Trip to Porto/Experienta Erasmus 6

Si am ajuns si in Porto. Daca nu stiti unde e Porto, va spun eu: in Portugalia. Asa-i ca nu va asteptati la asta, nu? Hehe…
Drumul a fost destul de plictisitor, dar a trecut destul de repede. In jur de 2 ore faci din Vigo pana in Porto. Daca ai muzica potrivita, nici nu simti cand trece timpul.
Cand am intrat prima data in oras, am spus: „Bai, cat de tare e orasul asta! Mai ca m-as muta in el. Incepusem sa ma gandesc la tot felul de chestii, de genul: „Daca aveau cei de la UPG contracte cu cei din Porto si eu n-am stiut?” Bine ca n-au avut acolo. N-as fi rezistat. O sa va spun mai tarziu de ce.
Am coborat din autocar exact in fata primariei. Este genul acela de cladire care iti ia ochii: uriasa, frumos decorata si bine intretinuta. Foarte frumoasa a fost si piata din fata ei. Insa, situatia incepe sa se schimbe in momentul in care iesi din zona primariei si dai de strazile inconjurate de cladiri vechi si destul de deteriorate. Inteleg ca este oras vechi, iar tara nu o duce prea bine, dar sa nu uitam ca Porto este un oras turistic, iar o investitie in reabilitarea cladirilor vechi ar fi in avantajul lor. Dar sa trecem mai departe.
Dupa ce am mers putin pe strazile aglomerate, am ajuns in fata unei piete vechi, foarte iubita de catre locuitorii orasului, numita Mercado do Bolhao. Cum ai pus piciorul in interiorul ei, simti imediat mirosul pestelui proaspat, al sutelor de mirodenii si al florilor care inconjoara piata. Tot tabloul este completat insa, de strigatele vanzatorilor si urletele gainilor care isi asteapta sentinta, inghesuite in custi.
Dupa ce am iesit din piata, ne-am indreptat spre o strada maricica si plina de magazine, turisti pierduti, cersetori, oameni bogati si dealeri de droguri. Nimic neobisnuit pana aici, doar ca dealerii de droguri au metodele lor de a-si vinde marfa.
„Smokers? Hashish, marijuana…”, cam asta am auzit cand s-a apropiat de mine un tip care parea foarte inofensiv. Am ramas putin socat. Chiar asa fata de drogat am? Nu astept raspunsuri.
In timp ce inaintam pe strada, am vazut foarte multi oameni care faceau tot felul de lucruri, doar ca sa castige si ei cativa euro pe zi. Imaginati-va cat de aiurea o duc cei care nu au vreun talent si nu au nici slujba. Langa un tip care se chinuia sa cante la chitara, se afla cea mai scumpa si cea mai veche cafenea din oras numita Majestic cafe. Acolo isi beau cafeluta cei mai bogati oameni ai orasului. Ma rog, ei nu se duc in acel loc doar ca sa bea o cafea amarata si cu un pret extraordinar de exagerat, ci doar ca sa fie vazuti de catre ceilalti oameni cu invidie. Pai na, cine mai e ca ei? Ei au bani, valoare si „dujmani”. Sa moara Gibilan daca va mint! Scuze, cred ca aerul de mare nu imi face prea bine.
Let’s move on, zic! La capatul strazii, se vad doua constructii impunatoare: prima este gara, iar a doua, Catedrala, care dupa parerea mea, este printre cele mai frumoase constructii din oras.
Gara este foarte frumos decorata. Istoria orasului Porto este prezentata pe toti peretii de la intrare, dar este destul se greu sa faci cateva poze din cauza sutelor de turisti dornici sa faca exact acelasi lucru. Un cap de turist in poza n-a omorat pe nimeni (cred).
Dupa ce am trecut si de catedrala, am mers in partea veche a orasului, care semana destul de mult cu mahalalele din Brazilia. Nu sunt rau, dar chiar asta mi-a venit in minte prima data cand am pasit pe stradutele inguste. Bine ca am drept hobby fotografia de strada si astfel am putut surprinde cateva scene interesante.
La sfarsitul zilei m-am mai plimbat putin, si cum foamea pusese stapanire pe stomacul meu, am decis sa intru intr-un McDonald’s. N-am ales un restaurant specific portughez deoarece multa lume mi-a spus ca mancarea din acea zona era cam proasta si scumpa, asa ca am intrat undeva unde stiam ca pot obtine boli de stomac la un pret accesibil. Am ramas uimit de modul in care arata restaurantul. Pana si numele spunea ceva: Imperial McDonald’s. Dar, faptul ca se numea „Imperial”, nu a impiedicat-o pe tipa de la casa sa-mi traga teapa cu 2 euro.
Si acum sa va spun de ce n-as vrea sa stau acolo: droguri, multe droguri, prostituate, saracie, oameni ciudati. Cam asta am vazut din prima mea vizita in Porto. Mi-a placut faptul ca am vizitat o alta tara, o alta cultura, ca am vazut niste cladiri superbe si ca am facut poze ca un disperat, dar lucrurile de mai sus, ma fac sa nu mai trec prin Porto. Cel putin nu in viitorul apropriat. *Update* Parca mi-am mai schimbat putin parerea despre oras.
Sunt sigur ca alti oameni au alta parere despre el si probabil ma vor contrazice, dar asta este viata.
Pe mai tarziu!
Mai jos puteti vedea cateva fotografii din Porto.

7 gânduri despre „Trip to Porto/Experienta Erasmus 6

    1. Ma bucur ca este oarecum de ajutor. Imi pare rau ca nu am putut sa scriu mai de bine despre oras, dar chiar nu mi-a lasat deloc o parere buna. Faza cu vandutul drogurilor in centrul orasului in ziua mare, mi s-a parut foarte nasoala…

      Apreciat de 1 persoană

  1. Similar cu ceea ce găsești în Lisabona. Am fost abordați în plină zi de tot felul de indivizi care vindeau droguri, mâncarea în zonele turistice era proastă și scumpă…făcută ca pentru turiști…însă în piața lor centrală am mâncat cel mai bun pește, clădiri în paragină, dar cu toate acestea, Lisabona e un oraș frumos. Mie mi-a plăcut super mult! Porto chiar se află pe lista mea cu viitoare destinații 🙂

    Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu