Moartea: sfarsit sau inceput?

Ce reprezinta moartea? Este ea sfarsitul sau inceputul unui nou capitol pentru sufletul nostru? Nimeni nu a putut raspunde si nici nu va putea raspunde vreodata acestei intrebari, dar un lucru este cert: moartea nu uita pe nimeni. Nu conteaza ca esti bogat, sarac, bolnav sau sanatos, alb sau negru. Mai devreme sau mai tarziu, „femeia cu coasa” tot te va vizita…

Moartea este vazuta diferit in religiile si culturile lumii. Fiecare are propria viziune asupra fenomenului misterios al mortii.

In religia crestina, oamenii nu mor, ci doar se „odihnesc”. Moartea fiind considerata un somn mai lung. Ceea ce se intampla dupa ce omul „adoarme” este cat se poate de interesant. Crestinii cred ca exista doua destinatii in care sufletul omului poate ajunge. Acestea sunt: Raiul si Iadul, dar in confesiunea Catolica, mai exista un loc de tranzit numit Purgatoriu, unde sufletul omului isi asteapta sentinta. Soarta sufletului celui „adormit” este stabilita de faptele savarsite in timpul vietii.

In mitologia egipteana, viata de dupa moarte era posibila numai daca cele trei elemente fundamentale ale fiintei umane se intalneau. Acestea erau urmatoarele: sufletul, vitalitatea si cea mai importanta componenta, fara de care restul ar fi fost inutile, corpul.

De aceea corpul faraonilor era mumificat si introdus intr-un sarcofag, langa care se aducea si o parte din averea lor din aceasta lume. In cazul in care corpul unei persoane nu era imbalsamat, acesta se descompunea privand persoana respectiva de posibilitatea de a trai o noua viata in lumea cealalta.

Tot in mitologia egipteana se mai credea ca dupa moarte, persoanei decedate i se va infatisa Anubis, zeul vietii de apoi, care o va conduce spre taramul mortilor. Acolo se va prezenta in fata zeului Osiris, iar dupa ce inima ii va fi cantarita pe o balanta pentru a vedea daca este plina de pacate sau daca este pura, i se va determina soarta. Daca se dovedeste ca a pacatuit, inima ii va fi mancata de catre un monstru, iar daca este curata, persoanei respective i se va darui viata vesnica.

Religia islamica nu este foarte diferita fata de crestinism. Musulmanii cred ca viata va urma si pe lumea cealalta si ca va veni o zi cand Allah(Dumnezeu) va invia si va judeca pe toata lumea pentru faptele ei. Cei corecti si credinciosi vor ajunge in Rai, iar cei pacatosi vor urma calea Iadului.

Un lucru aparte in aceasta religie este faptul ca imediat dupa ce decedatul este lasat in mormant, doi ingeri vor veni si il vor intreba in ce zeu crede. Acesta trebuie sa raspunda ca nu exista alt zeu in afara de Allah. Astfel, va fi lasat in pace pana cand va veni timpul Invierii.

Exista insa si religii care cred ca sufletul se reincarneaza. In aceasta categorie intra religia budista, si religiile vechilor celti si gali. Acestia din urma erau convinsi ca sufletul omului va alege un nou corp si va incepe o noua viata.

Dupa cum vedeti, nimeni nu stie exact la ce sa ne asteptam atunci cand timpul nostru in aceasta lume se va scurge. Cum fiecare religie se considera ca fiind cea adevarata, este imposibil de spus ce anume se va intampla cu sufletul nostru dupa ce murim.

Eu consider ca fiecare fiinta din aceasta lume este formata din energie, iar dupa moarte, acea energie este data mai departe, intra din nou in cercul nesfarsit al vietii. Moartea unui organism inseamna viata pentru altul…

*Sursa foto: google.com

2 gânduri despre „Moartea: sfarsit sau inceput?

  1. La budiști e văzută ca o etapă de trecere în altă viață. Ei sunt adepții reîncarcării. Mă mai întreb și eu mai mereu oare ce e dincolo…dar știi cum se zice „om trăi (muri, în cazul ăsta)și-om vedea”

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s