De ce iubesc orasul Ploiesti

    De ce iubesc orasul Ploiesti?

 Nu ma intrebati pentru ca nici eu nu stiu. Sunt atat de multe motive pentru care ai putea sa il iubesti, incat nici nu ar putea incapea in aceste randuri.

    Casa lui Dorel

 Cand ajungi prima data in Ploiesti nu ai cum sa nu remarci „craterele” din asfalt. Inteleg ca este o problema intalnita in majoritatea oraselor din Romanica noastra draga, dar parca in Ploiesti ar fi picat toti meteoritii din Univers.
  Acum cateva luni, minunatul nostru primar, Iulian Badescu, a decis sa modernizeze liniile de tramvai. Ati putea spune ca nu este un lucru rau, avand in vedere ca transportul este gratis pentru toate persoanele care locuiesc in oras, dar (ca de obicei, exista un „dar”) asta inseamna ca toti aurolacii isi fac plimbarile de dupa-amiaza cu autobuzul. Nu vreau sa va descriu mirosul inconfundabil de aurolac statut  si copt de soare in spatele autobuzului…
   Sa revenim la gropile noastre. In titlu am precizat numele minunatului nostru model national, Dorel. Dorel, este un model in viata pentru orice „copchil” si adolescent. Curand, cand parintii vor pune celebra intrebare:
„Ce vrei sa te faci cand devii mare?”, copilul va raspunde: ” Vreau sa devin la fel de priceput ca Dorel.”
    Nu stiu daca este o regula sau nu, dar de fiecare data cand trec pe langa un santier, trebuie sa vad o chestie care starneste rasul, sau plansul eventual. Doreii nostri din Ploiesti, parca bat pasul pe loc in ceea ce priveste modernizarea cailor de transport. Lucrarile ar trebui terminate in 2 ani, lucru pe care il consider imposibil avand in vedere cheful de munca al concetatenilor nostri. Un lucru e cert: se pricep de minune la facut gropi in asfalt. Ce vina au ei ca nu le mai astupa? N-au bani!
 
    Despre indieni…

   Ca turist, trebuie sa stii un singur lucru cand ajungi in Gara de Sud, si anume: sa NU mergi niciodata cu telefonul sau cu DSLR-ul tau de ultima generatie la vedere! Nu de alta, dar ar fi pacat sa dispara.
   Cand ajungi in Gara de Sud, parca ai ajunge intr-o gara din India. Cainii umbla nestingheriti pe strazi, traverseaza caile ferate ca si cum ar merge pe bulevard, isi fac nevoile langa piciorul tau, chestii normale…
   Si daca tot suntem in India ar trebui sa existe si indieni, nu? Slava Domnului ca avem destui. Pe cei mai multi dintre ei ii vei gasi in gara cersind cu puradelul in brate, iar daca te bate gandul sa nu le dai ceva, mai ales daca ai un rucsac mare in spate, o sa cam ai probleme. Nu vrei sa te trezesti cu puradelul dupa tine, terminandu-te psihic cu intrebarea: „Nenea, imi dai si mie un leu?” Credeti-ma pe cuvant, astia micii sunt ca raia, si nu scapi decat daca ai „papagal” si tupeu, sau daca le dai ceva.
   Iesind din gara dai de bisnitari. Nimic dubios pana acum, doar ca multi dintre ei fac contrabanda cu obiecte „imprumutate” de la turisti ca tine, asa ca mai bine ti-ai pazi spatele si buzunarele.

    Cultura

  Probabil ca ti-ai facut o impresie proasta despre Ploiesti dupa ce ai citit randurile de mai sus, dar stai calm ca nu e chiar asa. Avem cateva muzee care merita vizitate.
   Daca esti interesat de ceasuri, si vrei sa vezi niste obiecte extrem de interesante, ai la dispozitie Muzeul Ceasului. Ce vei vedea acolo iti va incanta privirea, dar din pacate cladirea in care sunt expuse, este cam neingrijita.
   Daca esti pasionat de istorie, avem Muzeul de Istorie (Doooh!!). Vei putea observa obiecte, arme, si multe alte obiecte de importanta nationala. Sa nu crezi ca se va putea compara cu vreun muzeu din capitala, dar merita vizitat.
    Pe langa muzee, in Ploiesti puteti gasi si teatre (orasul lui Caragiale va spune ceva?), o filarmonica, o galerie de arta, si o biblioteca in care vei gasi, sau nu, ceea ce te intereseaza. Daca am ratat ceva, te rog sa imi lasi un comentariu.
   
     Fun

   La capitolul „fun” stam destul de bine. Avem cateva mall-uri, cafenele, „cateva” cluburi, cinema, etc. Acum poti sta linistit. Stiu ca te-am plictisit cu teatrul, biblioteca si alte lucruri asemanatoare. Doar nu vizitezi Ploiestiul sa te uiti prin carti.
    Animatoarele din cluburi te vor face sa uiti ca mai trebuie sa te culci si ca o sa mai ai nevoie de bani ca sa ajungi acasa, dar asta nu conteaza, pentru ca esti in PLOIESTI!
 
    Parcuri

    Daca esti tipul acela de persoana care nu suporta cluburile, „nu e panica man!”, avem si parcuri. Parcurile Octavian Stere si Olimpia, sunt cele mai mari, si sunt numai bune pentru o plimbare.
    Daca vrei sa te plimbi, dar te-ai saturat de atat de multa natura, poti incerca sa te plimbi pe Bulevardul Castanilor. Nu o sa fie foarte greu de gasit din moment ce leaga Gara de Sud cu Centrul orasului.
   Sfat: ocoleste bancile! Acolo si-au facut de curand cuib niste ciori destul de neastamparate. Nu vrei sa te trezesti cu o „surpriza” pe crestetul capului.

    Concluzia

  Orasul Ploiesti nu este un oras chiar asa de plictisitor. Daca esti atent, si stii sa te comporti si sa vorbesti cu oamenii, poti iesi din mari incurcaturi foarte usor. Nu uita sa iti iei bani la tine pentru a experimenta viata de noapte, si pentru a vizita muzeele si teatrele. Ce sa mai zic? Multa bafta!

 

                                                            poza strada

                                                            masti

                                                            info ploiesti

5 gânduri despre „De ce iubesc orasul Ploiesti

      1. La cum merge Petrolul Ploiesti acum, nu este nici un pacat. Totusi, este un simbol important al orasului si multi oameni au vizitat Ploiestiul, datorita fotbalului. Aveti o echipa cu o mare traditie, de a carei istorie, puteti fi mandrii!

        Apreciat de 1 persoană

Lasă un comentariu