Hoinărind prin Guimarães, Portugalia

Îți plac orașele pline de istorie și cultură?

Dacă da, atunci ar trebui să vizitezi Guimarães, un oraș încărcat de istorie. Eu îl consider cel mai important oraș din Portugalia. Vei afla mai jos de ce. Guimarães este localizat în nordul Portugaliei, în districtul Braga. De acolo se poate ajunge foarte ușor și în celelalte orașe portugheze, dintre care amintesc Braga și Porto

Clima este asemănătoare cu cea din nord-vestul Spaniei, cu ierni ploioase, dar cu veri călduroase. Eu am avut ghinionul să ajung acolo prin noiembrie când ploaia deja nu mai dădea semne că voia să plece, ne spunea că va rămâne acolo pentru mult timp. Din cauza vremii cenușii, reci și a ploii, multe dintre pozele mele au ieșit „praf”, să mă exprim într-un mod mai puțin academic. Să nu te aștepți la minunății de poze dacă vei vrea sa vizitezi orașul între lunile octombrie-februarie. În primul rând, nu prea vei putea face poze din cauza ploii. Este groaznic sa ții umbrela într-o mana și camera în cealaltă. Este indicat să vizitezi Guimarães pe timpul verii.

Am scris mai sus faptul că eu consider orașul Guimarães cel mai important oraș din Portugalia. Pe bune, chiar este cel mai important. În Guimarães a luat naștere țara care astăzi se numește Portugalia. Acest lucru s-a întâmplat în secolul al XII-lea când Regele Alfonso I  a reușit sa obțină independența comitatului Portugalia și a numit orașul Guimarães capitala noii națiuni. Pe unul dintre zidurile vechi ale orașului chiar sunt inscripționate următoarele cuvinte: „Aqui nasceu Portugal”, însemnând „Aici s-a născut Portugalia.”

P1050713

Orașul este micuț și se poate vizita foarte ușor și repede. Nu este nevoie sa dai banii pe transportul în comun, cel puțin eu nu am avut nevoie. Am început hoinăreala de la Paço Dos Duques De Bragança sau Palatul Ducilor de Bragança, o clădire impunătoare, foarte bine întreținută, construită din blocuri de piatră. Acele blocuri de piatra pur și simplu îți reamintesc faptul că ești doar un simplu muritor, în timp ce ele vor rezista veacuri întregi. Palatul este într-adevăr o clădire care merită vazută.

Lânga palat se află și vechiul Castel Guimarães, construit în secolul X la porunca Contesei de Portugalia, Mumadona Dias, pentru a apăra mânșstirile de invazia maurilor. Astăzi au rămas doar ruinele castelului, ruine care iți pun imaginația la treabă. Te fac să te întrebi cum a arătat castelul în zilele sale de glorie, ești obligat sa îți imaginezi acea lume în care cavalerii și războinicii se plimbau nestingheriți pe acele meleaguri. Simți că ești transportat într-o lume apusă de foarte multa vreme, senzația este uimitoare și o recomand cu căldură!

În vecinătatea castelului se mai află și o mică biserică medievală numită Igreja de São Miguel do Castelo. Legenda spune că primul rege al Portugaliei, Alfonso I, a fost botezat în acea biserică.

guimaraes 5

 

Lăsând lumea regilor în spate, mi-am îndreptat pașii spre oraș. Nu durează mult să ajungi acolo, doar 5 minute de mers pe jos. A fost cea mai inspirată alegere. Pe drum am întâlnit o mulțime de tineri cu tobe care mărșăluiau. Nu știam exact ce sărbătoreau în acel moment, dar am aflat mai târziu că era o ceremonie în cinstea Sfântului Nicolae din Mira.

Plimbarea în centrul istoric al orașului a fost una extraordinară. Arhitectura m-a captivat, chiar simți că te întorci în timp. Arhitectura Portugaliei este nemaipomenită. Nu știu dacă unii oameni vor aprecia acest stil arhitectural, poate vor spune că tot orașul este urat și vechi. Într-adevăr, este urât atunci când plouă. De fapt, toate locurile din lumea aceasta sunt urâte atunci când plouă.

După ce am colindat străduțele orașului, am ajuns și în piața Oliveira, unde se găsește și biserica  Nuestra Señora de la Oliveira, construită în secolul al XIII-lea. În fața bisericii se află și un mic templu în stil gotic numit Padrão do Salado. 

Am continuat să mă plimb până am ajuns în fața unui mall. Așadar, orașul are și urme de „civilizație”, să nu-ți faci griji! Ce nu am găsit a fost un restaurant McDonald’s. Am întrebat peste tot, dar nu l-am găsit, cu toate că vedeam afișe care făceau reclamă… Presupun că era în afara orașului. În schimb, mall-ul avea restaurante și KFC. Guimarães este plin de baruri și restaurante. Chiar și în piața Oliveira există baruri. Când ai un oraș vechi, trebuie să profiți, nu? În apropierea mall-ului se află și Igreja de Nossa Senhora da Consolação e Santos Passos. Pe scurt, o biserică. catedrala

În concluzie,  Guimarães este un oraș pe care iubitorii de istorie nu ar trebui să-l rateze. Este mic, destul de ieftin, și are foarte multe de oferit. Dacă ar fi să-i găsesc un dezavantaj, ar fi acela că este mult prea mic pentru gustul meu, dar aceasta este fix părerea mea. Mi-a plăcut orașul, îl recomand! Dacă vei vizita vreodată Portugalia, nu ar trebui să ratezi Guimarães. Ar fi mare păcat.

*Fotografiile îmi aparțin și au fost realizate cu un aparat compact puțin cam depășit. Chiar aș dori să ajung iar în oraș pentru a-l fotografia cum trebuie cu DSLR-ul. Dacă v-a placut articolul, nu ezitați să dați un share. Mulțumesc!*

5 gânduri despre „Hoinărind prin Guimarães, Portugalia

Lasă un comentariu