5 lucruri pe care trebuie să le știi despre lucrarea de licență

Termini facultatea? Ai de redactat lucrarea de licență?

Dacă da, atunci trebuie să știi un singur lucru: dacă ești serios și te ții de treabă, nu vei întâmpina probleme. Cam așa se întâmplă și în viață. Dacă tot am terminat licența, m-am gândit să le ofer studenților din ani terminali câteva sfaturi care să-i ajute puțin să treacă peste stresul provocat de redactarea și susținerea lucrării. În mare, lucrarea de licență este doar o formalitate, trebuie să o faci pentru a termina facultatea, altfel, ai cam irosit 3-4-6 ani și nu cred că vrei asta. Ți se dă la alegere o temă, iar tu, ca student model și inteligent ce ești, trebuie să scrii o lucrare care să respecte tema aleasă. Stai liniștit/ă, în unele cazuri, se pot bate și câmpii, dar nu exagerat.

Iată ce trebuie să știi despre lucrarea de licență:

 1. Îți recomand să cauți materialele și cărțile necesare imediat după ce ai ales tema și după ce profesorul coordonator ți-a oferit o bibliografie. Este posibil ca unii colegi să aibă nevoie de aceleași cărți pe care le dorești și tu, așa că este bine să te grăbești și să nu tai frunza la câini, asta dacă iei cărțile de la bibliotecă. Dacă ai avut norocul de a le găsi pe internet, iar îți spun să te grăbești, pentru că o comandă nu vine în cinci minute, ci durează câteva zile, în funcție de site-ul de pe care ai comandat.
 2. Nu spune că te apuci de mâine! „Gata! De mâine mă apuc de scris!” Este cea mai întâlnită expresie în rândul studenților. Te poți apuca oricând vrei, dar nu-ți va fi bine. Vei avea nopți nedormite, zeci de cărți de citit, sute de paragrafe de subliniat… Va fi un adevărat iad! Cel mai bine este să nu te apuci cu 3 zile înainte de termenul limită. Așadar, nu trage de timp! Dacă ești masochist și cauți noi metode de tortură, poți încerca, nu te ține nimeni să nu încerci.
 3. Dacă ai de redactat o lucrare despre literatură, să știi că poți să mai bați și câmpii din când în când. Vrei să-ți zic ceva? Este secret, așa că nu mai spune la nimeni: în afară de profesorul coordonator și de tine, nu va mai citi nimeni lucrarea. O faci ca să fie făcută, nu va primi vreun premiu pentru originalitate și nici pentru contribuția științifică. Da, la susținerea lucrării, profesorii vor răsfoi câteva foi în căutarea greșelilor de ortografie, de exprimare etc., și îți vor pune câteva întrebări despre subiectul ales, dar atât! Îmi pare rău că te dezamăgesc, dar nu vei deveni un mare cercetător sau critic literar după licență.
 4. Licența îți va oferi mai multe detalii despre un anumit subiect sau autor. Practic, vei deveni un mic „specialist” într-un anumit domeniu. Păcat că nu interesează pe nimeni. Să luăm exemplul meu: după cum am mai spus și în alt articol, am petrecut mai mult timp cu Panait Istrati decât am petrecut cu familia. Am învățat multe despre viața, operele și părerile sale. Totodată, am văzut că, la fel ca mine, Istrati dorea să călătorească, să cunoască lumea. Toate informațiile astea mă ajută pe mine, nu cred că vrea cineva să îmi citească lucrarea de licență.
 5. Licența este un „rău” necesar. Ajungi să prețuiești timpul, să fii mai ordonat/ă, mai serios sau serioasă. Totul depinde de tine, trebuie să ai voință și încredere că poți scrie lucrarea înainte de termenul limită la care trebuie predată. Trebuie să-ți impui niște reguli. Eu mi-am propus ca în fiecare zi să scriu minim două pagini, maxim patru pentru că rămâi fără inspirație destul de repede. Asta a fost strategia mea, plus că despre Panait Istrati nu prea s-a scris, așa că nu am avut o viață prea ușoară. Nu am avut cărți multe care să-mi ofere „inspirație”. Cam atât, nu există o rețetă secretă, nu mi-a făcut nimeni lucrarea, pur și simplu m-am ținut de treabă și așa ar trebui să te ții și tu! Dacă te apuci din prima lună în care ai primit tema, îți garantez că vei termina lucrarea cu o lună (sau două, dar depinde cum te miști și dacă ai materialele necesare) înaintea colegilor care s-au culcat pe o ureche și au crezut că au timp să o termine cu trei zile înaintea termenului limită.

5 gânduri despre „5 lucruri pe care trebuie să le știi despre lucrarea de licență

 1. Felicitari pentru licenta, Bogdan! Apropo de atentia pe care o acorda profesorii lucrarilor, eu am avut un titlu foarte lung la lucrarea de disertatie. Cand am dus-o la copertat, aveam si CD-ul la mine si i-am rugat pe baieti sa-mi aranjeze titlul altfel, pentru ca era prea lung. Abia acasa, cand era mult prea tarziu, am constatat ca doua cuvinte din titlu erau legate. Era sa fac infarct, nu alta… Crezi ca a observat cineva? 😀

  Apreciat de 2 persoane

   1. Dupa cum spuneam, nimeni. 🙂 Spre norocul meu, au fost mult prea preocupati de tema… Era despre Raed Arafat si demisia guvernului Boc, asa ca s-au incins spiritele. S-a tras in mine fara somatie. 😀

    Apreciat de 2 persoane

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s