Student in orasul natal: avantaje si dezavantaje

Aud adesea intrebarile:”De ce nu ai plecat si tu de acasa?” sau „De ce nu te-ai dus la Bucuresti ca sa faci facultatea?”. Combinate cu intrebarea clasica „Ce te faci dupa ce termini facultatea?”, intrebarile astea ma fac sa turbez. Dintre toate intrebarile din lume, fix astea trebuie sa-mi fie adresate mie si nu numai, pentru ca mai sunt persoane in aceeasi situatie. Oameni buni, o sa incep prin a spune ca povestea mea este extrem de simpla. Initial, am vrut sa intru la Facultatea de Jurnalism, pentru ca dupa ce am participat la cateva concursuri de eseuri si traduceri, am vazut ca pot face fata si as putea invata mai multe despre acest domeniu. Dupa un timp, am renuntat la Jurnalism si am ales Romana – Engleza. M-am gandit ca nu ar avea rost sa fac o facultate in alta parte daca am aproape acelasi lucru si la mine in oras, plus ca aici invat si limba lui Shakespeare mai bine. Da, cateodata regret ca am ales universitatea din orasul meu, dar imi tot spun „Lasa, mai ai un an si scapi!”.

Bineinteles, exista si avantaje si dezavantaje de a fi student in orasul natal. O sa incep prin a prezenta avantajele:

  • Dormi in propriul pat si nu traiesti mereu cu teama ca cineva ti-ar putea face o gluma proasta legandu-te de pat sau punandu-ti Justin Bieber in timp ce iti vezi de treaba ta in Lumea Viselor.
  • Ai parte de mancare gatita in fiecare zi si nu esti nevoit sa mananci o saptamana intreaga ciorba pe care ti-a pus-o mamitica la pachet. Daca ai de gand sa-mi spui ca nu faci asa ceva si ca pe langa nelipsita ciorba mai mananci si shaorma de la Dristor, atunci mai vorbim peste cativa ani cand oamenii vor da telefon la 112 raportand ca au vazut o balena esuata in mijlocul Bucurestiului.
  • Nu dai banii pe cazare in camine jegoase unde te poti imbolnavi foarte usor de hepatita. Pur si simplu stai ca un trantor toata ziua si le sugi parintilor toata energia pe care o au. Glumeam. Daca esti om cu cap si coloana vertebrala, ai putea sa-ti cauti un job part time.
  • Poti avea viata sociala si in afara capitalei.
  • Nu te deranjeaza nimeni si ai cata intimitate doresti.
  • Si cred ca cel mai important lucru: folosesti propria toaleta.

Cam atat la avantaje. Nu vreau sa scriu in tot articolul despre ele. Mai exista si dezavantaje…

  • Nu prea simti ca esti student. Este altfel…
  • Statul la camin te invata sa imparti si sa fii mai rabdator. Daca faci facultatea la tine in oras, nu prea ai cum sa dobandesti aceste aptitudini. Cel putin asa cred eu…
  • Nu ai parte de petrecerile care se tin in camin.
  • Nu prea ai ce povesti prietenilor. Daca in gasca ta exista si un student care invata in alta localitate, sa nu te mire faptul ca tu vei fi dat uitarii foarte repede, in timp ce individul care sta in camin va fi mereu in centrul atentiei. Pur si simplu nu ai cum sa te compari cu el. Oamenii apreciaza povestile din camin. Asa a fost mereu si nu cred ca se va schimba ceva.
  • Este imposibil sa inveti arta supravietuirii in conditii vitrege si arta vanatului celebrilor gandaci de camin cu arcul si sagetile.

Oricum ar fi, eu tot nu inteleg de ce unii oameni care intra sau vor sa intre la facultati din alte orase, se cred superiori celor care invata in orasul natal. Cu ce sunt ei mai buni fata de studentii ca mine? Probabil si societatea asta bolnava si infecta are un rol in transformarea tinerilor in snobi lipsiti de empatie si bunatate. Am avut si voi avea mereu ceva de impartit cu acesti oameni. Pur si simplu imi provoaca scarba…

*Sursa imagine: google.com

5 gânduri despre „Student in orasul natal: avantaje si dezavantaje

  1. Ca student din provincie țin să precizez că nu mă simt superioară, dar am totuși cea mai faină senzație din ultimul an. Poți să-mi dai, Bogdane, o sută de motive pentru care să studiezi în orașul natal e fain. O să-ti spun ca senzație de libertate e DIVINĂ la 19 ani. Sa-ti alegi singur oamenii lângă care să te trezești și să faci zilnic chestii alături de ei. Iar plecarea de acasă te maturizează. Așa ca da, studenția departe de casă e superbă.

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu