Hristofor sau Anubis?

Inca de mic am fost fascinat de legendele egiptene in care se prezentau diferite tipuri de zei, intamplari miraculoase si multe altele. Cel mai mult m-au atras zeii, iar modul in care acestia erau prezentati m-a fascinant ani de zile. Inainte de a deveni ateu, trebuie sa citesti despre mai multe religii pentru a vedea daca intr-adevar vrei sa crezi in ceva, sau nu. Dupa ce am citit si despre Budism, Hinduism, religiile nordicilor si multe altele, am ajuns la concluzia ca n-am nevoie de asa ceva, dar in fine, nu despre asta vreau sa scriu.
Probabil ca majoritatea sunteti crestini, dar cati dintre voi stiati ca religia crestina are un sfant cu cap de caine? Nu prea multi, asa-i?


Sfantul cu cap de caine, se numeste Hristofor. Numele ar semnifica „Purtator de Hristos”, iar despre el exista doua legende:
In prima legenda, se spune ca Hristofor ar fi fost de fapt un tanar foarte frumos care era adorat de femei. Acesta, avand povara frumusetii, l-a rugat pe Iisus sa-i ia infatisarea frumoasa. Iisus l-a ascultat, iar a doua zi, Hristofor s-a trezit cu un cap de caine. Astfel, tanarul a putut propovadui invataturile lui Iisus fara ca lumea sa fie atrasa de frumusetea sa.
Vedeti ironia vietii? Unii sunt frumosi si vor sa devina urati, iar uratii vor sa devina frumosi. Interesant…

A doua legenda, ne spune ca Hristofor era un tanar soldat african putin diferit: avea cap de caine si nu putea vorbi ca un om normal. Capturat fiind de catre armata romana, tanarul cu cap de caine, este aruncat intr-o temnita unde erau inchisi mai multi crestini. Se converteste la crestinism si este decapitat deoarece n-a vrut sa renunte la aceasta religie.

Am prezentat legendele scurt si la obiect.

Exista multe marturii in care sunt descrise fiinte cu trup de om si cap de caine. Acestia ar fi trait in actuala provincie a Pakistanului si ar fi purtat denumirea de „chinocefali”.

Si Marco Polo a vazut astfel de oameni intr-o expeditie. El spunea ca acele persoane isi supuneau fata multor tratamente dure si neobisnuite: isi pileau dintii, isi taiau obrajii si modificau craniul noilor nascuti pentru a inspira frica triburilor vecine.

Probabil ca va intrebati de ce am inceput articolul vorbind despre mitologia egipteana. Am avut un motiv bine intemeiat. Daca ati citit(si in mod sigur ati facut acest lucru) despre aceasta mitologie, sigur ati vazut un personaj misterios cu o infatisare nu tocmai umana. Acel personaj este Anubis sau Inpu in egipteana veche. Zeul cu cap de sacal (sau caine deoarece egiptenii nu prea faceau distinctia intre cele doua animale), este considerat ghidul mortilor in lumea cealalta.

La fel ca in a doua legenda a lui Hristofor, Anubis este descris ca fiind un barbat de culoare cu cap de sacal sau de caine.

Ce legatura are Crestinismul si mitologia egipteana? Multe lucruri de care se bucura azi Crestinismul, sunt imprumutate de la egipteni sau de la alte popoare ale lumii. Practic, Crestinismul este un amalgam de religii moarte.

Un exemplu: Iisus s-a nascut dintr-o fecioara. La fel si Horus. Despre viata lui Iisus intre 12 si 30 de ani, nu se stie nimic. La fel si in cazul lui Horus. Amandoi au fost botezati la varsta de 30 de ani, iar in ambele cazuri, botezatorii au fost decapitati. Coincidenta? Nu prea cred.

Inca un exemplu si termin: Cei care credeau in Mithra, un zeu din mitologia persana, erau botezati tot prind scufundare.

Exemplele pot continua.

Cum am mai spus, Crestinismul a adoptat multe practici pagane. Acum, ca sunt coincidente sau nu, nu se stie, cu toate ca eu tind sa cred ca nu exista coincidente in domeniul acesta.

A se intelege faptul ca prin acest articol nu vreau sa demonstrez absolut nimic. Este bun pentru cultura voastra generala si atat.

Un gând despre „Hristofor sau Anubis?

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s