La oras sau la tara?

Sunt foarte suparat! Nu credeam ca mi se poate intampla asa ceva. Imi este si rusine sa povestesc. Eh, hai ca incerc sa scriu despre asta. De cateva zile nu mai pot dormi! Nu pentru ca sufar de vreo boala, ci pentru ca vecina mea a luat-o razna si da cu aspiratorul de 2-3 ori pe zi. N-ar fi fost o problema daca aspira la ore acceptabile, dar ceva in creierasul ei de profesoara s-a defectat. Am auzit-o ca aspira la ora 7:00 dimineata. Bun, atunci are timp. Dupa cateva ore, la ora 14:00 a inceput sa aspire din nou. Foarte bine, a facut mizerie copilul. Atat de multa mizerie a facut copilul ala, incat la ora 23:00 a dat iar cu aspiratorul! Las-o, frate! Are cumva o gradina zoologica in apartament?  Asa este cand stai la bloc, imparti spatiul cu tot felul de specimene… Mi se pare ca este profesoara de romana, dar culmea este ca nu stie sa citeasca! Daca stia, poate citea afisul ala nenorocit de la intrare in care sunt scrise orele de odihna. Mica mea „drama” a tinut loc de introducere, asa ca acum ar trebui sa ma apuc de ceea ce voiam sa scriu.

Unde este cel mai bine sa locuiesti? Unii ar spune la oras, altii la tara. Important este sa retinem ca oamenii sunt diferiti, unii prefera aglomeratia, altii prefera locurile linistite. Asa este omul, n-ai ce sa-i faci. Si cum fiecare om este unic, nimeni nu poate spune unde este cel mai bine sa locuiesti. Hai sa vedem avantajele si dezavantajele statului la oras! 

Avantaje

  • Ai tot ce-ti trebuie la cateva minute distanta.
  • Ai scoli, licee si universitati in oras, asa ca nu mai trebuie sa faci naveta.
  • Ai de unde alege. Daca vrei sa bei o cafea in alt loc, esti liber sa o faci. Sunt o multime de cafenele si de pub-uri.
  • Gasesti o multime de magazine.
  •  Intalnesti oameni noi mult mai repede.

Dezavantaje

  • Esti obligat sa-ti suporti vecinii. Daca ai vecini ca ai mei…
  • Plamanii tai „mananca” praf pe paine.
  • Esti asaltat din toate partile de zgomot. Zgomotul este peste tot!
  • Unde sunt multi oameni, sunt si multi infractori.
  • Daca nu stai la casa, nu poti creste legume sau pasari. Chiar daca vei rade, faptul ca ai  posibilitatea de a-ti creste singur alimentele reprezinta un avantaj.

Cam atat mi-a venit in minte acum. Daca mai stiti avantaje si dezavantaje, scrieti-le in comentarii.

Acum este timpul pentru avantajele si dezavantajele statului la tara. 

Avantaje

  • Ai teren cu care poti face ce vrei. Il poti transforma in teren de fotbal si poti lovi „basica de porc” de dimineata pana seara, poti sa plantezi pomi fructiferi, legume si alte balarii, poti sa construiesti buncare subterane care sa te protejeze de atacul reptilienilor masoni si mancatori de fecioare. Poti face multe, bani sa ai!
  •  Respiri un aer mai curat decat cel de la oras, dar stai linistit ca tot vei muri.
  • Ai liniste. Da! Mult ravnita liniste… Asta daca nu-i da „vacinul” drumul lui Salamior sa-ti cante o balada sub clar de luna.
  • Poti creste gaini! Proteine, my friend! Ai nevoie de ele pentru a pune masa musculara, in plus, gaina iti da orice: carne, branza, lapte, oua… (sper din tot sufletul sa fi inteles ca asta a fost o gluma. Nu sunt chiar atat de idiot. Stiu ca gainile nu dau oua.)

Dezavantaje

  • Daca locuiesti la munte te poti trezi cu porcul in casa. Nu cu sotul/sotia, cu porcul mistret. Exista si o parte buna! Il poti folosi pentru a alunga ursul. Doar i-l dai si te lasa in pace, este un fel de taxa de protectie.
  • Daca te-ai accidentat, bad luck! Ai de asteptat mai mult timp pana ajunge ambulanta.
  • Cateodata nu ai semnal la telefon si nici internetul nu merge cum trebuie.
  • Trebuie sa suporti toate tatele (a se citit „tzatzele” pentru ca stiu eu la ce te gandeai, dar nu scriu cu diacritice pentru ca s-ar putea sa nu le vezi).
  • Daca te incalzesti la semineu/soba, atunci trebuie sa pui mana pe topor si sa te duci sa tai cateva lemne pentru diseara. Nu stiu daca este neaparat un lucru rau sau unul bun. Pana la urma faci miscare…

Astept mai multe avantaje si dezavantaje in sectiunea de comentarii. Chiar as vrea sa le vad…

 

35 de gânduri despre „La oras sau la tara?

  1. Nu știu alții cum sunt, dar eu m-am născut și am crescut la oraș. Traiul la țară mi-e drag, dar…pe perioada unei vacanțe și cam atât. Nu pot da avantajele alea pe care le-ai scris la oraș pe cele de la țară… oricum mor și cu aer curat,nu? :))))) Glumeam. Pe bune, chiar nu mi se potrivește traiul la țară a la longue…mie, unuia. 🙂

    Apreciat de 1 persoană

  2. Hai că-ți explic eu care-i treaba cu locuitul la țară:
    1. Ai aer curat, dar asta cand stai departe de grajduri. Îți spun eu ca mirosul fecalelor de porc îți muta nasul din loc. La vaca sunt acceptabile, dar la porc nu prea.
    2. Ai liniște, dar asta mai ține și de vecini. Crede-mă că mai este și cate o țață, din lipsa de ocupație se cearta cu jumătate de sat. Să ferească Dumnezeu să ajungă vreo găină de-a ta pe iarba ei, că te lasă fără ouă.
    3. Ai un teren al tău, dar bagi câteva milioane in el, in fiecare an, iar în caz de secetă ori prea multă ploaie, riști să nu-ți scoți banii. Plus că ai de muncă, frate. Nu cred că ai vrea sa știi cum e ca la 35 de grade sa dai cu sapa.
    Bine cu chestiile astea te obișnuiești. Și cu mersul la câmp, și cu curățenia la animale, dar eu zic că îți trebuie o oarecare chemare sa intri în asta. Eu am făcut cam toate treburile de la curte. Dar la unele chiar nu m-am priceput. :))
    După ce am încercat să despic lemne sau sa mulg vaca, mama mi-a spus:”pune tu mâna și învață, că dacă ai sta la țară, ai muri de foame.” :))

    Apreciat de 1 persoană

    1. Stiu cum este, doar am bunici la tara. Nu sunt strain de mirosuri, zgomote si alte „lucruri rurale”. Am incercat sa dau cu sapa si sa fac si alte chestiute, dar neah, nu-s de mine. M-am nascut la oras si o sa mor la oras.

      Apreciază

  3. E costisitor și colo și colo…că fiind în oraș te apucă pofta că parcă ai ieși colo, ai mai cumpăra nu știu ce că ai văzut prin magazine când te întorceai din club. La țară când ai terminat de reparat și vopsit gardul, îți arunci ochii pe tabla de la casă și parcă ar trebui făcut ceva la ea. Iarba crește în prostie, trebui tunsă, animalele trebuie să mănânce, să aibă curățenie.Gradina, vorba cuiva de mai sus..să vezi ce plăcut e să te duci la sapă la 40 de grade. Și nu numai la sapă. Legumele alea de zici că sunt sănătoase nu ar exista dacă nu le uzi în fiecare seară, săpate, scoase la lumină din buruieni etc.
    Cât despre lemne, un om de la țară le taie/crapă/aranjează din vară/toamnă. Iarna decât se duce și-și cară în casă, cel puțin la mine așa e. N-ai să vezi pe nimeni cu toporu pe -10 grade că taie lemne. Miros..e cu dus întors. Că în Ploiești de exemplu, la cămine de pe la ora 8 seara venea un miros puternic de gaze. Nu puteam sta cu geamurile deschise uneori. Iar în zona aia de la UPG la Diana, acolo în baieră pute ! Și în centru. Mai ales acolo la hale. Și în nord. Pute! :)) Oricum, la țară e mult mai mult de muncă. Asta ar fi marele dezavantaj. Altfel…se dărâmă toate pe tine…

    Apreciat de 1 persoană

    1. Stiu perfect cum este viata la tara. Am stat cand eram mic si merg si la bunici in vizita. Nu-i de mine! Ploiestiul „pute” in general, asa e el, un imputit. Si crede-ma ca am vazut oameni care spargeau lemne iarna…

      Apreciază

  4. Eu am plecat din București la țară de cca. 25 de ani, iar blogul meu se numnește HAIDE LA ȚARĂ. Acolo detaliez întrebarea ta și fac o invitație fără reținere tuturor doritorilor de NORMALITATE să vină la țară fără nici o reținere. Orice punere în balanță a acestor opțiuni este falsa. Orașul este abiotic, o constructie profund anormală, care alterează atât viața organică , cât și pe cea sufletească. Orice comparatie este forțată, este lipsită de sens.

    Apreciază

      1. Oamenii or fi diferiți ca…anormalitate. Normalitatea este una singură și nu are nimic relativ… Faptul că orașul este o construcție artificială care nu ține cont de cei pentru care este construit…este ușor demonstrabil. Și atunci ce rămâne?!

        Apreciază

  5. Eu am plecat de la oras la …2,5 km departare de prima gura de metrou, dar se cheama ca stau in sat, la tara.Intr-adevar aerul se simte altfel, avem padure si lac de jur imprejur, avem petecul de pamant de care zici tu, fara animale, dar miros vien de la o groapa de gunoi aflata destul de departe insa mirosul se simte.Vecinii sunt ok, nu canta mezeluri, ci antena satelor si turcisme fara numar.Vara de la ora 7 dimineata se da drumul tareeeeee la antena satelor si canta toate zonele geografice ale tarii.
    Avem absolut toate utilitatile,de cand da firul ierbii si pana toamna este splendid, insa munca ca la balamuc.Crestem legume bio pentru copchil si in afara de investitia financiara anuala, este investitia fizica zilnica.Nu exista ca la bloc dilaila prin oras dupa orele de job, ci exista zilnic program de udat, tuns iarba, scos buruieni, vopsit una, plivit alta, etc.
    Iarna este mai simplu, dai doar zapada zilnic daca trebuie si in rest o lalai prin oras sa recuperezi perioada cu munca.
    Una peste alta, nu se compara viata de la „tara”cu cea de la bloc.

    Apreciat de 1 persoană

  6. Pe de altă parte poți sta la țară și fără a avea animale ( și miros), fără a avea de săpat ( cartofi, porumb etc), fără a avea de cumpărat și tăiat lemne. Asta depinde de fiecare. Dacă bunicii stau cu noi, atunci automat are cine le face ( cu ajutor de la noi, normal). Dar dacă este o familie singură, unde soții lucrează în oraș de dimineața până seara și eventual mai este și copilul(copiii) atunci nu cred că mai există timp pentru toate celelalte (animale,grădină). Cred totuși că niște legume tot se pot crește și dacă lucrezi mereu dar nu tot tacâmul. Apoi, la țară poți avea toate condițiile (apă curentă, căldură pe gaze, asta în zonele unde se poate, dar o centrală pe lemne nu e greu de întreținut. Lemnele ți le taie altcineva dacă dai un 50 de lei, apoi rămâne doat focul să îl faci). Când vine vorba de reparat ceva, întreținut iarba, vopsit etc asta cred că o vei face cu plăcere, fiind casa ta și având grijă de ea. Eu am stat la țară de când aveam 4 ani, de-a lungul timpului am avut de toate, pentru că bunicii făceau în mare parte, acum când nu mai pot, au rămas doar legumele și câteva găini. Mama și tata au lucrat non-stop și nu aveau mult timp pentru treburile gospodărești. Iar avantaje ar mai fi că nu plătești apa(dacă ai hidrofor) doar curentul și lemnele. A și cablul. Să nu mai spun de grătare la tine în curte, muzică, dans (fără să deranjezi vecinul de jos), liniște (dacă nu latră toți cățeii), aer curat, plajă pe gratis și udat cu furtunul, plus că poți avea câte animale vrei pe care nu trebuie să le ții în casă neapărat, grădină cu flori(dacă vrei), și lista poate continua. Eu zic că nu e neapărat așa de greu la țară, asta depinde.. Nici la oraș nu e rău dar cred că sunt mai multe avantaje la țară. Văleu cât am scris…iertare vă rog!:))

    Apreciat de 2 persoane

  7. Mica ta „dramă” m-a amuzat teribil pentru că ai știut cum să asterni ceva atât de enervant pentru tine, încât am ras cu lacrimi 😂

    Cât despre avantaje sau dezavantaje, pro sau contra locuitului la țară sau oraș, sunt multe, atât de multe încât nu le voi înșira niciodată. Sunt de părere că oriunde am locui ceea ce contează cu adevărat sunt persoanele ce ne înconjoară și ne smulge zâmbete zi de zi. (:

    Apreciat de 1 persoană

  8. ORIUNDE ai fi mai fericit daca înainte de a cumpăra o locuință-am citit mai DEMULT pe net-dar PREA târziu-DOAR DACĂ INTREBI MAI INTAI CU CINE TE INVECINEZI…obiceiuri..circuri pe drum..tineri carw se adună nu prea deparde si fac gălăgie desi lumea doarme noaptea..tigani MULTI..etc..etc..vecini care te urăsc doar ptr ca nu au apucat ei sa cumpere..deci pe motive idioate orice ai face ai avea zile fripte.Am ajuns sa ma gandesx aici in Cluj sa vand dupa ce moare bunicu casa si cu o rulota sa plec cu copilul in lume..stau xateva luni..job estival..si atât. Sa nu fiu nevoita sa ii suport prea mult pe invidiosii si curiosii care imi numara ouăle de parca nu mai au altă treabă. 😂

    Apreciază

      1. Viata la tara vs viata la oras

        Pai acum depinde unde stai la oras si unde vrei sa te muti la tara facilitati poti avea cam aceleasi si acolo si acolo , daca ar fi sa te muti la tara pe undeva la 30 km maxim de bucuresti unde sa zicem ca faci 30-40 de min cu masina pana la serviciu sau macar pana la intrare in bucuresti eu zic ca ar fi ok ptr ca spre exemplu daca stai in pantelimon si tre sa ajungi in militari …..o ora jumate o faci sigur prin aglomeratia infernala care este in bucuresti , daca mergi cu metroul 40 de min tot le faci ., acum magazine si toate cele pe langa comunele si satele de pe langa bucuresti gasesti 100% nu mai este ca acum 15-20 de ani sa nu ai mai nimic acum ai totul chiar acolo si pub-uri cluburi si cafenele acum p bune nu o sa te duci toata viata la asa ceva si poate nici in fiecare zi se piate renunta foarte simplu si poate gasesti chiar si la tara asa ceva cn stie ….eu stau la oras dar m-as muta in secunda doi la tara ( oricum intentionez curand doar trebuie renovata casa bunicilor) scuze ca am scris asa mult 😀

        Apreciază

Lasă un comentariu