Printre norii negri izbuteau să iasă mici raze de lumină…

A continuat să realizeze fotografii cu telefonul mobil până când, cu ajutorul programului de caritate, a reușit să cumpere un aparat de fotografiat adevărat. Fotografa noastră cu talent înnăscut spune că în fiecare an, organizația care o ajută să supraviețuiască aranjează un eveniment în care persoanele cu probleme financiare își pot vinde fotografiile. Eu sunt de părere că este o idee excelentă. Acei oameni vor vedea că munca lor chiar este apreciată și valorează ceva. Când vom vedea așa ceva și în România?

chi-11homeless-20130121.jpg

(Red Line exit of the CTA on State Street in Chicago – Gloria Cassens)

Gloria Cassens dorește să arate prin fotografiile sale că printre magazinele de „fiță”, zgârie-nori, multinaționale și „oameni fericiți”, există și oameni pentru care viața nu a fost atât de generoasă, oameni care se străduiesc să supraviețuiască cu puținul pe care îl au. Trecând la rândul său printr-o perioadă dificilă, Gloria surprinde cu măiestrie adevărata față a străzilor din Chicago.

Acum stau și mă uit la noi. Chiar dacă spunem că o ducem rău, cel puțin avem ce mânca, avem unde dormi și din când în când ne putem îndeplini câte o dorință. Acei oameni nu au posibilitățile noastre, dar au voința de a continua, de a spera că mâine poate va fi o zi mult mai bună. Sincer să fiu, sunt foarte mulți fotografi care mă inspiră, dar niciunul nu m-a impresionat așa cum a făcut-o Gloria Cassens, fotograful de stradă care chiar simte și înțelege strada.

Vă invit să îi admirați fotografiile accesând link-ul oferit mai jos, dar mai întâi ar trebui să vă uitați la filmulețul în care este prezentată viața acesteia.

* Sursă imagini: http://galleries.apps.chicagotribune.com/chi-130405-gloria-cassens-photography-pictures/ *

3 gânduri despre „Gloria Cassens – Când pasiunea întrece condiția

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s