4 lucruri pe care nu le știai despre Panait Istrati

Panait Istrati mi-a fost și prieten și dușman anul acesta. Important este că licența a trecut, facultatea s-a dus și ea, iar la orizont se vede în sfârșit o bine meritată vacanță de vară. Dar ce fac eu după ce am terminat licența? Scriu tot despre individul care mi-a mâncat aproape un an din viață. Serios vorbind, am stat mai mult cu Istrati decât cu părinții sau prietenii mei. Nu mi-a părut rău, am observat că avem câteva lucruri în comun, iar acest lucru m-a ajutat să nu o iau razna în timp ce redactam lucrarea de licență. În continuare, îți voi arăta câteva lucruri pe care (probabil) nu le știai despre „Gorki balcanic”. 

 1. Într-o dimineață de vară a anului 1884, se năștea Gherasim Istrate, acesta avea să fie numele utilizat în acte. Ce nu se știe despre Istrati este că a mai avut un frate, care a decedat la doar câteva luni de la naștere. Acel frate „necunoscut” se numea Panait.
 2.  Despre „noul” Panait Istrati se știe că a încercat să se sinucidă într-o grădină din Nisa („Un supus român, numit Gherasim Istrati, în vârstă de 36 de ani, de profesie zugrav și domiciliat în strada Marceau, nr. 15, a încercat să se omoare tăindu-și gâtul cu un brici. […] Din nefericire, se scursese mai mult de o jumătate de oră din clipa în care nenorocitul își trăsese lovitura de brici, iar hemoragia care survenise îi făcea cazul încă și mai grav. Este foarte puțin probabil ca disperatul să supraviețuiască teribilei lui răni.” – știre publicată în ziarul francez Le petit Niçois), dar aceea nu a fost prima dată când scriitorul a încercat să-și ia zilele. S-a gândit prima dată la sinucidere în timp ce lucra pentru Kir Leonida. Munca la stăpân i se părea o pedeapsă, era o temniță din care putea evada numai dacă apela la sinucidere, așa că a decis să se spânzure în podul cârciumei.
 3. Istrati povestește că într-o seară a cumpărat Învierea de Tolstoi cu ultimii săi bani, bani care îi trebuiau pentru cazare, dar cui îi trebuie cazare când ții în mână o carte bună? Atât de mult l-a atras romanul, încât în aceea seară a stat pe stradă citind. Însă nu putea zăbovi prea multă vreme într-un loc, deoarece ar fi fost confundat cu un vagabond și ar fi fost arestat. Este obligat să colinde străzile orașului Alexandria cu ochii în cartea proaspăt cumpărată. Natura, precum autoritățile egiptene, este și ea împotriva sa, aceasta lovindu-l pe Istrati cu o ploaie zdravănă.
  După o noapte agitată în care a fost urmărit de poliție și sâcâit de ploaie, Panait găsește un gard de trestie după care se dezbracă pentru a-și usca hainele ude. Absorbit de noua sa carte, acesta uită că se află în Egipt, o țară în care soarele este arzător, iar după ce termină de citit cartea, observă că soarele îi provocase o insolație gravă. Însă pentru el nu conta, terminase Învierea într-o singură seară în timp ce fugea de poliție. This guy is such a badass!
 4. Autorul lui Hamlet este povestirea mea favorită. Istrati a fost un prieten de nădejde, doar că era foarte puțin dificil. „Copil al întâmplării”, Panait Istrati observă în plimbările sale prin Damasc, că toate cafenelele aveau firmele oribile, așa că îi vine în minte ideea unei afaceri: dorea să găsească pe cineva care să-l angajeze. Spre norocul său, în timp ce hoinărea pe străzile încinse, observă o firmă pe care scria: „Simon Herdan, Tinichigiu-învelitor de case”. Va reuși să-i picteze firma evreului român, iar în scurt timp va deveni unul dintre cei mai celebri oameni din tot Damascul. Interesant, nu-i așa?  Oricum, partea cea mai bună abia acum începe. Într-o bună zi, în timp ce stătea la masă cu oameni din înalta societate siriană, Istrati dorește să spună un citat din Hamlet, dar uită autorul. Încearcă să afle de la partenerii de cafea, dar fără succes. Aceștia nici măcar nu au auzit de Shakespeare: „E greu să-ți amintești de oameni care au murit acum trei sute de ani!” spunea unul dintre ei. Atât i-a trebuit lui Istrati. Fără să-și dea seama, acel individ a deschis „Cutia Pandorei” adânc ascunsă în Panait, care îi va adresa următoarele cuvinte: „Ești smintit, prietene? Aici nu e vorba de oameni care au murit, ci de autorul lui Hamlet!”. Pur și simplu își pierduse mințile. Intrase în faza „Poți să spui orice despre mama, dar de Shakespeare să nu te iei!”.

Mă opresc aici, însă pot jura că voi mai scrie cel puțin un articol despre prietenul meu cunoscut doar din cărți. Dacă ți-a plăcut articolul, nu uita să le arăți și prietenilor. Nu pierzi nimic, ajuți un om. 🙂

*Sursă imagine*

9 gânduri despre „4 lucruri pe care nu le știai despre Panait Istrati

  1. Multumesc! Nu m-am saturat de studentie, asa ca mai trag de timp. Facultatea de Kinetoterapie ma asteapta. Nici nu am inceput facultatea si nici nu stiu daca voi fi acceptat, dar deja ma vad lucrand cu oamenii care au probleme de sanatate. 🙂 Sper ca asta a fost intrebarea.

   Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s