Să călătoresc de unul singur?

Ți-ai pus această întrebare de mai multe ori în vacanța care tocmai a trecut? Dacă da, nu este cazul să te agiți. Este cea mai des formulată întrebare în rândul persoanelor care au nevoie de puțină relaxare. Călătoritul de unul singur poate fi o experiență de neuitat, plină de aventură. Ajungi să te descoperi, să afli că nu ești ceea ce-ți spun ceilalți că ești. Vei deveni mult mai conștient de punctele tale forte și vei învăța să te descurci în diverse situații, fără a mai apela la persoanele din jurul tău. Călătoritul pe cont propriu este o experiență benefică, iar orice om din lumea aceasta ar trebui să o încerce măcar o dată în viață. Nu vei cunoaște niciodată adevărata frumusețe a lumii și nu vei simți că trăiești până când nu vei călători solo.

         De ce ar trebui să faci acest lucru? Iată câteva motive:

 1. Petreci mai mult timp în compania ta. „De ce aș vrea să fac acest lucru? Viața este prea scurtă pentru a sta departe de prieteni și familie!”, probabil că te gândești. Da, este adevărat că viața este mult prea scurtă pentru a o petrece singur, dar nu îți cere nimeni să te izolezi. Nu te vei duce într-un vârf de munte unde te vei transforma într-un sihastru. Nu, doar vei lua o pauză binemeritată, te vei deconecta de tot, vei uita de toate problemele din viața de zi cu zi, dar cel mai important lucru este că nu vei mai fi înconjurat de oamenii aceia care pur și simplu te încărcau cu energia lor negativă. Călătorind singur vei vedea lumea cu alți ochi. Doar ieșind din zona ta de confort vei ajunge să te cunoști cu adevărat.
 2. Ai puterea de a face ce dorești! Cred că este printre cele mai bune motive pentru care ar trebui să călătorești cu cel mai bun prieten, tu. Fiind pasionat de fotografie, am ratat de foarte multe ori scene incredibile pentru că persoana care mă însoțea nu avea „chef” să meargă până într-un anumit loc sau să aștepte câteva secunde până realizam fotografia. Dacă ești la fel ca mine, cel mai bine ar fi să-ți faci prieteni care îți împărtășesc pasiunile. Dacă nu, ai de ales: fie călătorești singur, rămânând la latitudinea ta ce vei face, fie încerci să schimbi persoana respectivă, o obligi să-i placă ce faci. Cel mai probabil vei alege să călătorești de unul singur pentru că nu poți schimba o persoană chiar atât de ușor, nu-i poți „vârî pe gât” o activitate pe care nu o gustă. De asemenea, poți mânca ce dorești. Dacă vrei ca pe toată perioada vacanței să mănânci doar junk-food, nu te reține nimeni! Ești liber să faci tot ce vrei, dar atenție la legi! Dacă vrei să vizitezi toate muzeele din oraș, n-ai decât! Vrei să iei la pas localitatea? Din nou, du-te și explorează! Ești propriul șef, nu există persoane care să-ți distrugă visul. Ai puterea de a alege ce dorești să faci în vacanța respectivă, este timpul tău, profită de el!
 3. Te împrietenești cu oameni interesanți. Nu există persoană care să călătorească singură și să spună că nu s-a împrietenit cel puțin cu un localnic sau cu vreun alt călător. Pur și simplu nu există! Călătorind singur este foarte ușor să intri în vorbă cu oamenii. Fie că te duci într-un bar, parc etc., cel mai probabil va exista un călător la fel ca tine. Lasă rușinea acasă, nu ajută să te întrebi: „Dacă va crede că sunt vreun nebun? Dacă va începe să râdă de mine sau să ma ia la bătaie?”. Din propria experiență știu că oamenii care călătoresc singuri devin mult mai deschiși, mai comunicativi. Chiar dacă au ales să meargă într-un loc fără prieteni sau familie, acest lucru nu înseamnă că sunt niște sălbatici. Se simt bine când întâlnesc persoane cu aceleași preocupări și îți vor spune povestea lor, pe unde s-au plimbat, ce au făcut înainte… Localnicii sunt și mai valoroși, deoarece îți vor putea oferi informații utile despre locul pe care îl vizitezi. Nu ezita să vorbești cu oamenii! Dacă ești o persoană introvertită, poți folosi diverse obiecte ajutătoare. Un aparat de fotografiat este foarte util în astfel de situații. Va sparge gheața mult mai repede. Dacă ai un blog și scrii articole despre locurile pe care le vizitezi și despre oamenii pe care îi întâlnești, este mai bine! Poți ruga respectiva persoană să-ți ofere câteva informații despre călătoria sa, îi poți lua un mic interviu. Oamenii se bucură atunci când văd că ceea ce fac interesează pe cineva. Gata! În câteva secunde ai pus bazele unei prietenii, prietenie care poate dura o viață întreagă, depinde de persoană cât de bine o întreține.

pexels-photo.jpg

Unde există avantaje, există și dezavantaje:

 1. Trebuie să te descurci și să planifici călătoria de unul singur. De aceea ai ales să vezi lumea astfel, nu? Dacă nu ești obișnuit să „pui osul la treabă”, vei avea de suferit. Nu va mai fi nimeni care să îți spună că nu este bine ce faci. Vei simți consecințele fiecărei acțiuni în parte. De asemenea, nu va mai fi nimeni în spatele tău care să aibă grijă de tine. Dacă ai uitat portofelul sau buletinul în camera de hotel, nu mai poți striga la colegul de călătorie: „Gigele/Gigica, am uitat portofelul în cameră, du-te și ia-l! Tu ești mai aproape.”
 2. Plătești mai mult. Deja te doare buzunarul, nu-i așa? Dacă da, atunci mai ia pe cineva cu tine în călătorie. De foarte multe ori, călătoritul de unul singur poate fi destul de costisitor. Nu mai poți împărți costul cursei cu taxi-ul sau costul camerei de hotel, nota de plată etc. Ai vrut singur, trebuie să te descurci singur. În ceea ce privește cursa cu taxi-ul, poți găsi încă o persoană sau două, poate trei, care să meargă în aceeași direcție, dar șansele sunt mici. Oricum ar fi, experiența merită toți banii investiți.
 3. Te poți transforma în victimă mult mai ușor. Se știe că hoții și escrocii vizează în special turiștii singuri. Când călătorești singur, nu mai este nimeni care să îți ofere o mână de ajutor în astfel de situații. Să presupunem că te-ai dus în stația de autobuz pentru a cumpăra niște bilete, iar bagajele au rămas puțin în spatele tău. Deoarece în jurul tău nu există o persoană de încredere, te poți transforma foarte ușor din turist, în victimă, hoțul putând să-ți fure bagajele sau chiar portofelul dacă nu ești atent. Un prieten este indicat și seara după ce ieși dintr-un local, mai ales dacă ai exagerat cu berea aceea ieftină și bună.

După cum se poate observa, orice facem în lumea aceasta vine la pachet cu avantaje și dezavantaje. Călătoritul de unul singur poate fi o experiență de neuitat sau poate fi un coșmar. Totul depinde de atenția fiecăruia, de modul în care gestionează problemele, de atitudine și de riscurile pe care crede că și le poate asuma.

Ai fost plecat undeva singur? Dacă nu, ai dori să faci acest lucru?

*Sursă imagini*

11 gânduri despre „Să călătoresc de unul singur?

 1. Nu știu dacă într-adevăr așteptai un răspuns la întrebările de la final sau erau retorice, dar o să-ți spun că sunt de acord cu ceea ce ai scris. Eu prefer să călătoresc singură tocmai pentru că am nevoie de liniște, de a-mi planifica itinerarul așa cum îmi doresc. Vreau să admir pe îndelete ceea ce văd și nu vreau să mă simt nevoită să explic cuiva ceea ce simt în fața vreunui peisaj pe care îl găsesc mirific (un astfel de peisaj naște în tine o stare de spirit care e greu de transpus în cuvinte, ceea ce eu numesc experiență subiectivă profundă). O călătorie recentă a fost în Franța. Și a fost pentru prima dată când am văzut Franța singură. Poate e o formă de egoism, dar m-am simțit liberă…:) Și da, mi-am făcut și câțiva prieteni 🙂

  Apreciat de 1 persoană

   1. Nu ești, se pare că sunt și eu 🙂 Da, e nevoie de timp cu tine însuți/însăți pentru a-ți încărca bateriile… Spațiul afectiv e ca un burete și nu este infinit. Uneori e necesar să evadezi din rutină, să te îndepărtezi puțin de oameni pentru a te regăsi pe tine. A fi mereu înconjurat de alții nu-ți mai lasă posibilitatea să te analizezi, să fii mai aproape de sine. Rătăcind singură pe străduțe liniștite, admirând vitrinele încărcate, mergând pe jos până când simt că îmi ard tălpile, așezându-mă pe o bancă și privind trecătorii…o bucurie infinită primită cu un soi de naivitate juvenilă (aș spune eu) 🙂

    Apreciat de 1 persoană

 2. Tocmai de aceea îmi place să fac multe poze…nu pentru a le pune pe Fb (ahahaha), ci pentru că uneori, într-o imagine poți surprinde ceea ce ar fi greu să descri în cuvinte. Și ulterior, uitându-te la pozele respective, ai posibilitatea de a te transpune cumva în locul respectiv, de a recrea mental senzația pe care ai avut-o în acel moment desăvârșit când ai făcut poza 🙂

  Apreciat de 1 persoană

  1. Inteleg perfect. Eu si acum ma uit la fotografiile de acum 2 ani, din studentia mea din Spania. Chiar daca mi-a fost greu acolo, tot as mai dori sa ajung. Nu pot fizic, dar norocul meu este ca am fotografiile care imi aduc aminte de acele locuri, momente…

   Apreciat de 1 persoană

   1. Asta e partea tristă legată de călătorii….uneori nu poți ajunge din nou în anumite locuri care chiar au lăsat o amprentă asupra ta 🙂 dar nu se știe niciodată…să rămânem optimiști 🙂 viața ne poate surprinde în moduri pe care nici în vis nu le-am fi putut născoci 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  1. Excelent! Eu nu mai am asteptari de la nimeni. Vreau sa plec undeva, pai plec atunci cand imi doresc. Nu imi mai fac planuri dupa orarul altora. Pana la urma, cea mai mare parte a timpului suntem singuri, iar viata este mult prea scurta pentru a astepta si amana. Iubesc sa pun castile in urechi si sa ma plimb. Poate ne vom intalni in vreo calatorie. Viata este imprevizibila. 😁Spor!

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s