De la Litere la Kinetoterapie | De ce trebuie să-ți urmezi visul

Dacă mi-ai urmărit blogul, înseamnă că ai văzut ce facultate am terminat. Dacă ești nou aici, îți voi povesti. Am terminat Facultatea de Litere, specializarea Limba și Literatura Română – Engleză, iar contrar părerilor generale, chiar a fost o facultate grea, nu a fost „balet”, am învățat pentru că am dorit să fac ceva (util) în viață. În momentul acela nici nu mă gândeam unde voi ajunge… Îmi tot făceam planuri că voi ajunge jurnalist, scriitor, că voi fi angajat într-o multinațională din Pipera dând click-uri în neștire și așteptând ca ziua să treacă. Aveam până și un plan de rezervă: puteam oricând să îmi dau titularizarea, chiar dacă nu îmi doream acel lucru, măcar nu aș fi murit de foame.

Viața te duce pe cele mai ciudate căi.

Am aflat acest lucru în vacanța de vară. Din curiozitate am căutat job-uri de profesor în Marea Britanie. Știam că acolo sistemul de învățământ este diferit, iar munca profesorilor este mai lejeră și mai bine plătită. Tot căutând oferte de muncă, am dat peste un anunț: ”Teaching Assistant (Romanian Speaking)”. Nu aveam cum să ajung profesor, nu din prima, trebuia să fac alte cursuri acolo, dar eram pregătit (așa credeam atunci). Curios din fire, am aplicat, nu mi-am pus prea multe întrebări. Să fiu sincer, chiar nici nu visam să mă contacteze, a fost doar un experiment. După vreo două zile de la aplicare, primesc un email. Voiau să mă cunoască, să afle mai multe despre mine și despre planurile mele. Nu le-am răspuns, am ignorat mesajele care au venit în continuare, mesaje care nici acum nu se opresc. De ce am făcut asta, o să afli imediat.

Ne mișcăm, suntem vii!

Da, am refuzat o posibilă (a se citi bine„posibilă”, nu știu dacă m-ar fi acceptat pe mine, proaspăt absolvent fără prea multă practică) angajare în sistemul de învățământ britanic, dar am avut un motiv bine întemeiat: doream să ajung kinetoterapeut/fizioterapeut mai nou. Această dorință a apărut în anul II de facultate, în timp ce mă aflam în Spania. Acolo am cunoscut o fată care era studentă la această specializare, iar când am auzit ce face, pur și simplu am rămas fascinat. Mi-am zis în mintea mea: „Kinetoterapeut… Asta voi ajunge și eu!” Tot aveam de gând să mă înscriu la un curs de instructor de fitness, dar era inutil, mi-ar fi luat locul oricând un absolvent de Kinetoterapie.

Nu am renunțat la acest vis, iar acum sunt student la facultatea pe care mi-am dorit atât de mult să o urmez. Este grea, nu mai am timp nici să scriu câte ceva pe blog, dar o să merite, știu sigur. Învăț/sufăr acum pentru a ajuta persoanele care sunt în suferință. În ultimul timp, numărul persoanelor care au nevoie de recuperare medicală a crescut enorm. De vină sunt: stilul de viață sedentar, orele multe petrecute la birou în fața calculatorului, accidentele de toate tipurile etc. Toți avem nevoie de ajutor sau vom avea nevoie cândva…

Dacă eu am putut, poți și tu! Vrei să schimbi ceva în viața ta, dar îți este frică? Riscă! Câteodată chiar poți să-ți schimbi viața, trebuie doar să crezi în tine și să ai un țel. Dacă nu vei face ce-ți place, vei constata că ai trăit degeaba. O viață avem și nu trebuie să o irosim, ar trebui să lăsăm ceva în urmă, ceva de care să fim mândri și noi și persoanele care ne cunosc. De ce am ajuns abia acum la Kinetoterapie? De ce nu am mers de la început acolo? Eu sunt de părere că atunci nu „deblocasem nivelul” (v-am mai spus că-mi plac jocurile?). Trebuie să te cunoști destul de bine pentru a afla ce vrei să faci cu viața ta. Nu îmi pare rău că am terminat Română – Engleză, ci din contră, îmi prinde bine! Nu strică să ai habar de mai multe discipline. Trebuie să învățăm mult, omul are datoria de a se educa. Fără educație, omul nu este decât un simplu animal. Învață, riscă!

Vrei să te duci la Facultatea de Kinetoterapie? Dă click aici și citește articolul scris special pentru viitorii studenți la Kinetoterapie! 

*Sursă imagine.*

20 de gânduri despre „De la Litere la Kinetoterapie | De ce trebuie să-ți urmezi visul

  1. După ce ți-am citit articolul mi-am dat seama că am făcut bine ascultându-mi inima. De când mă știu am zis că vreau să merg la facultatea de Litere și nimic nu mă va opri să ajung acolo. Dar iată-mă acum studentă la facultatea de Istorie, asta fiindcă mi-am ascultat vocea interioară care m-a împins spre acest lucru. Deși mereu mă gândesc dacă nu cumva a fost o alegere pripită având în vedere faptul că ideea cu istoria a început să-mi surâdă cel mai mult de abia în clasa a XII-a. Dar eu merg și pe ideea de predestinare și cred cu tărie că locul meu este la istorie, altfel ceva m-ar fi impiedicat să ajung acolo. Totuși, nu regret absolut deloc alegerea făcută și-mi dau seama că pe zi ce trece istoria și tot ce ține de ea mă fascinează și nu mă văd făcând altceva. Mai stau câteodată și mă gândesc și la Litere, dar poate, doar poate, voi face și facultatea de Litere. Acum depinde unde mă duce viața.
    Mă bucur în schimb că tu ai ales în final ceea ce vrei cu adevărat să faci și-ți urez succes în tot ceea ce va urma.

    Apreciat de 3 persoane

  2. Mă bucur că te-ai reprofilat…având în vedere că eu fac parte din categoria mai sus descrisă: fost absolvent de limbi străine care dă click-uri într-o multinațională vestită ahahhahah…..chiar aș avea nevoie de kinetoterapie ahahha ….iar de reprofilat…hmm…nu e exclus. Cred totuși că indiferent de ceea ce faci într-o anumită etapă a vieții tale trebuie făcut cu multă responsabilitate și dedicație….și ce dacă nu e visul tău din copilărie? chiar și așa poți învăța lucruri extrem de frumoase, utile. Iar ceea ce sufletul îți spune că ar fi trebuit să alegi…oricum va ajunge la tine într-un fel sau altul 😉

    Apreciat de 1 persoană

  3. Buna,m am inscris si eu la Kineto,intre timp am avut o fetita si practic am pierdut 1 an din ea..trebuie sa recuperez examene..ma rog..intrebarea mea este..facand practica dupa pot recupera faptul ca la facultate nu am asimilat multa informatie?poate practica sa substitue oarecum materia?multumesc mult!

    Apreciat de 1 persoană

    1. Buna! In primul rand, multa sanatate tie si fetitei tale. In al doilea rand, nu are treaba scoala cu practica. Da, inveti in ambele locuri, dar materiile si examenele sunt puse acolo cu un scop. La facultate inveti baza teoretica, dar si practica, iar la locul in care lucrezi/esti voluntar doar pui in aplicare ce ai invatat, ca mai inveti lucruri noi, asta e alta poveste. Te sfatuiesc sa iei cursurile de la colegi/profesori si sa inveti. Materia este destul de stufoasa dupa cum ai vazut. Spor si multa sanatate!

      Apreciază

  4. Buna,ti am mai cerut parerea acum ceva timp si revin cu o problema.Dupa cum ti am spus m am inscris la Kineto din dorinta de a ajuta..de a lucra cu oamenii,i tre timp am ramas gravids si am o fetita,in timpul sarcinii dat fiind faptul ca m am ingrasat am avut ceva dureri de spate pe care le am neglijat si acum am facut un Rmn,mi a fost diagnosticata o hernie L5 S1,medicul neurochirurg Catana mi a recomandat kinetoterapie si inot.Intrebarea mea este urmatoarea,as mai putea eu oare practica meseria de kinetoterapeut peste cativa ani avand aceste probleme sau ar trebui sa ma indrept catre altceva?multumesc mult si scuza mi romanul!

    Apreciază

    1. Buna, Alexandra! Imi pare rau sa aud de hernie. Ar trebui sa faci niste sedinte de kinetoterapie. In unele cazuri, hernia de disc nu inseamna neaparat operatie. Vezi ce ti se spune in cabinet. Trebuie sa tii minte ca si kinetoterapeutii sunt oameni si au probleme. Nu am colegi 100% sanatosi si nici eu nu sunt. Multa sanatate!

      Apreciază

  5. Multumesc mult,raspunsul tau ma mai linisteste,ma gandeam doar ca e una din meseriile unde ar trebui sa depui un efort fizic mai mare dar o sa vedem cum decurge totul.Multumesc din nou si multa sanatate si tie!

    Apreciază

  6. Buna , vreau doar sa spun că eu am scolioză și visul meu este de a deveni o kinetoterapeuta. Când am văzut că terapia pe care o fac (se numește Schroth , și din punctul meu de vedere este cea mai buna terapie pt. scolioză) dă roade (adică de la 54 de grade am scăzut la 40 și aș vrea să ajung la 20 de grade) pur și simplu m-am îndrăgostit de kinetoterapie și am zis că asta vreau sa fac pe viitor , să ajut alți oameni cum m-au ajutat și alții pe mine. Sper sa faci și tu oameni fericiți așa cum și ați kinetoterapeuți m-au făcut fericită și la randul meu voi face alți oameni fericiți 🙂

    Apreciază

    1. Buna, Paula! Iti multumesc pentru cuvintele frumoase. Ma bucur sa aud ca iti place aceasta meserie si ca scolioza ta scade in grade. Tine-te de munca si invata, ca sa ajungi o adevarata profesionista. Multa sanatate si succes in continuare!

      Apreciază

  7. Bună!
    Efectiv, a crescut inima în mine după citirea acestui articol. 🥰 Pe cât de scurt posibil, acum 3 ani mă înscriam la Facultatea de Litere, pe franceză-germană, în special pentru faptul că îmi plăcea partea de gramatică a limbilor (germana începând să o studiez abia la facultate). Ce a urmat? O dezamăgire totală, începând de la colegele care n-au fost cele mai sociabile, până la profesorii care m-au făcut să urăsc toate limbile străine. Am vrut să renunț după primul an, însă mi-a fost frică de ai mei, și așa a mai trecut încă un an, ajungând în al treilea, pe care însă nu am mai reușit să îl termin. Intenționam să mă reînscriu acum, dar alt incident a avut loc între timp. 😂
    În urmă cu câteva luni, am avut un „mic” accident cu bicicleta, în urma căruia m-am ales cu 2 fracturi la ambele mâini (humerus stâng și radius drept). După 4 săptămâni în care am avut umărul imobilizat și 6 săptămâni în care am avut un fixator (în urma operației) la mâna dreaptă, am început kinetoterapia. Și mi se pare wow ce fac acești oameni; pe lângă faptul că te ajută fizic, au grijă la fel de bine și de psihicul tău. M-am îndrăgostit de ce am văzut în cabinet. Așadar, din acel moment am început să mă gândesc non-stop la acest domeniu.. și intenționez să abandonez reînscrierea la Litere, și să mă apuc de învățat anatomia pentru admiterea la UMF. Însă îmi este destul de frică, pentru că nu îmi doresc să eșuez și cu această facultate, la fel cum am pățit cu prima…am pierdut 3 ani, și chiar îmi doresc să ies din starea aceasta în care am intrat în tot acest timp. Îmi doresc să fac acest pas, dar statutul kinetoterapiei și al kinetoterapeuților în România mă cam descurajează..
    Astfel am început să gândesc că toată partea bună din povestea cu fracturile este că, poate, mi-am descoperit marea pasiune 😊
    M-ar ajuta foarte mult un sfat, o părere, orice gând.
    Vă mulțumesc pentru aceste articole și vă doresc succes în tot ceea ce faceți!😊

    Apreciază

    1. Buna, Miha! Cred ca cel mai bun sfat pe care ti-l pot oferi este sa te gandesti bine daca ai fi in stare sa practici aceasta meserie. Vei lucra cu oameni in suferinta, cu dureri si psihic la pamant, asa cum ai spus si tu. Kinetoterapia inseamna mai mult decat niste exercitii/masaj/electroterapie. Trebuie sa fii si medic, si antrenor si psiholog pentru pacienti. Daca iti doresti acest lucru, eu spun sa iti urmaresti visul. Poti sa ma mai intrebi diverse pe pagina de facebook (este undeva prin partea stanga a blogului). Bafta!

      Apreciază

Lasă un comentariu