5 lucruri pe care NU trebuie să le faci în caz de cutremur

Pentru că tot am fost zguduiți zilele astea de cutremure (mai mici sau mai mari), m-am gândit să scriu un articol despre ce NU este bine să faci în cazul în care simți că patul vrea să iasă pe geam. Am tot văzut la televizor că o mulțime de indivizi au avut nevoie de asistență medicală. Da, este normal să te sperii de așa ceva, mai ales că mulți își aduc aminte cu groază de cutremurul din ’77, dar în astfel de situații cel mai bine este să rămâi calm și concentrat. De fapt, nici nu știu de ce dau eu sfaturi, nu-s expert. Cred că cel mai bine ar fi ca statul să trimită echipe speciale în fiecare instituție publică pentru a instrui populația. Cei care au nevoie urgentă de astfel de lecții sunt copiii. Ei vor fi adulții de mâine, iar dacă vor crește la fel, într-o nepăsare totală, să fiți siguri că viitorul țării este unul sumbru. Vom fi țara cu cele mai puține clădiri rămase în picioare, și țara cu cele mai multe victime în cazul unui cutremur de intensitate mare.

De ce este important ca cei mici să învețe reguli de comportament în cazul unui cutremur? Pentru că imediat ce se vor întoarce de la școală, le vor spune părinților ce au aflat. Copiii spun tot ce li se pare interesant, iar adulții nu au decât de câștigat în astfel de situații. Copiii sunt sinceri, iar dacă le explici un lucru pe înțelesul lor, beneficiile vor fi pe măsură. Așadar, în școli ar trebui să-și facă apariția prima dată echipele de specialiști. După aceea, ar trebui să se organizeze evenimente speciale periodic, să se difuzeze la televizor filmulețe cu sfaturi, dar explicate folosind un limbaj cât mai simplu… Dar ce tot vorbesc eu aici? Spun numai prostii, sunt un neobrăzat! Normal că autoritățile nu știu ce fac! Cine sunt eu să le dau sfaturi? Ei ne vor tot binele din lume și sunt stăpâni pe situație. Japonezii sunt niște fraieri

Oricum, iată ce NU ar trebui să faci în cazul unui cutremur:

  1. NU TE PANICA! Se știe că omul nu mai gândește limpede atunci când se panichează. Va face fix lucrurile care sunt interzise. Încearcă să te calmezi, respiră adânc și adu-ți aminte ce trebuie să faci. Nu te gândi la alte lucruri, o să ai timp suficient după ce se termină cutremurul. Tu trebuie să supraviețuiești!
  2. NU SĂRI PE FEREASTRĂ! Ăsta este cel mai prostesc lucru pe care-l poți face. Învață din pățania prietenului nostru din Iași, care a sărit pe fereastră și s-a ales cu o fractură deschisă la picior. Culmea este că stătea la parter… Să presupunem că stai la etajul 1 sau undeva mai sus. Ce crezi că rezolvi dacă sari? Îți vei rupe piciorul (în cel mai bun caz), nu vei mai putea merge, iar în cazul unei tragedii, asta înseamnă sinucidere. Pot pica fragmente din clădire, care te pot lovi în cap, se pot rupe cabluri de înaltă tensiune… Ai mai multe șanse de a supraviețui dacă stai în casă decât dacă sari pe fereastră. Gândește înainte și stai calm!
  3. NU FUGI PE SCĂRI, NU FOLOSI LIFTUL ȘI NU STA PE BALCON! Astea sunt primele care cad în cazul unui cutremur. În plus, există riscul de a te dezechilibra și de a pica în gol.
  4. NU STA LÂNGĂ CLĂDIRI! Cum am mai spus și la punctul 2, sunt șanse mari ca bucăți din case să se desprindă în cazul unui cutremur. Dacă ești surprins de cutremur cât timp ești afară, du-te într-un loc în care ești ferit de clădiri, fire de înaltă tensiune…
  5. NU FOLOSI FOCUL SAU CURENTUL ELECTRIC DACĂ SIMȚI MIROS DE GAZ! Dacă simți așa ceva, cel mai bine este să deschizi ferestrele și ușile pentru a aerisi încăperea. Nu vrei să faci „BOOM!”, nu-i așa?

După cum se poate vedea, cele 5 reguli sunt extrem de ușor de reținut. La următorul cutremur, adu-ți aminte de cei „5 NU”. Îți vor salva viața. Și nu uita: ADĂPOSTEȘTE-TE! Unde? Sub grinzile de rezistență, tocurile ușilor, birouri sau mese rezistente, sau chiar în colțul unei încăperi, în timp ce stai ghemuit și îți acoperi capul cu brațele.

Dacă ți-a plăcut articolul și a fost util, poate că și prietenii tăi vor dori să-l citească. Dă un „share”! 🙂

*Sursă imagine*

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s